Közélet [2019. november 21., csütörtök]
Előrelépés a főtéri „pengefal” ügyében

Mint azt a váciak közül sokan láthatták, megerősítést és részleges takarást kapott a Március 15. tér hosszú évek óta húzódó, igen problémás csúfsága, az Irgalmasrendi Kórház területéhez tartozó „pengefal”.
A barokk főterünk negatív értelemben vett „látványosságáról” folytatott tárgyalásokat a nemrég megválasztott új váci városvezetés a tulajdonos képviselőjével. Ezen a várost képviselő Matkovich Ilona egyértelműsítette: minél gyorsabban és a lehető legmegnyugtatóbb módon rendezni szükséges a tarthatatlan helyzetet. Ennek érdekében a város minden rendelkezésére álló lehetőséggel élni kíván.
Jó hír, hogy a mostani állapotok változásában érdekelt az Irgalmasrend is, így kölcsönös szándék van arra, hogy mindkét félnek megfelelő módon és a váci polgárok érdekeit is figyelembe vevő funkcióval hasznosuljon a falak mögötti terület. Az Irgalmasrendi kórházban ezután is folytatódik a betegápolás, viszont a beépítetlen területen a tulajdonos a város bevonásával igyekszik minél hamarabb olyan fejlesztéseket elindítani, amely nem csupán a riasztó állapotokat szüntetné meg, hanem a patinás térhez illő épületekkel és új funkciókkal szolgálná a váciakat és a környéken élőket.
A tárgyalások végén a felek megállapodtak abban, hogy a probléma megoldására megbízást kapó, irgalmasrendi vezető, Tari Zsolt úr rövid időn belül célirányos javaslattal jelentkezik, és újabb egyeztetések történnek majd a terület jövőjével kapcsolatban.

Feladó: Városháza