Közélet [2019. november 27., szerda]
Tartalmas ülést tartott a képviselő-testület

Több, mint félszáz témát tárgyalt és hozott ezek kapcsán jelentős döntéseket az éves munkaterv szerinti novemberi ülésén Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete. Az előző évek gyakorlatához képest új időpontban – kedden reggel 8-tól – megtartott, a szünetekkel együtt több, mint négyórás tanácskozáson minden mandátummal rendelkező képviselő jelen volt.
A tájékoztatók sorából kiemelkedett a jelentősebb beruházások aktualizálásáról összeállított helyzetjelentés, a váci színház működésének felülvizsgálatáról szóló anyag és a téli hóhelyzetre való felkészülésről szóló ismertető. A napirendi sor a nemzetiségi önkormányzatok idei tevékenységéről szóló beszámolókkal indult. Majd megválasztották a Madách Imre Művelődési Központ új igazgatóját, Laczi Saroltát, aki minden szavazatot leadó képviselő bizalmát elnyerte.
A holding augusztusi és szeptemberi munkájának értékelését az önkormányzati gazdasági társaságok okirataiban a választás eredményeként módosuló személyi összetétel technikai átvezetése követte. Egy újabb döntés szerint végelszámolással, jogutód nélkül megszűnik a már korábban is funkció nélküli ÉPMET Kft.
Ingatlanhasznosítási határozatok után kerültek megtárgyalásra a város gazdasági helyzetét érintő témakörök: likviditási jelentés, költségvetési rendeletmódosítás, az I-III. negyedévi gazdálkodás összefoglalója, a jövő évi költségvetési koncepció, az élelmezési nyersanyagköltségek meghatározása, a helyi adók felülvizsgálata és a 2020-as folyószámla hitelkeret meghatározása.
Az önkormányzat lemondja az iskolavárosi háromezresre tervezett új multifunkcionális rendezvénycsarnok támogatási szerződését, illetve kéri az összeg más, fontosabb célokra történő átcsoportosítását. Ezek kiszolgálnák az Iskolavárosban a diákság mozgásigényét és közösségi életét, valamint az itt dolgozók és tanulók közlekedésének kényelmét és biztonságát szolgálnák. Az összegből felhasználnának a meglévő sportlétesítmények felújítására, illetve új, többcélú szabadtéri mozgáslehetőségek biztosítására, továbbá forrást jelentene a város parkolási gondjainak megoldására és a leromlott állapotú művelődési központ rendbetételére.
Módosították a közterület használatra vonatkozó rendeletet, majd változatlanul hagyták a behajtási engedélyek díjait. Schenk Lajos személyében új tagot választottak a színház felügyelő bizottságába, majd újabb ingatlankérdésekben hozott döntések után napirend utáni hozzászólásokra, illetve kérdések feltételére volt módja a képviselőknek.
Ezt követően már zárt ülésen a Közbeszerzési Munkacsoport és a Beszerzési Munkacsoport döntéseiről összeállított tájékoztató szerepelt a napirenden, majd döntöttek a Vác Város Sportjáért kitüntetés díjazottjairól: idén Rapcsák Károly edző, illetve Makrai Sára kajakos és Varsányi Réka úszó veheti át az elismerést. A képviselő-testület novemberi ülésének végén parkolási és építéshatósági ügyekben benyújtott fellebbezéseket bíráltak el.

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete – a módosított éves munkaterv szerint – legközelebb 2019. december 11-én, szerdán reggel 8 órától tart plenáris ülést.

A testületi ülés felvételét az Elektro Szignál Televízió - két részletben - szerdai és csütörtöki adásában levetíti.

Feladó: Városháza