Közélet [2019. december 19., csütörtök]
Megújulhat az uszoda szociális blokkja

Polgármesteri közvetítéssel teremtődhetnek meg az anyagi feltételei, hogy megkezdődjék a váci uszoda szociális blokkjának régen várt felújítása.
Mint ismeretes, a látványsportágak – köztük a vízilabda – fejlesztésére évente nyílik abból forráslehetőség, hogy a nyereségesen működő vállalkozások a társasági adójuk egy részét nem az államnak, hanem célzottan egy-egy sportszervezetnek utalják át. Ezt a lehetőséget többé-kevésbé sikeresen aknázták ki már eddig is például városunk kézilabdásai, labdarúgói.
Az OB II-es férfi vízilabda bajnokságban szereplő Váci Vízilabda SE korábban sikeresen pályázott az uszoda gépészeti felújítására, de az ún. TAO-lehetőséggel mód nyílt a létesítmény szociális blokkjának (öltözők, illemhelyek, előtér) rendbetételére, fejlesztésére is. Mindehhez a saját önrészt - több más sportág helyi TAO-s beruházásaihoz hasonlóan – a város fejlesztési hitel felvételével biztosította a klub számára.
Sajnos, az évek során az önrészen túli összeg vállalkozások általi TAO-befizetése nem volt biztosított, így a felújítás második üteme mindezidáig nem valósulhatott meg. (Erről szó volt idén januárban a szakbizottsági ülésen is.) Az ügy fontosságára tekintettel Matkovich Ilona a váci egyesület vezetésével keresi a megoldást a szövetség által engedélyezett keret feltöltésére.
A polgármester közbenjárásának köszönhetően több helyi vállalkozás is kész támogatni TAO felajánlásával a fejlesztési terveket. A Magyar Vízilabda Szövetség illetékeseivel is felvette a kapcsolatot a városvezetés annak érdekében, hogy a 2016-os tervezői költségbecsléshez képest megnövekedett kivitelezési költségekhez finanszírozási forrásokat találjanak. A felújítás 70 %-ban TAO-forrásokból, 30 %-ban önkormányzati támogatásból valósulna meg.

Feladó: Városháza