Bűnügy [2020. április 9., csütörtök]
Mit tehetsz gyerekként a járvány idején?

1. Új napi rutin – új szokások

- Alakíts ki egy napirendet, ami a tanulásod és az otthonléted segítheti, átláthatóbbá teszi a napodat! Így lesz időd a tanulásra és a szórakozásra is. Gondold át és tervezz szüleiddel együtt!
- Fokozottan figyelj arra, hogy minél kevesebb időt tartózkodj a lakáson kívül!
- Amikor a lakásból bármelyik családtagod elmegy, akkor hívd fel a figyelmét arra, mire ajánlott fokozottan figyelnie (legalább 1,5 méter távolság betartása az emberek közt, a tömeg kerülése).
- Bármilyen kérdés merülne fel benned, beszéld meg szüleiddel!


2. Segíts nagyszüleidnek, idős hozzátartozóidnak!

- Beszélj velük minél többször telefonon, ezzel szerezve nekik örömöt. Egy-egy ilyen beszélgetés a lakásban töltött időt is megkönnyíti számukra.
- Segíts nekik a bevásárlásban, a gyógyszerek kiváltásában, vagy bármiben, amire esetleg szükségük lehet, annak érdekében, hogy ne kelljen elmenniük otthonról.
- Mindig mondd el nekik: Maradjanak otthon! Ha szeretnének valamit, rátok bátran számíthatnak.
- Figyelmeztesd őket, hogy ha idegenek telefonon megkeresik kecsegtető ajánlattal, legyenek óvatosak, ne higgyék el (koronavírus elleni oltóanyag, más gyógyászati segédeszközök), azonnal utasítsák el, majd erről szóljanak szüleidnek és a rendőrségnek.
- Kérd meg őket, hogy ha egy idegen csönget az ajtón és bármiféle ürüggyel be szeretne menni a lakásba, ne engedjék be! Ekkor is hívják szüleidet és mondják el, mi történt.
- Most neked és családtagjaidnak a nagyszüleidre és idős hozzátartozóidra még jobban oda kell figyelnetek.

3. Internethasználat másképp

- Tanítsd meg szüleidnek, hogy a tanáraid által küldött feladatokat hol és hogyan találhatják meg.
- Figyelj arra, hogy ne töltsd az egész napot a gép előtt. Előre tervezd meg, hogy mennyi időt akarsz internetezéssel tölteni aznap.
- Ne feledd: a közösségi oldalakon – ahogy máskor is, most is – csak ismerőssel beszélgess, személyes adataidat pedig senkinek ne add meg.


Forrás: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/koronavirus/a-virus-elleni-kuzdelemben-te-is-segithetsz

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályához pedagógusként, szülőként és gyermekként is forduljon bizalommal!


Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

Feladó: Városháza