Közélet [2020. június 3., szerda]
Trianoni megemlékezés városunkban

A koronavírus-járvány miatt alternatív módon zajlik az idei Nemzeti Összetartozás napja Vácon. A 100. évforduló kapcsán, eredetileg többnaposra tervezett megemlékezés helyett június 4-én, az önkormányzat Facebook oldalán online műsorokkal és családi kvízjátékkal emlékezünk meg a trianoni békediktátum következményeiről.

Ezt megelőzően a város Önkormányzata és minden váci polgár nevében Polgármester Asszony helyez el koszorút az Ereklyés Országzászlónál 16.30 órakor, mely tiszteletadáshoz a politikai pártok és a civilszervezetek csatlakozását várják.

A koszorúzást követően a megemlékezéssorozat 18.00. órától, az online térben folytatódik. Az műsorban Matkovich Ilona polgármester mondja el gondolatait, majd ezt követően a "Vác, Trianon 100” online riportsorozat lesz megtekinthető. A székelyudvarhelyi Nagy Pállal, az Erdélyi Magyar Tanács Udvarhelyi Széki Szervezet elnökével, az ipolysági Kapusnik Csaba tanár-újságíróval, a ruszin Dupka György író-történésszel beszélgetünk a határon kívül rekedt nemzetiségek helyzetéről, de a trianoni békediktátum kapcsán dr. Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök, Zsigmond Emőke színművész és Ősi János regényíró is megszólal majd.

Este pedig online történelmi kvízjátékra invitálunk mindenkit. A kvízjáték csütörtök 20 órától szombat 20 óráig, online tölthető ki a Madách Imre Művelődési Központ közreműködésével.
A megemlékezéshez kapcsolódóan a főtéri elefántos kék házban Trianon 100 emlékhelyet is kialakított a Tragor Ignác Múzeum. A kiállított dokumentumok a pénteki, szombati és vasárnapi napon 10-18 óráig tekinthetők meg.

Az ünnepi megemlékezés az ES Térségi televízión is látható lesz, június 4-én, 20.15. perctől.

Feladó: Városháza