Közélet [2020. október 9., péntek]
Megnyitották a Konstantin kerti tárlatot

Vác Város Önkormányzata és a Madách Imre Művelődési Központ szervezésében a váci Aradi Vértanúk Napjához kapcsolódva már keddtől látható a Március 15. téren az a kiállítás, amely az 1849. október 6-án kivégzett, hazájukért életüket áldozó hős tábornokok szeretteinek állít emléket. A tárlat megnyitójára péntek délután került sor.

Az eseményen megjelenteket Matkovich Ilona köszöntötte. A polgármester személyes példákat idézve a nők családban betöltött szerepén túl arról is szólt, hogy ezt a kiállítást Kolozsváron látta korábban és ezt követően szorgalmazta, hogy a váciak is megismerhessék a szabadságharcos hősök szeretteinek sorsát, életét.

Ezt követően Forró Katalin, a Tragor Ignác Múzeum igazgatója mondott megnyitó beszédet. A forradalom történésein keresztül a reformkor női identitástudatának változásait emelte ki, hangsúlyozva azt a háttértámogatást, mely a szabadságért harcoló katonák életét segítette.

A szabadtéri kiállítás a főtéri Konstantin kertben november 6-ig tekinthető meg. A szervezők ezúton is köszönetet mondanak Hernády Zsoltnak, aki a Honvédelmi Minisztérium megbízásából a tárlatanyagot a város rendelkezésére bocsátotta.

Feladó: Városháza