Közélet [2021. január 25., hétfő]
Saját eszközzel, gyorsabban, olcsóbban

A város rendezettsége, tisztasága, a közterületek élhetőbbé tétele szempontjából igen hasznos géppark fejlesztésről számoltak be hétfőn délelőtt a Főtéren Vác vezetői és a városüzemeltetésért felelős cég munkatársa.

Az átláthatóság jegyében ismét egy nyílt pályáztatás hozta meg eredményét. Mint azt a bemutató sajtótájékoztatón Matkovich Ilona elmondta: a már korábban munkába állt lombszívó és ágdaráló mellé immár egy emelőkosaras járművel is gazdagodott a Váci Városfejlesztő Kft. gépparkja, melyek együttesen mintegy 20 millió forintos fejlesztést jelentenek. A polgármester ismertette, hogy eddig szükség esetén komoly pénzeket felemésztő áron kellett bérelni ilyen daruskocsit. Mostantól viszont már azonnal bevethető a munkagép, így gyorsan megoldhatók a felmerülő problémák.

Hogy mire is fogja a cég használni a darus kocsit, azt Dedinszky Gyula részlegvezető mondta el a jelenlévőknek. Eszerint feladata elsődlegesen a városban megtalálható és esetenként veszélyessé vált fakoronák metszése, gallyazása, komplett fakivágás lesz, emellett lehetőséget ad intézmények homlokzat vizsgálatára, tisztítási, kémények ellenőrzési feladataira is. További feladatai közé tartozik majd a közvilágítás javítása, magasban lévő elektromos munkák elvégzése, zászlózás, illetve ünnepi dekorációk felhelyezése.

Kiss Zsolt alpolgármester elmondta, hogy a tízmilliós gép ár-érték arányban igen hasznos a városnak. A hosszított gémmel rendelkező emelő a magas épületek tetején szükséges feladatokra is használható, továbbá segítségével a városban lévő több tízezer fa kezelése, metszése és gallyazása is gyorsabb, hatékonyabb lesz.

***

A Nissan Cabstar gyártmányú kisteherautón egy Multitel ALU 222 típusú felépítmény helyezkedik el, amelynek legnagyobb munkamagassága 22m, maximális oldalkinyúlása 9 m és 12 m között változik, terheléstől függően (80-200kg). Az 1m² alapterületű kosár lehetőséget ad az 1 személy és az általa használt munkaeszközök biztonságos elhelyezésére 200 kg-ig. A szerelőkosár a gépjárműről és a kosárból is vezérelhető, fordulási sugara mindkét irányban 60°, ezáltal a gépjármű mozgatása nélkül is könnyen elérhető a munkaterület, a teljes gém 2x180°-ban forgatható. A felépítmény további előnye, hogy az utakon való munkavégzés során a munkavégzéssel ellentétes sávba sem a gém, sem a talpaló nem nyúlik ki, ezáltal nem akadályozza a közlekedést. Megfelelő talpalással egyenletlen és érzékeny talajon is optimálisan és könnyen lehet dolgozni a járművel.

Feladó: Városháza