Közélet [2001. május 18., péntek]
Parkolási rendelet

Városunk jármű terhelése folyamatosan növekszik, ezért a tehermentesítés és a zavartalan közlekedés lehetőségeinek megteremtésére új rendeletet alkotott a Képviselő-testület. A július 1-jén hatályba lépő szabályozás a hagyományos parkolási módokon túl a parkoló-automatás várakozás lehetőségét is megadja, de az automaták telepítése és üzembe helyezése csak szakaszosan, később valósul meg.

A parkolás szabályozásáról és a várakozóhelyek igénybevételéről szóló 13/2001. (IV.23.) sz. rendelet a város területén belül az önkormányzati tulajdonú közutakon és közterületeken fizető parkolóként kijelölt várakozóhelyekre terjed ki. Az új szabályozás a személygépkocsikra, a kisebb autóbuszokra (12 személyig), a tehergépkocsikra (3,5 tonna össztömegig) és a motorkerékpárokra is vonatkozik.

A fizető parkolókat a Képviselő-testület jelöli ki; igénybe vételük hétfőtől péntekig 7-17 óráig, szombaton 7-12 óráig díjfizetés köteles, vasárnap és ünnepnapokon díjmentes lesz. Várakozni a parkolási jegyen feltüntetett ideig: minimum 15 percig – maximum 2 óráig lehet az érintett parkolókban, ami a majd telepítésre kerülő parkoló automatákból váltott jegyekre is vonatkozik.

Táblával kijelölt fizető parkolóhelyek Vác városában:
- a Március 15. tér teljes területe,
- a Széchenyi utca területe a Március 15. tér és a Görgey utca között
- a Görgey utca területe a Széchenyi utca és a Posta park között
- a teljes Posta parkot övező terület
- a Köztársaság út területe a Szarvas köztől a Március 15. térig és a Március 15. tértől a Szentháromság térig
- a Piarista utca teljes hosszában
- a Piac utca teljes hosszában a hozzá tartozó zárt parkolóval és a Káptalan utca teljes szakaszával, valamint
- a Tornyos Pál utca.

A parkolójegyek ára áfá-val együtt – 15 perces igénybevételre - az alábbi lesz:
személygépkocsi, motorkerékpár 25.-
autóbusz (12 személyig) 50.-
tehergépkocsi (3,5 tonna összt.) 50.-

A parkolókártyák a rajtuk feltüntetett összeg erejéig használhatók majd, új kártya vásárlása esetén 2.000.-Ft, vagy 5.000.-Ft + a kártya bekerülési költsége; ismételt töltés esetén 2.000.- vagy 5.000.-Ft-ig.
Éves bérlet – az összes, fent meghatározott várakozóhelyre való érvényességgel – magánszemélyeknek 10.000.-Ft, jogi személyeknek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek 50.000.-Ft-ba kerül majd.
A parkolási jegyek az automatáknál, a kártyák és bérletek pedig a kijelölt elárusító helyeken vásárolhatóak meg. A mozgáskorlátozottak a számukra kijelölt helyeken, ezek foglaltsága esetén bármely parkolóhelyen várakozhatnak, a részükre külön jogszabály által kiadott parkolási engedélyre utaló jelzést azonban jól láthatóan el kell helyezniük.
A díjak és pótdíjak meghatározása, valamint a fizető parkolók üzemeltetésére és fenntartására vonatkozó döntési jogosítványok a képviselő-testületet illetik.
A rendelet megtekinthető az Okmányirodában, valamint letölthető a város honlapjáról is: www.vac.hu.

Feladó: Városháza - Polgármesteri Kabinet, info@varoshaza.vac.hu