Közélet [2001. június 10., vasárnap]
Táborfelhívás

Kell a vasút az Ipoly mentén!

Az Ipoly Unió a közlekedési programja keretében az idei évben kampányt szervez, melynek célja: felhívni a döntéshozók, a minisztériumi illetékesek figyelmét arra, hogy az Ipolyság-Drégelypalánk vasúti összeköttetés felújítására tett ígéretek, miszerint újjáépítik a felszedett 6,3 km-es szakaszt, valamint felújítják a Vác-Balassagyarmat vasútvonalat, még nem valósultak meg.


Az akció csúcspontja 2001. augusztus 18-án, az Ipolyság -Balassagyarmat vasútvonal átadásának 110. évfordulóján lesz, amikor is egy ünnepélyes megnyitó után szimbolikus vonatozással átsétálunk Ipolyságról (Šahy) Drégelypalánkra a vasúti töltés tetején. A „végállomáson” kulturális műsorok színesítik a napot, majd hajnalig tartó utcabál zárja be a szimbolikus vonatozást. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk tenni, járhatóvá kell tisztítani a töltés koronát. Ezért tábort szervezünk, ahová azon 18 év feletti személyek jelentkezését várjuk, akik fontosnak tartják a vasút, mint környezetbarát közlekedési eszköz fennmaradását, egyetértenek azzal, hogy az Ipoly völgyében helyre kell állítani a közlekedési kapcsolatokat, és szívesen végeznek fizikai munkát ennek érdekében.

A tábor helye: Drégelypalánk és Hont közötti rét
Ideje: 2001. július 2. – július 13.
Elhelyezés: katonai sátrakban, hálózsákot hozzanak a résztvevők
Program:
- délelőtt: munka (ágak elhordása, gallyak összegyűjtése, fű gereblyézése, stb.)
- délután: kirándulások a környéken (gyalog és kerékpártúrák a Börzsönyben, Nyugat-Cserhátban, Ipoly mentén), nevezetességek megtekintése (Balassagyarmat, Ipolyság, Szécsény, Ipolytarnóc, Hollókő)
- este: kulturális programok, előadások

Az önkéntes munka fejében szállást és napi háromszori étkezést biztosítunk a résztvevőknek. A táborban egyszerre 30 főt tudunk fogadni, a munkákban ettől több személy is részt vehet. Ki mennyi időt tud szánni a munkára, annyi ideig maradhat. Aki a határon túli területekre is át szeretne látogatni, ne felejtse otthon az útlevelét!

Jelentkezés és további információ:

IPOLY UNIÓ
2600-Vác, Ilona út 3.
27/304-484
Kurucz Márta -
IPEL’SKÁ ÚNIA
93601-Sahy, Hl. Námestie 1
812/741-3288
Wollent József

Feladó: Ipoly Unió