Közélet [2010. április 9., péntek]
Vasárnap választunk

A Magyar Köztársaság Elnöke 2010. április 11-ére tűzte ki az országgyűlési választások első fordulóját. A törvény szerint ezen - és, ahol szükséges, az április 25-én esedékes második fordulóban - a magyar felnőtt állampolgárok 386 országgyűlési képviselői helyről döntenek.

Szavazni csak személyesen lehet a választási értesítőben megjelölt helyszínen, vasárnap 06.00 és 19.00 között. A választópolgárok két szavazólapot kapnak: az egyiken egyéni jelöltek közül, a másikon a területi listák közül jelölhet meg egyet. A szavazáshoz szükséges iratok: a lakcímet is tartalmazó személyazonosító igazolvány, vagy a lakcímigazolvány és - vagy a személyazonosító igazolvány, - vagy útlevél, - vagy 2001 óta kiállított vezetői engedély. Kérik továbbá, hogy a választási Értesítőt is vigye magával mindenki.
Az első fordulóban az egyéni jelöltek közül az jut mandátumhoz, aki - a választásra jogosultak többségének leadott voksa alapján - megszerzi azok abszolút többségét. Amennyiben az adott országos egyéni választókerületben a választásra jogosultak többsége nem járul az urnákhoz, ott a választás érvénytelen, az összes egyéni induló ismét megmérettetheti magát április 25-én. Amennyiben a többség leadta szavazatát, ám a jelöltek közül senki sem kapta meg ezek több, mint felét, az első forduló érvényes, de eredménytelen. Ebben az esetben is második fordulóra kerül sor a választókerületben – akkor az érvényességi küszöb 25% lesz -, amikor is azon jelöltek közül lehet már csak választani, akik az első fordulóban legalább 15%-nyi voksot kaptak (százalékaránytól függetlenül legalább hárman). Az Országgyűlésbe egyéni jelöltként 176-an jutnak be, a többi mandátum a területi listákra leadott szavazatok alapján kerül meghatározásra azon, listát állító szervezetek között, amelyek a teljes, szavazatot leadó polgárok minimum 5%-ának bizalmát megkapták.
Pest megye 2. számú választókerületében (Göd, Sződliget, Vác) egyéniben a következő jelöltek közül lehet választani: Bábiné Szottfried Gabriella (Fidesz-KDNP), Bethlen Farkas (független), Elekes Balázs (LMP), Fehér Zsolt (Jobbik) és dr. Jakab Zoltán Attila (MSZP). A területi listáról a következők közül lehet választani: Civil Mozgalom, Fidesz-KDNP, Jobbik, LMP, MDF és MSZP.
(A választásokról részletesebben a www.valasztas.hu weboldalon lehet tájékozódni.)

Feladó: ES, estv@estv.hu