Kulturális
Kiállításmegnyitó -Több nyelven - egy akarattal\
Kezdés: 2011. május 1., vasárnap 11.00
Befejezés: 2011. augusztus 7., vasárnap

Kedves Múzeumbarátok!
Tisztelt Hölgyem/Uram!A Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága váci Tragor Ignác Múzeuma,

az aszódi Petőfi Múzeummal és a szentendrei Ferenczy Múzeummal közösen

tisztelettel meghívja „TÖBB NYELVEN – EGY AKARATTAL…” Népi és nemzetiségi kultúra a Kádár-korszakban

című kiállításának megnyitójára a GÖRÖG TEMPLOM KIÁLLÍTÓTEREMBE (Vác, Március 15. tér 19.)

2011. május 1-én, vasárnap 11 órára.A megjelent vendégeket köszönti:

DR. KÁLNOKI-GYÖNGYÖSSY MÁRTON

megyei múzeumigazgatóA kiállítást megnyitja:

TÓTH G. PÉTER

főosztályvezető, Néprajzi MúzeumA megnyitón közreműködnek:

a bagi Muharay Elemér Népi Együttes szólótáncosai„Kádár-korszak. Egy olyan időszak a magyar történelemben, amelyről minden 30 évesnél idősebb magyar állampolgárnak van képe, emléke, véleménye. A fiatalabbak szüleiktől-nagyszüleiktől hallottak erről az időszakról, amikor 3.60 volt a kenyér, volt kék és piros útlevél (de ténylegesen csak a kiváltságosok kaphatták meg), Trabant, Sokol rádió, Varia bútor és KMK (közveszélyes munkakerülés).

A kiállítás időutazásra hív, azonban nem akar nosztalgiázni - bár a retró manapság divat (sok, a kiállításban szereplő tárgy ismerősnek fog tűnni!). A kiállítás a korszak társadalmi átalakulásának egy szűkebb szeletét kívánja bemutatni: a népi és nemzetiségi kultúra erre az időszakra eső gyökeres átalakulását, illetve felülről irányított átalakítását.

Néhány „jelszó” a korszakból és a kiállításból: téeszesítés, kockaház, ingázás, elvándorlás, kivetkőzés, giccs elleni harc, nemzetiségek híd-szerepe, Röpülj páva mozgalom, hagyományőrző együttes, folklórfesztivál, tájház, háziipari szövetkezet, népi iparművész, a folklór 24. órája… Életek, emberi sorsok, jelmezzé váló népviseletek, színielőadássá alakuló népszokások – az átalakuló „boldog” falu hatalom által sugallt képe - és ami mögötte volt.”

Csukovits Anita néprajzkutató, PMMI Tragor Ignác Múzeum, VácA kiállítás megtekinthető: 2011. augusztus 7-ig, hétfő kivételével 10 és 18 óra közöttFenntartó: Pest Megye ÖnkormányzataA kiállítást támogatta: Nemzeti Kulturális Alap, 2M Design, Museum Complex Kft.Kiállításainkon és programjainkon továbbra is szeretettel várjuk Önöket!
Feladó: PMMI Tragor Ignác Múzeum
Link: www.pmmi.hu