címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 16. | kedd
Csongor napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Félmilliárdos adóbevétel kiesés – kompenzáció?

Félmilliárdos adóbevétel kiesés – kompenzáció?

Kormánydöntés szól arról, hogy a 25 ezres lakosságszámnál népesebb települések esetében – az adott város vezetõivel való tárgyalások után – január végéig egyenkénti megvizsgálás alapján kell meghatározni az iparûzési adóbevétel állami kompenzációját. Vác esetében még nem volt egyeztetés, hiába sürgette azt a városvezetés. Az ügyben a polgármester kedden ismét levelet írt a kormányzat felé.

Miért jelent bizonytalanságot az, hogy nem ismert a kompenzáció mértéke? Leegyszerûsítve azért, mert a gépjármûadó és az iparûzési adó elvétele az önkormányzatnak félmilliárdot meghaladó kiesést jelent, ami az éves költségvetés közel tizede. Összehasonlításul: ezen bevételkiesés több mint kétszer annyi, mint a magánszemélyek által befizetett kommunális adó összege.

Amennyiben ezt a kiesést nem, vagy csak minimális mértékben kompenzálja a kormány, Vác esetében a fejlesztések, felújítások kérdõjelezõdnek meg ebben az esztendõben. Hiszen a kötelezõ feladatokra az állami normatíva nem jelent teljes fedezetet, így a lecsökkentett egyéb (például adó) bevételekbõl kell a városüzemeltetést biztosítani.

A tavalyi 2,7 milliárdos iparûzési adóbevételbõl finanszírozta az önkormányzat többek között a közterületek fenntartását, részben az óvodai, bölcsõdei mûködést, a helyi közösségi közlekedést, a közintézményi feladatok ellátásának és a közvilágítás zavartalanságát.

Képünkön látható annak az összehasonlítása, hogy miként viszonyul az adóbevételi kiesés a város kötelezõ alapfeladatainak költségéhez. Ehhez csupán annyit, hogy míg az elõzõ városvezetés utolsó teljes évében (2018-ban) az önkormányzat közel 300 milliós rendkívüli támogatást kapott az államtól, ez az összeg 2020-ban már csak 6 millió forint volt…

Feladó: Városháza

EU pályázatok