címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 26. | péntek
Ervin napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Tisztelgés a szabadságharc emléke elõtt

Tisztelgés a szabadságharc emléke elõtt

A koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel városunkban idén is formabontó módon történt emlékezés és fõhajtás az 1848-as forradalom és szabadságharc hõsei elõtt tisztelegve.

A Kossuth téren a Himnusz dallamai után dr. Molnár Lajos nyugalmazott iskolaigazgató emlékezett a 173 éve történtekre. Városunk korábbi alpolgármestere szólt arról, hogy – mint amint az emberek önmaguk – a nemzet dolga is az, hogy szabad legyen. És amennyiben ez nincs így, elõtör az elemi igény arra, hogy ez megváltozzon. Az 1848-as események során az elnyomás alól talpra állt az ország, kifejezve azt, hogy ne rabok legyünk, hanem szabadok. Felidézve az egykor eseményeket és helyszíneket, dr. Molnár Lajos hangsúlyozta: a magyar népet soha nem lehetett térdre kényszeríteni, aminek fénylõ szimbólumai az 1848-as forradalom és szabadságharc történései. „Most perc-emberkék dáridója tart, De építésre készen a kövünk, Nagyot végezni mégis mi jövünk. Nagyot és szépet, emberit s magyart.” – idézte végül Ady Endre versét a szónok.

A tiszteletadás további helyszínei a hagyományoknak megfelelõen a Petõfi és a Landerer emléktáblánál, a Honvédemlékmûnél, valamint az alsóvárosi temetõben a honvéd áldozatok síremlékénél volt. A kegyelet koszorúit Matkovich Ilona polgármester, Kiss Zsolt alpolgármester, Inotay Gergely alpolgármester, Fehér Zsolt bizottsági elnök továbbá a média képviselõi helyezték el az emlékhelyeknél.

(A városi megemlékezésrõl szóló összefoglaló megtekinthetõ az önkormányzat Facebook oldalán.)

Feladó: Városháza

EU pályázatok