címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 23. | kedd
Béla napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

A Sajdik Gyűjteménnyel adták át a felújított Pannónia Házat

A Sajdik Gyűjteménnyel adták át a felújított Pannónia Házat

Csütörtökön hivatalosan is átadták a közönség számára városunk egyik fontos kulturális központját, a felújított Pannónia Házat. A már korábban látható kiállítások mellett immár az épületben kapott helyet a Sajdik Gyűjtemény is.

A nagy érdeklődéssel kísért eseményen az önkormányzati és intézményi vezetőkön, képviselőkön kívül jelen volt többek között dr. Varga Lajos segédpüspök, Gyöngy Kálmán, a Magyar Karikatúra Szövetség elnöke, Dluhopolszky László, a MÚOSZ Karikatúraművészeti Szakosztályának elnöke, Kolodko Mihály "gerillaszobrász" és a városunkban élő Szabó László Róbert (Marabu) is.

Köszöntőjében Matkovich Ilona nagy örömmel üdvözölte a megnyitón megjelent Sajdik Ferencet A polgármester megemlítette, hogy a Kossuth-díjas grafikusművész egyedülálló művészi eszköztárának Vác szolgálatába állításáért, városunk értékeinek és hangulatainak sajátos ábrázolásáért, a vonzó városkép megteremtésében való szerepvállalásáért 2012-ben megkapta Vác Város Díszpolgára címet. Matkovich Ilona szólt arról is, hogy a Pannónia Ház előtt éppen egy Sajdik-figura ihlette Kolodko Mihály miniszobrát, amely inspirálhatja a város vendégeit a kiállítás megtekintésére.

Az immár a Pannónia Házban elhelyezett gazdag gyűjtemény között sok, Váccal kapcsolatos alkotás látható. A rajzok nagy része hűen tükrözi alkotójának örökké vidám természetét, pozitív életszemléletét. A kiállított mintegy 200 mű korábban Papp László helyi gyűjtő jóvoltából került Vácra, a Váci Mosolyalbum nevet viselő főtéri kiállítóterembe. Miután a város megvásárolta a gyűjteményt, a jövőben egy tágasabb, méltóbb környezetben, állandó kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők.

Sajdik Ferenc pár szóval üdvözölte a megjelenteket, majd a kiállítás megnyitó beszédében Janklovics Péter idézte fel a Sajdik-rajzokkal kapcsolatos személyes és családi élményeit.
A patinás épület avatóján már délutántól családi programok várták az érdeklődőket, akik kora estig megtöltötték a felújított intézményt.

A Pannónia Ház Sajdik Gyűjteménye – hétfő kivételével – naponta 10 és 18 óra között látogatható.

Képünkön Matkovich Ilona, Sajdik Ferenc és Kolodko Mihály a megnyitón.

Feladó: Városháza

EU pályázatok