címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 25. | csütörtök
Márk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

A rendszerváltás váci emlékei

A rendszerváltás váci emlékei

A Madách Imre Művelődési Központ (MIMK) Átrium Galériájában nyílt meg az a Vác Város Levéltára által összeállított dokumentumkiállítás, amely a három évtizeddel ezelőtti rendszerváltás, illetve az önkormányzati rendszer kialakulásának váci történéseit idézi fel.

A megnyitón Matkovich Ilona üdvözölte a megjelenteket. A polgármester megemlítette, hogy a kiállított anyag a történések szereplőiben emlékeket idézhet fel, a fiatalabbak, vagy az akkor még a közélet iránt kevésbé fogékonyak számára pedig számtalan hasznos információt hordoz. Felidézte a nyolcvanas évek második felének és a kilencvenes évek elejének bel- és külpolitikai helyzetét. Megköszönte az akkor a változásért aktívan dolgozóknak, hogy Vácon is demokratikus úton mehetett végbe a változás és kezdődhetett meg a következő években egy emberközpontúbb városirányítás. Matkovich Ilona egyben köszönetet mondott dr. Horváth M. Ferenc levéltári igazgatónak és munkatársainak az emlékidéző kiállítás összeállításáért.

Az önkormányzati rendszer első váci polgármestere, Bartos Ferenc ezt követően felidézte az 1990-től induló négyéves ciklus történéseit, jellemzőit. Azt, miként választották meg az akkori szabályoknak megfelelő procedúrával őt polgármesternek. Felidézett egy részt első polgármesteri beszédéből, majd sorolta azokat az eredményeket, melyeket az önkormányzati berendezkedés folyamatos kialakulása közben ért el a város. Végül az első váci grémium cikluszáró jegyzőkönyvének részletével zárta köszöntőjét.

A korabeli fotókon, dokumentumok segítségével és sajtómegjelenéseken bemutatott páratlan gyűjteményen kívül a művelődési központ aulájában a helyi televíziósok által ebben az időszakban forgatott filmrészletek is megtekinthetők.

A megnyitón közreműködött a Cseh Tamás Projekt.

A dokumentumtárlat a MIMK nyitvatartási idejében november 27-ig tekinthető meg az intézmény földszintjén található Átrium Galériában.

Feladó: Városháza

EU pályázatok