címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 20. | szombat
Tivadar napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Főhajtás a kommunizmus áldozatai előtt

Főhajtás a kommunizmus áldozatai előtt

A kommunizmus áldozataira emlékeztek pénteken délután az immár nemzeti emlékhellyé nyilvánított váci rabtemetőben.

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján a Himnusz közös eléneklése után Ruzicska László színművész adta elő Papházi Tivadar A 3o1-es parcellánál című versét.

A megemlékezés szónoka Inotay Gergely volt. Az alpolgármester bevezetőjében Nagy Imre 1956-os rádióbeszédét idézve párhuzamot vont a magyar nép akkori tragédiája és a napjainkban Ukrajnát ért agresszió között. Mint kiemelte „az ember szabadságra, kreatív alkotásra, életterének, lehetőségeinek maximalizálására született. Semmiképpen sem rabságra, jogfosztottságra, elnyomatásra”. Majd feltette a kérdést: vajon tanultunk-e a szabadságelvonások történelmi példáiból? A fasizmust és a kommunizmust megemlítve elmondta: a XX. század súlyos visszaesést hozott az emberiség történelmi fejlődésében. Egyben figyelmeztetett rá: vigyázó és óvó tekintetünket a ma történéseire is rá kell irányítanunk, hogy az embertelen eszmék ne kaphassanak ismét teret. Figyelnünk kell a mi és gyermekeink jövője érdekében – zárta megemlékezését Inotay Gergely.

Az emlékezés szavait Ruzicska László előadásában Gérecz Attila Karácsonyi ének a börtönben című költeménye, majd a zeneművészeti szakközépiskola növendékének, Szlávics Viktóriának népdal előadása követte.

Ezután a város vezetői, a pártok és szervezetek képviselői, valamint magánszemélyek helyezték el a tisztelet koszorúit és hajtottak fejet a mártírok emléke előtt, majd a tisztelgő rendezvény a Szózat eléneklésével zárult.

***

A váci megemlékezést megelőzően február 23-án Budapesten a Kozma utcai Nemzeti Gyászparkban került sor az ország központi megemlékezésére. Az eseményen az áldozatok emléke előtt tisztelegve elhelyezték Vác Város Önkormányzat kegyeleti koszorúját is.

(jobb oldali képünk)

Feladó: Városháza

EU pályázatok