címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 25. | csütörtök
Márk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

A Tavaszi Hadjárat váci emlékezete

A Tavaszi Hadjárat váci emlékezete

Április 8-án, pénteken - Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénysorozata keretében, a Magyar Hagyományőr Világszövetség és a városi önkormányzat rendezésében – ismét felelevenítették a Ligetben a szabadságharc egyik jelentős ütközetének, a váci csata emlékét.

A főtéri gyülekezőn a lovasság látványos bevonulása után a Himnusz közös eléneklésével kezdődött a megemlékezés. Matkovich Ilona polgármester asszony és a rendezvény igazgatója, Fülöp Tibor Zoltán köszöntötte a felsorakozott hagyományőrzőket és a váci polgárokat.

A díszszemle és a közös fotó elkészítése után a hagyományőrzők a Váci Ifjúsági Fúvószenekar kíséretében, több száz érdeklődővel együtt vonultak át a Ligetbe, ahol Babucs Zoltán hadtörténész, a Magyarságkutató Intézet munkatársa tolmácsolása mellett látványos lovas ütközetekkel, gyalogos összecsapásokkal, heves ágyútűzzel elevenedett meg a szabadságharc egyik legfontosabb csatája.

A hagyományokhoz híven, a Tavaszi Emlékhadjárat résztvevői a program befejezésének momentumaként a Honvéd emlékműnél helyezték el az emlékezés és tisztelet virágait.

Feladó: Városháza

EU pályázatok