címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 29. | péntek
Auguszta napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

A város zöldítéséért született társadalmi összefogás

A város zöldítéséért született társadalmi összefogás

Városszerte 100 facsemetét ültetnek ma és holnap társadalmi összefogással. A Vácon működő Éltex Kft, a Bagolybükk Környezet- és Természetvédelmi Egyesülettel, valamint Vác Város Önkormányzatával karöltve tesz Vác zöldítéséért pénteken és szombaton.

Az egyeztetések a fajokról és a helyszínekről már ősszel megkezdődtek, mivel nem invazív fajokat, hanem őshonos fákat szerettek volna ültetni. Ekkor kerültek a helyszínek is meghatározásra.

„Igyekszünk a lakosságot bevonni a gondozásba. Sok helyen, amikor kiásásra kerültek a fák helyei, az ott lakók jelezték, hogy szívesen gondozzák a növényeket. Sőt többen meg is kerestek minket, hogy ha legközelebb lesz ilyen akció, az ő házuk elé is ültessünk fát” – mondta a vac.hu-nak Szalóki Margit, az egyesület tagja.

A társadalmi felelősségvállalás fontos mindegyik szereplő számára. Ezért is vonták be az ültetésbe a lakosságot és az iskolákat is. Negyven középiskolás diák segített a munkában, de egy helyi vállalkozó is önként vállalta, hogy több helyen kialakítja a gödröket.

Vadgesztenyéket, fűzfákat, gömbkőriseket, gömbjuhart ültetnek el több helyszínen: a mélygarázs felszínén, a Kossuth, a Piarista és a Farkasfalvi utcákban, a Liszt Ferenc sétányon pótolták a kipusztult gesztenyefákat, míg a Dózsa György úton a kipusztult gömbfákat, valamint a Lehotka parkban fűzfákat ültetnek.

„Stílszerűen a Föld Napjához kötődően 100 facsemetét ültetünk, amelyet felajánlásként kapott az önkormányzat. A 2020-as évben már volt egy nagy faültetési program a ligeti tó körül, majd a Ligetben is fásítottunk. Most ezzel a programmal szeretnénk tovább haladni” – mondta délelőtt a helyszínen Inotay Gergely alpolgármester.

Feladó: Városháza

EU pályázatok