címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 20. | szombat
Tivadar napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Éles viták és egyhangú szavazások a testületin

Éles viták és egyhangú szavazások a testületin

Az előző havihoz képest dupla számú napirendi témával tartotta meg munkaterv szerinti tanácskozását november 16-án a váci képviselő-testület. Ismét enyhültek a rezsiválság miatti korlátozások és kiderült: lakosságot közvetlenül érintő adóemelést 2023-ra sem terveznek.

Elsőként azt az alternatívát választották a kisebb gázfogyasztású önkormányzati létesítmények energiabeszerzéséhez, amely a fixáras szerződést tartalmazza. A Gazdasági és Városfejlesztési Bizottságban lemondás miatt megüresedett külsős helyre Mezei Attilát választották meg tagnak, aki letette az esküt.

A volt deákvári laktanya két területének értékesítésére is pályázatot ír ki az önkormányzat. Az induló vételárként összesen több mint egymilliárd forintot jelölnek meg. Újabb két önkormányzati bérlakás bérlőkijelölési jogát határozták meg: a Madách Imre Művelődési, Kulturális és Szolgáltató Nonprofit Kft., illetve a Váci Városfejlesztő Szolgáltató Kft. részére.

Átgondolt, takarékos költséggazdálkodás

Az ülés folytatásaként pénzügyi kérdések következtek. Az első háromnegyedévi gazdálkodásról összeállított előterjesztésből kiderült, hogy a város 2022-es költségvetésének főösszege a közel 9,5 milliárdról 11,3 milliárdra növekedett. Takarékosság miatt a működési kiadások mintegy 5 %-kal maradnak el az időarányos teljesítéstől. Jelentős a választott tisztségviselők személyi jutatásainál is a spórolás: az éves előirányzat háromnegyede helyett nem éri el a 65%-ot sem. (Összehasonlításul: 2018-ban 77,1%, egy évre rá 74,7% volt ez az arány.) A tervezett reprezentációs költségek éves összegének pedig mindössze 7%-át használták eddig fel. A beszámolót 11 képviselő fogadta el.

Az egyre durvuló infláció és az építőiparban meglévő problémák miatt a Bauer utcai bölcsőde befejezéséhez 140 millió forintos átcsoportosítást tartalmaz az elfogadott költségvetési rendeletmódosítás. Saját forrásból plusz 7,5 milliót kell biztosítani az Újhegyi utcai óvoda bővítésére, mivel a korábban a központi elvonások kompenzációjaként erre kapott forrás kevésnek bizonyult.

A rezsiválság újabb következményei

A városüzemeltetés zavartalan biztosítása érdekében plusz bevételek szükségesek. A közétkeztetés megfelelő színvonalának megtartása miatt a nyersanyagköltségek normatívája januártól ötödével emelkedik, amelynek egy része jelentkezni fog a befizetendő menzai térítési díjakban is.

A helyi adók közül a váci magánszemélyek kommunális és az idegenforgalmi adója továbbra sem emelkedik. A telekadó és az építményadó nő, ám a tervezett 5%-os emelés jóval az infláció alatt marad. Ismét módosulnak az energiamegtakarításra vonatkozó intézkedések, ezeket egyhangú voksolással fogadták el.

További döntések a város fejlődéséért

A testület elfogadta azt a szerződéstervezetet, amely lehetővé teszi az Iskolavárosban található, egyházi vagyonkezelésben lévő Bernáth iskola bővítését. Mint ahogyan annak sincs akadálya, hogy az önkormányzat, a sportági szövetség és a helyi sportegyesület közös akaratából a Lehotka parkban megépüljön egy műanyag borítású streetball pálya.
Szerződés születik a városi buszmegállók kapcsán, azok fejlesztésére és reklám célú használatára. A környezetvédelmi célokra elkülönített 1 millió forintos összeg felhasználására pedig pályázatot írnak ki.

A nyílt ülés végén napirend utáni hozzászólások (nagy részében a deákvári posta bezárásáról) és új képviselői kérdések hangzottak el, majd zárt ajtók mögött két munkacsoport döntéseiről tárgyaltak.

Az éves munkaterv szerinti idei utolsó testületi ülésre december 14-én kerül sor. Előtte két nappal várják az érdeklődőket a 17 órakor kezdődő Közmeghallgatásra.

Feladó: Városháza

EU pályázatok