Október 15. a zöldségek és gyümölcsök világnapja, az ősz pedig új terméseket hoz, hiszen a magyar gyümölcsöket ebben az időszakban már váltják a déliek. A váci piacon is frissülnek a termékek.
Káposzta- és répafélék, belépett az alma, de még szőlőből is van – sorolta az ősz szezonális ízeit Bodonyi Gyula egyéni vállalkozó az ES TV-nek. A kereskedő véleménye szerint az árak stagnálnak, de legalábbis minimális változás figyelhető meg a tavalyi évhez képest. Bár a nyár nagyon száraz volt, az őszi zöldségekből átlagos termés várható.
„Most már egyre több gazda tud úgy termeszteni, hogy a locsolást meg tudja oldani, mert egyre többen rendelkeznek locsolóberendezéssel, ezáltal a termést valahogy meg tudják menteni a szárazságtól. Nagyon sok esetben csak olyan ételt fogyasztanak az emberek, amiből kimarad a zöldség, a rost, és ugyanúgy fontos a szervezetnek, mint bármilyen más húsféleség vagy bármilyen más, amit az emberek szívesebben fogyasztanak. Meg egészséges, természetesen.”
- A piac forgalmát természetesen nagyban befolyásolja az időjárás. A kereskedő szerint az esős napokon esik leginkább vissza a vásárlás.
- Szerinte jó ötlet a világnap alkalmából több figyelmet fordítani a zöldségekre és gyümölcsökre, mert fontos felhívni az emberek figyelmét az egészséges ételek fogyasztásra.
Az emésztést segíti az alma és a szilva, ezek még megtalálhatóak az őszi palettán, de az olajos magvak is hozzájárulnak a szervezetet egészségéhez, mégis kevés fogy belük – mondta a zöldséges.
A hónap végén indul a tök szezon, ebben az időszakban ez a legkeresettebb. A sütőtök tartalmaz olyan vitaminokat is, melyeket más zöldségek nem, így javasolja a fogyasztását. A magyar, nagydobosi tök mellett, megjelent a kanadai sütőtök, amit nemesítettek, importáltak, ezt is ugyanúgy szeretik az emberek, mint a hagyományos tököt.
“Kitolódik a sütőtök szezon, mert a régi, hagyományos sütőtök kínálaton kívül belépett több nemesített fajta. Egészen eltart november végéig.”
A piacon megkérdezett vásárlók többsége a zöldséget, gyümölcsöt inkább itt szerzi be. Ennek okaként a vitamintartalmat és az egészséget jelölték meg, még akkor is, ha kicsit többet fizetnek értük.
A helyi termék mind íz, állag, eltarthatóság szempontjából minőségibb a nagykereskedelmi forgalomban kapható termékekkel szemben. Azt a kereskedő is hangsúlyozta: fontos lenne, hogy lehetőleg helyi termelőktől vásároljunk magyar terméket, a nagy áruházláncok polcain kapható import árú helyett.
(Képünk illusztráció.)