Ki ne szeretné a finom süteményeket és fagylaltokat? Most ezek múltjában nyomozunk… Ha bármilyen tárgyi emléked, akár egy kiskanalad, fotód, dokumentumod van bármelyik egykori váci cukrászdával kapcsolatban, jelentkezz! – írta a Tragor Ignác Múzeum Facebook-oldalán a Vác 950 apropóján.
A cukrászipar fellendülése Magyarországon a 19. század második felére tehető, amiben nagy szerepet játszottak a külföldről, elsősorban Svájcból érkezett mesterek. Közéjük tartozott Rostetter Keresztély is, aki 1873-ban Vácon a Kossuth tér és a Káptalan utca sarkán nyitotta meg kávéházát és cukrászdáját, ahol alkalmi süteményeket, mákos- és diós patkókat, valamint teasüteményeket fogyaszthattak a váciak. 1884-től már csak a cukrászdát üzemeltette, fejlesztette,1895-ös halálát követően özvegye és fia, Rostetter Krisztián – Kugler Henrik tanítványa – üzemeltették tovább – olvasható a múzeum bejegyzésében.
A város főterén 1885-ben nyitotta meg az első cukrászdát Blázsovits János (a mai Március 15. tér 15. szám alatt). A cukrászda hamar a helyiek egyik kedvelt találkozási pontja lett, ahol nemcsak finom süteményeket (diós és mákos patkót, tortákat, teasüteményeket, parfékat, házi csokoládékat), hanem különleges italokat (malagabor, szörp, jegeskávé) és fagylaltot is fogyaszthattak.
A két világháború között több cukrász nyitott cukrászdát a városban, közülük a legsikeresebb és a leghosszabb ideig a Szabó cukrászda, valamint a Vasas testvérek cukrászdái működtek.
- Szabó Ferenc 1920-ban a Szentháromság téren kezdte meg működését, 1925-től 1933-ig a Káptalan utcában, majd a Széchenyi utcában nyitott cukrászdát.
- A Vasas testvérek, Lajos és Gyula, szintén az 1920-as évektől, hol együtt, hol egymás versenytársaiként üzemeltettek cukrászdákat.
- Andor Károly – tanár, költő, karnagy, a vízmű első igazgatója – 1921–1927 között a Victoria cukrászdát működtette. Mivel nem rendelkezett a megfelelő végzettséggel, Wingler Jenő cukrász volt az üzletvezető.
- A két világháború között két olasz cukrász is kapott iparengedély a városban: Maierotti Ignazió és Fiumei Augusztó.
A második világháborút követő államosítások a cukrászipart sem kerülték el, a Váci Vendéglátóipari Vállalat több egységet is üzemeltetett. Három ikonikus „maszek” cukrászdára még sokan emlékezhetnek Vácon.
- A Pannónia ház mellett volt az egykori Boda cukrászda, Krupp Ferenc pedig 1936-ban kapott iparengedélyt Csányi körúti cukrászda nyitására, a legtöbben azonban a Posta parki cukrászdájára emlékeznek.
- A Szentháromság téren a Gyurcsok-cukrászda finom fagylalttal és cukrászsüteményekkel várta a vásárlókat.
A tárgyi emlékekkel kapcsolatban a Tragor Ignác Múzeum a Facebook-oldalán vagy az alábbi elérhetőségeken várja a jelentkezőket: 06 30- 018-1914, muzeumvac13@gmail.com.
___________________________________________________________________________________
AJÁNLÓ: A Bogányi 250 lesz a Váci Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje