A szezon elején, július második hetében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei ellenőrizték a Balaton környéki vendéglátóhelyeket. A vizsgálatok középpontjában a vendéglátóhelyek higiéniai állapota, az alapanyagok nyomon követhetősége és megfelelősége, valamint azok kezelésének ellenőrzése állt. Ennek során több esetben a korábbi években is tapasztalt hiányosságokkal találkoztak az ellenőrök:
- Visszatérő hiba volt a rovarháló és a higiénikus kézmosási feltételek hiánya.
- Több esetben probléma volt a dolgozók érvényes egészségügyi alkalmassági igazolásával, amely nélkül – a kiemelt járványügyi kockázat miatt – nem végezhető vendéglátó tevékenység.
- Több vendéglátó nem végezte szabályosan az élelmiszerek helyben történő fagyasztását.
- Nem nyomon követhető (ismeretlen eredetű), valamint lejárt minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejű élelmiszereket is tároltak az egyes egységekben.
A hatóság a Balaton környékén folytatott ellenőrzések alkalmával 245 kilogramm jogsértő terméket vont ki a forgalomból, valamint az egy hétig tartó vizsgálatsorozat alatt 4 esetben indított eljárást, melyek jelenleg is folyamatban vannak.