Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Rendőrségi hírek [2018. szeptember 21., péntek]

IDEIGLENES FORGALOMKORLÁTOZÁS LETKÉSEN

Hangverseny miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2018. szeptember 22-én Letkésen.

Ideiglenes forgalomkorlátozásra kell számítaniuk a közlekedőknek 2018. szeptember 22-én 10 óra 30 perc és 12 óra 30 perc között Letkésen a Diófa utca végén található Szlovákiába átvezető hídon az "Ipoly innen és túl hangverseny" miatt. A Szlovákia irányába közlekedők a Parasapusztai határon átmenő úton tudnak kerülni.

Kérjük, a közlekedők fokozott körültekintéssel és türelemmel közlekedjenek!

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Rendőrségi hírek [2018. szeptember 20., csütörtök]

Közlekedésbiztonság, balesetmegelőzés

2018. szeptember 17-22. között kerül megrendezésre a Biztonság hete programsorozat, figyelemfelhívó céllal, a baleset-megelőzés jegyében. A legtöbb baleset tudatos magatartással, megfelelő odafigyeléssel és a szabályok betartásával megelőzhető, életünk így biztonságosabbá tehető. Erre kívánja ráirányítani a figyelmet az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (a továbbiakban: ORFK-OBB) és a Magyar Biztosítók Szövetsége (a továbbiakban: MABISZ) közös kezdeményezésére jött létre.
A Biztonság Hete idén a Biztosítás Világnapjához, valamint a TISPOL (European Traffic Police Network) által meghirdetett EDWARD Day-hez (European Day Without a Road Death) is kapcsolódik. Ezáltal 2018. szeptemberének egy hete a biztonságos és felelősségteljes, fenntartható és környezettudatos közlekedés jegyében fog telni. A cél a gyermekek, a családok biztonságának megerősítése, mind a közutakon, mind az otthonokban, azaz a mindennapok minden egyes mozzanatában.
A Biztonság Hete átfogó módon hívja fel a figyelmet a biztonságra, amelyet jól jelképez az együttműködő partnerek sokszínűsége (Magyar Autóklub, Magyar Közút Nonprofit Zrt., Közlekedéstudományi Intézet, Rendőrség, Katasztrófavédelem, Magyar Vöröskereszt, Budapest Főváros Kormányhivatala, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – NÉBIH, FKF Zrt.).
A TISPOL (European Traffic Police Network) az európai közlekedésrendészeti szervek hálózata, melyet az Európai Közösségek Bizottsága kezdeményezésére 1996-ban hoztak létre. A jelenleg 28 ország több mint 200 rendőri szervezetét magába foglaló TISPOL legreprezentatívabb, a közlekedők széles körét érintő tevékenysége, hogy nemzetközi ellenőrzéseket szervez, melyek Európa területének jelentős részére kiterjednek. A TISPOL-ellenőrzéseket a tagállamok rendőri szervei egy időben, azonos céllal hajtják végre.
A TISPOL éves ellenőrzési terve alapján 2018-ban több közúti ellenőrzés várható. Ezek az ellenőrzések alapvetően az olyan nemkívánatos járművezetői magatartások ellen irányulnak, amelyek a legnagyobb közlekedésbiztonsági kockázatot rejtik Európa útjain, megfelelnek a közösségi közlekedéspolitikai elvárásoknak, és hozzájárulhatnak ahhoz a célkitűzéshez, hogy csökkenjen a közúti halálos áldozatok száma.
A tagállamok képviselői által elfogadott tervek alapján 2018-ban az európai rendőrök ellenőrzik a passzív biztonsági eszközök (a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek) használatát, a sebességhatárok megtartását, fellépnek az ittasan, illetve drog hatása alatt vezetőkkel szemben. Ellenőrzik a tehergépkocsikat és autóbuszokat. Új elemként idén első alkalommal hirdették meg azt az ellenőrzést, mely a járművezetők figyelmét elvonó tényezők felderítését és visszaszorítását tűzi ki céljaként.
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a Váci Rendőrkapitányság komoly hangsúlyt fektet a bűn- és balesetmegelőzésre. A jelzett időszakban –a fentiekben leírtaknak megfelelően- lehet fokozott közúti ellenőrzésekre számítani Pest megye útjain.
Reméljük a programsorozat eredményes lesz, a balesetek száma és kimenetelének súlyossága csökkeni fog. Mindenkinek balesetmentes közlekedést kíván a Váci Rendőrkapitányság.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Közélet [2018. szeptember 20., csütörtök]

Testvérvárosi kitüntetést kapott a váci polgármester

Adománygyűjtést szerveznek a kárpátaljai Técső megsegítésére

Fördős Attila Vác polgármestere nívós testvérvárosi kitüntetést vehetett át augusztusban a szlovákiai Dubnica nad Váhom (Máriatölgyes) Önkormányzatától a két település rendkívül tartalmas együttműködésének elősegítése és támogatása elismeréseként – hangzott el a szerda délelőtti városvezetői sajtótájékoztatón.

A polgármester tájékoztatást adott – többek között – a Mobilitás Hét váci programjairól s ezúttal is gratulált államalapításunk ünnepén kitüntetett jeles váci polgároknak és közösségeknek.

A polgármester aktuális sajtótájékoztatóját a Mobilitás Hét kiemelkedő váci programjainak ismertetésével kezdte. Mint elhangzott a városi rendezvénysorozatot a polgármesteri hivatal intézményfelügyeleti és humán osztálya szervezte együttműködve az iskolákkal és a más szervekkel.

- A rendezvény programjaira az Innovációsés Technológiai Minisztériumelbírálása alapján 918 ezer forint támogatást biztosítottunk, ezen kívül Vác Város Önkormányzata 400 ezer forinttal járult a szervezési feladatok költségeihez – jelentette be Fördős Attila. A polgármester tájékoztatást adott arról a közlekedési balesetet szimuláló gyakorlatról, melyet a mentők, a tűzoltók és a rendőrök tartottak több száz diáknak a Duna-parton. De – mint elhangzott – emellett a város számos intézményében is érdekes programokon vehettek részt a fiatalok, akik pl. megtekinthettek vakvezető kutyabemutatót, megismerhették hogyan lehet 85 nap alatt 6500 kilométert hajózva átkelni az Atlanti Óceánon.
A Váci Rendőrkapitányság közlekedéssel kapcsolatos sportos rendezvényre várta a fiatalokat a Duna-parti Zenepavilonnál, míg a Madách Imre Művelődési Központban a kábítószer fogyasztás veszélyeire, a megelőzés fontosságára irányította a diákok figyelmét a szakember.

Fördős Attila bejelentette, hogy a sikeres auditálásuknak köszönhetően az ISO 9001 2015 tanúsítvánnyal büszkélkedhet a Hivatal.

Ezt követően ismételten gratulált az Augusztus 20-i városi ünnepségen kitüntetésben részesült váci polgároknak; a díszpolgári címmel elismert Brusznyai Margitnak, a Pro Urbe egyéni díjas ZubovitsGyörkös Erzsébetnek, dr. Szőnyi Mihálynak, dr.Szalóky Tibornak, Galambos Péternek, Kápolnay Jenőnek és Pro Urbe közösségi díjban részesült Váci Vox Humana Énekkar és a Váczi Néptáncegyüttes tagjainak.

Fördős Attila bejelentette, hogy augusztusban a szlovákiai testvérváros, Dubnica nad Váhom Önkormányzata (Máriatölgyes) legnívósabb elismerését, Dubnica Városért kitüntetést vehette át Vác Város polgármestereként. – Az elismerés mindannyiunké, akik elősegítették az együttműködés létrejöttét, és folyamatos közreműködésükkel hozzájárulnak, hogy a két testvérváros kapcsolata hosszú évek óta magas színvonalú, amely az azonos történelmi hagyományok és kulturális értékekből táplálkozik mindannyiunk örömére – mondta.
Hozzátette: Vác külkapcsolataiban 2010 óta jóval nagyobb hangsúlyt helyezett a közép-európai együttműködések kiépítésére, a hazánkhoz hasonló kultúrával és történelmi múlttal rendelkező országok településeivel kialakított testvérvárosi kapcsolatokra. Vác és Dubnica együttműködéséről szólva elismeréssel beszélt Jozsef Gasparik polgármester kapcsolatépítő, kezdeményező szerepéről. Mint fogalmazott rendkívül gyümölcsöző az együttműködésük a cseh Otrokovice, a lengyel Zawadzkie önkormányzataival, közös programjaink sikeres megvalósítását támogatja a Visegrádi Alap is. Mint megtudtuk idén Vác ad otthont a testvérvárosi mini olimpiának.

A testvérvárosi együttműködés keretében szeptember 14-16. között a váci önkormányzat képviseletében Balkovics Péter és Kriksz István vett részt a kárpátaljai testvérvárosban, Técső Városi Napok programjain. A polgármester itt idézte fel Vác segítő támogatását, melynek keretében – többek között - mentő és tűzoltóautó kiszállításával járult a többségében magyar ajkú város biztonságos működéséhez.
- A técsőieknek ezúttal nagy nyomású csatornatisztító gépre van szükségük, melynek megvásárlásához a váci lakosság és a térségünkben élők adományait kérjük. Felajánlásaikat Vác Város Polgármesteri Hivatala titkárságán tehetik meg, amit kárpátaljai testvéreink nevében köszönünk – hangzottak a polgármester szavai, aki azt is bejelentette, hogy október 4-7. között önkormányzati delegáció utazik Donauescingenbe a német település és Vác testvérvárosi együttműködésének 25. évfordulója tiszteletére szervezett ünnepségre.

Vetési Imre
Fotó: KesziPress

Feladó: Városháza

Közélet [2018. szeptember 20., csütörtök]

Országos Állat- és kirakodóvásár Vácon

2018. szeptember 23-án országos állat- és kirakodóvásárt rendezünk. Minden érdeklődőt szeretettel várunk 6-13 óráig.

Vác Piac KFT
Telefon: 0627/316-212
facebook.com/ váci vásár
e-mail: vacpiackft@invitel.hu

Feladó: Városháza

Súlyos baleset történt Vác, József Attila sétányon 2018. 09. 17-én a délelőtti órákban. A balesetben egy fő elhunyt, egy sérültet életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, életéért jelenleg is küzdenek. A gépjárművet vezető fiatalembert a Váci Rendőrkapitányságra bűncselekmény gyanúja miatt előállították, mivel saját bevallása szerint alkoholt és egyéb bódító hatású szert fogyasztott, a vezetés megkezdése előtt. - szólhatna az újságcikk, de ezúttal szerencsére megrendezett jelenetnek lehettek szemtanúi azok a váci diákok, akik ellátogattak a Váci Önkormányzat és a Váci Rendőrkapitányság által szervezett balesetszimulációra.

Az elképzelt baleset során a diszkóból hazatérő fiatalok villanyoszlopnak ütköztek. Egy a gépkocsiban utazó fiatalember életét vesztette, egy fiatal lányt pedig életveszélyes koponyasérülésekkel szállítottak kórházba. Egy végtagtörést szenvedett fiatalember a gépjárműbe szorult, akit a Váci Hivatásos Tűzoltóság beosztottjai emeltek ki. A gépkocsi átvizsgálása során a kesztyűtartóban kábítószer gyanús anyagot talált a bűnügyi technikus.

A rendezvényt Monkánszky Zoltán alpolgármester nyitotta meg, a szimuláció során végrehajtott feladatokról pedig Del Medico Mihály r. alezredes, balesetmegelőzési előadó adott felvilágosítást az összegyűlt érdeklődőknek.

A program lebonyolításában részt vett a Váci Hivatásos Tűzoltóparancsnokság, az Országos Mentőszolgálat Váci Mentőállomása, valamint a Váci Király Endre Szakgimnázium és Szakközépiskola.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Anyakönyv [2018. szeptember 17., hétfő]

Vácott született váci lakosok

Jenei Norbert és Pálmány Judit gyermeke: Róza /Vác/
Németh István és Bede Fruzsina gyermeke: Natasa Zoé /Vác/
Czang Sándor és Gebler Renáta Mirtill gyermeke: Mira Zselyke /Vác/
Szedlacsek Márton és Seres Anna gyermeke: Attila /Vác/
Sóhaj Róbert és Duró Enikő gyermeke: Flóra Annamária /Vác/

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2018. szeptember 17., hétfő]

Házasságot kötött váciak

Csernák Ádám és Madár Viktória /Vác/
Marosi Gyula és Takács Ágnes /Vác/
Mester László Tamás és Kollár Krisztina /Vác/

Feladó: Városháza

Lukácsovits János /1926/ Vác
Csák Gizella /1935/ Vác
Molnár Sámuel /1945/ Vác
Mátrai Benedek /1948/ Vác
Eckhardt Gyula Károly /1947/ Vác

Feladó: Városháza

Közlemények [2018. szeptember 17., hétfő]

Tájékoztató a Központi Címregiszterről

Magyarországon számos címadatokat nyilvántartó rendszer működik a közigazgatásban. A 2015. január 1-jén működését megkezdő Központi Címregiszter létrehozásának célja az, hogy a különböző nyilvántartásokat egyetlen nyilvántartásban egyesítse, valamint az adatok pontosságát biztosítsa. A nyilvántartás naprakészen tartásáról az ingatlan fekvése szerint illetékes települési önkormányzat jegyzője, mint címképzésért felelős szerv gondoskodik.
A központi címregiszterről és a címképzésről szóló 345/2014. (XII.23.) kormányrendelet az új címek létrehozásán túl a különböző nyilvántartásokban eltérő elemekkel rendelkező címek felülvizsgálatáról is rendelkezik.
A Váci Polgármesteri Hivatalban a város jegyzőjének nevében a központi címregiszter naprakészen tartásáról az Igazgatási Osztály, új címek képzéséről, valamint a meglévő címadatok felülvizsgálatáról az Építési Osztály továbbá a Műszaki Osztály gondoskodik.

A címek felülvizsgálata jelenleg folyamatban van, melynek eredményes lefolytatása érdekében kérjük a t. lakosság megértését és együttműködését.

A címkezeléssel érintett címek listája a mellékelt dokumentumban a közzétételtől számítva egy hónapig megtekinthető.

Tájékoztató a 2015. január 1-től érvényben lévő Központi Címregiszterrel kapcsolatos címkezelési eljárásról emelet-ajtó tekintetében:

A központi címregiszter és címkezelésről szóló, 2015. január 1-től hatályba lévő 345/2015 (XII. 23.) számú kormányrendelet az illetékes települési önkormányzat jegyzőjét jelöli ki címképzésért felelős szervként. Emellett előírja a címképzési szervnek az illetékességi területen található címek felülvizsgálatát.

A jelenlegi gyakorlat szerint, amennyiben a Járási Hivatal Okmányirodai Osztályán olyan címre kérnek bejelentkezést, melyet a Címnyilvántartás nem tartalmaz (vagy csak részben tartalmazza a tulajdoni lapon feltüntetett címet), a cím felülvizsgálati eljárás alá esik, melynek befejeztéig a bejelentkezés nem lehetséges.

Az újonnan képzett, illetve felülvizsgálat alá eső címek esetében a fenti kormányrendelet címképzésre vonatkozó előírásai az irányadóak, melyek szerint társasházaknál emelet-ajtó meghatározása esetén a jegyző a tulajdonos vagy a tulajdonosi közösség javaslatának megfelelően képzi a címet.

Tehát abban az esetben, ha egy adott címre nem sikerült a bejelentkezés emelet-ajtó probléma miatt, szükséges a lakás helyrajzi száma és a helyrajzi számhoz tartozó cím igazolása (emelet-ajtóra vonatkozóan is).
Amennyiben az alapító okirat nem tartalmazza a két adat egymáshoz rendelését (tehát a konkrét lakás helyrajzi számának és a pontos, emelet-ajtóval ellátott címének egy helyen történt rögzítését), abban az esetben a címképzéshez elengedhetetlenül szükséges a tulajdonosi közösség javaslatának benyújtása a jegyző felé közgyűlési határozat formájában.

Deákné dr. Szarka Anita s.k.
jegyző

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
2018_augusztus_KCR.pdf

Vácon is egyre gyakrabban fordul elő, hogy a hulladékgyűjtő járatok személyzetének kínálnak pénzt azért, hogy az ingatlanoknál keletkezett hulladékot elvigyék. A Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. országosan egyedülálló módon szervezett rendszerfelügyeletet és belső ellenőrzésük révén sajnálatosan számos munkatársuk bukik meg az ellenőrzéseiken, mely azonnali elbocsátásokat, fegyelmi intézkedéseket generál.
Kérjük Önöket, hogy ne adjanak át hulladékot illetékteleneknek, a gyűjtőjáratok személyzetétől ne kérjenek plusz szolgáltatást és ne kínáljanak pénzt! Ezzel a cselekménnyel munkahelyüket, megélhetésüket veszélyeztetik, nem beszélve a környezetünkben, lakóhelyünkben okozott károkért, ami a gyermekeink jövőjét veszélyezteti.

Amennyiben a fentieket érintően tapasztalnak szabálytalanságot, tudomásukra jut bárminemű információ, azt írják meg az alábbi email címre: belsoellenorzes@zoldhid.hu

Feladó: Városháza