Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2019. november 21., csütörtök]

Komoly előrelépés a főtéri „pengefal” ügyében

Mint azt a váciak közül sokan láthatták, megerősítést és részleges takarást kapott a Március 15. tér hosszú évek óta húzódó, igen problémás csúfsága, az Irgalmasrendi Kórház területéhez tartozó „pengefal”.
A barokk főterünk negatív értelemben vett „látványosságáról” folytatott tárgyalásokat a nemrég megválasztott új váci városvezetés a tulajdonos képviselőjével. Ezen a várost képviselő Matkovich Ilona egyértelműsítette: minél gyorsabban és a lehető legmegnyugtatóbb módon rendezni szükséges a tarthatatlan helyzetet. Ennek érdekében a város minden rendelkezésére álló lehetőséggel élni kíván.
Jó hír, hogy a mostani állapotok változásában érdekelt az Irgalmasrend is, így kölcsönös szándék van arra, hogy mindkét félnek megfelelő módon és a váci polgárok érdekeit is figyelembe vevő funkcióval hasznosuljon a falak mögötti terület. Az Irgalmasrendi kórházban ezután is folytatódik a betegápolás, viszont a beépítetlen területen a tulajdonos a város bevonásával igyekszik minél hamarabb olyan fejlesztéseket elindítani, amely nem csupán a riasztó állapotokat szüntetné meg, hanem a patinás térhez illő épületekkel és új funkciókkal szolgálná a váciakat és a környéken élőket.
A tárgyalások végén a felek megállapodtak abban, hogy a probléma megoldására megbízást kapó, irgalmasrendi vezető, Tari Zsolt úr rövid időn belül célirányos javaslattal jelentkezik, és újabb egyeztetések történnek majd a terület jövőjével kapcsolatban.

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 21., csütörtök]

Egyházi és világi vezetők találkozója

Városunk gazdasági és társadalmi helyzetéről, továbbá a jövőbeni elképzelésekről tárgyaltak Vác önkormányzati, illetve a helyi egyházi közösségek vezetői szerdán reggel a Városházán megtartott találkozón.
A munkaértekezletet Matkovich Ilona polgármester hívta össze, melyen rajta kívül Inotay Gergely alpolgármester és Iványi Károlyné kabinetfőnök vett részt a városvezetés részéről. A váci egyházakat Rolik Róbert esperes Vác-Deákvár plébánosa, Torma Zsolt Joel Vác-Alsóváros káplánja (Váci Római Katolikus Egyházmegyei Hatóság), Bubrik Miklós parókus (Váci Görögkatolikus Egyházközség), Csuka Tamás nyugalmazott református tábori püspök és Csuka Tamásné alsóvárosi lelkész (Vác Alsóvárosi Református Misszió Egyházközösség), Detre János lelkész (Evangélikus Egyházközség), dr. Borsi Attila lelkész (Vác-Felsővárosi Református Egyházközség) és Meláth Attila lelkész (Baptista Gyülekezet) képviselte.
A megbeszélésen szó volt az új városvezetés terveiről, a városi közösségek megerősítésének fontosságáról, a kölcsönös segítségnyújtás módjairól, és újra kezdődtek a tárgyalások a váci Öt Templom Fesztivál megszervezéséről. A jó hangulatú találkozó alkalmat adott arra, hogy a városi- és egyházi vezetők jobban megismerjék egymást. A résztvevők megállapodtak abban, hogy a hasonló egyeztetések városunk világi és egyházi eseményeiről a jövőben rendszeresek lesznek.

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 20., szerda]

Maklári Józsefre emlékeztek

A húsz éve elhunyt legendás váci karnagyra, Vác díszpolgárára emlékeztek egy gyönyörű koncerttel tanítványai és a zenebarátok szombaton a baptista imaházban. Maklári József tanár úr emléke előtt tisztelegve csendült fel a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar és a Vox Humana Énekkar előadásában Mozart Requiem című műve.
A Liszt-díjas karnagyra unokája, a kórustag Maklári Zsolt emlékezett. Mint mondta, nagypapájának élete volt a kóruszene, 57 esztendőn keresztül irányította az életművének tekintett Vox Humana Énekkart. Egyik tanítványa - majd később egy ideig karnagy utódja - Hartyáni Judit rá emlékezve feladatként határozta meg, hogy a kórus tovább vigye azt a hitet, elkötelezettséget, melyet Maklári József adott át a kórus tagjainak.
Az emlékező/tisztelgő koncerten Mozart művének interpretálásában szólistaként közreműködött Busa Gabriella, Sipos Marianna, Horváth István és Jekl László, vezényelt Sándor Bence.

Fotó: Ribáry Zoltán

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 20., szerda]

Várja a vállalkozásokat a Toperini Ipari Park

Városunk fejlődési pályára állásának alapvető feltétele, hogy az adóbevételek bővítésével nagyobb mozgástár nyíljon meg a városüzemeltetés színvonalának fejlesztése és a munkavállalási lehetőségek szélesítése előtt. Az ipartelepítés fellendítése érdekében a városvezetés folyamatos tárgyalásokkal keresi annak a módját, hogy minél szélesebb kínálat álljon a befektetni kívánó vállalkozások rendelkezésére.
Kiváló infrastrukturális lehetőséget jelent például a 29 hektáros területen elhelyezkedő Toperini Ipari Logisztikai Üzleti Park, amely részben zöld-, részben barnamezős beruházás keretében valósult meg a Gödöllőre vezető főút mellett. A projekt 2000-ben, pályázat útján szerezte meg az “Ipari Park” címet.
Teljes közműhálózattal ellátott, jól megközelíthető, megvásárolható telkek, bérelhető csarnok-, irodahelyiségek és a működéshez szükséges korszerű szolgáltatások állnak a betelepülni szándékozók rendelkezésére. Az ipari park kiépített belső úthálózattal, saját iparvágánnyal, teljes belső közműhálózattal rendelkezik. (További részletek a www.tipvac.hu/hu/home/ címen elérhető internetes oldalon.)

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 19., kedd]

Kitakarították a ligeti tó környékét

Civil kezdeményezésre - a Váci Városfejlesztő Kft. közreműködésével - sikeres akció keretében került sor a ligeti tó körüli terület őszi kitakarítására az elmúlt hétvégén.
A területet bérlő horgászklub indította el azt a sorozatot, mely során a turisták, a kerékpárosok és a kutyások által használt ligeti utak tisztántartása, valamint a futók számára egy megfelelőbb talajborítás kialakítására szerveztek közös munkákat. Szombaton reggeltől sok önkéntes vett részt a takarításban, illetve megkezdődött a mulccsal szórt kísérleti futóút kialakítása is. Ez a borítás elvezeti a vizet, nem keletkeznek rajta a tócsák, és kellemesebb rajta futni vagy akár eső után sétálni.
A szükséges szerszámokat és a gyűjtőzsákokat a holding biztosította. Az önkormányzati tulajdonú, de a Váci Dunai Sporthorgász Egyesület által bérelt ligeti részen a lehullott faleveleket és az eldobált szemetet szedték össze, ami azért volt fontos, hogy a szél ne hordja be ezeket a vízbe.

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 19., kedd]

Mikulás ünnepséget szervez a Roma Önkormányzat

Nagyszabású ünnepséget szervez a Madách Imre Művelődési Központban a gyermekek részére a Váci Roma Nemzetiségi Önkormányzat. Az október 13-i nemzetiségi választásokon bizalmat kapó grémium első nagyobb rendezvényére szeretettel várják a kicsi és nagyobb gyermekeket, hogy a hozzájuk érkező Mikulás megajándékozhassa őket.
A rendezvény december 7-én, szombaton 17 és 19 óra között lesz a művelődési ház aulájában.

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 18., hétfő]

Elkezdik munkájukat a szakbizottságok

A november 26-án, kedden reggel nyolckor kezdődő képviselő-testületi ülést előkészítendő, e hét első felében tanácskoznak az októberi helyhatósági választások után újjászervezett önkormányzati szakbizottságok.
Hétfőn, kedden és szerdán egyaránt délután háromkor indul az aznapi munkanap a bizottsági tagok számára. Mint ismeretes, mintegy évi 5 milliós forintos megtakarítást jelent ez előzőhöz képest csökkentett számú és összességében a felénél is kevesebb tagot számláló új bizottsági struktúra. Újdonságot jelent majd az is, hogy az ülések helyszíne a korábbi teremnél jobb technikai feltételeket biztosító városházi nagyterem lesz.
A hétfői Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság a kiadott tervezett napirend szerint közel két tucatnyi témakört vitat majd meg. Többek között tájékoztatót hallgatnak meg a beruházások aktualitásairól, illetve a téli időjárásra való felkészülésről. De szóba kerülnek különböző ingatlanügyek, továbbá a közterületek használatára kiszabott díjak felülvizsgálata is.
Másnap az Emberi Kapcsolatok Bizottsága tárgyalja majd az átszervezés után a hatáskörükbe került lakásügyeket. Javaslatokat fogalmaznak meg a Vác Város Sportjáért kitüntetés adományozására, illetve a művelődési ház igazgató pályázatának személyi döntésére. Ezekről majd a plenáris ülésen születik döntés.
Szerdán a Pénzügyi-Ügyrendi Bizottság a költségvetés és a likviditási helyzet aktualitásain túl megtárgyalja az első háromnegyed évi városi gazdálkodás jellemzőit is.
(Honlapunkon a jövőben – a képviselő-testületi beszámolókhoz hasonlóan – a szakbizottságok legfontosabb döntéseiről is tájékoztatjuk a város lakosságát.)

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 15., péntek]

Ünnepség a Szociális Munka Napja alkalmából

Az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan idén is a Madách Imre Művelődéi Központban rendezték meg a szociális munka területén dolgozók köszöntésére és a kitüntetések átadására szervezett ünnepséget. Az idén is három szakember vehette át a „Vác Város Szociális Munkáért” kitüntetést, továbbá hét segítő munkatárs érdemelt ki elismerő oklevelet kiemelkedő munkájáért.

A Szociális Munka Napja alkalmából megrendezett ünnepségen Inotay Gergely alpolgármester köszönte meg a területen dolgozók áldozatos munkáját. Kiemelte: néhány éve ugyan történt már előrelépés az ágazatban dolgozók megbecsülésére, ám még messze vagyunk attól, hogy irigylendő lenne a munkájuk. Köszöntője végén az alpolgármester azt kívánta a szociális szférában áldozatos tevékenységet folytatóknak, hogy hivatásukat kísérje a társadalom és gondozottjaik szeretete, megbecsülése, illetve hosszú távon is rendeződjék anyagi elismerésük.
A folytatásban a jelenlévők a Fónay-Humánia Társulat művészeinek dalos-verses műsorát tekintették meg, majd Matkovich Ilona polgármester és Inotay Gergely alpolgármester adta át az elismeréseket.

Ebben az esztendőben fáradhatatlan és odaadó munkájáért Vác Város Szociális Munkáért kitüntető címet és emlékplakettet vehetett át:
Illési Sándor, a Hajléktalanok Átmeneti Szállójának munkatársa,
Neumann Brigitta, a Család és Gyermekjóléti Szolgálat csoportvezetője és
Simonné Jónás Éva, az Idősek Otthona és Klubjának dolgozója.
A város szociális területén nyújtott kimagasló segítő munkájáért elismerő oklevélben részesült:
Törökné dr. Legeza Rita intézményvezető helyettes – Vác Város Önkormányzat Váci Család-és Gyermekjóléti Központ;
Darányiné Bakos Éva családsegítő - Vác Város Önkormányzat Váci Család-és Gyermekjóléti Központ;
Szőllős Judit egészségügyi szakdolgozó - Hajléktalanok Átmeneti Szállása és Nappali Melegedője;
Kiss Vivien Rebeka szociális munkatárs - Hajléktalanok Átmeneti Szállása és Nappali Melegedője;
Csuka Eszter mentálhigiénés munkatárs – Vác Város Önkormányzat Idősek Otthona és Klubja;
Simák Lászlóné gondozónő – Bölcsődék és Fogyatékos Intézménye;
Bera Attiláné kisgyermeknevelő – Bölcsődék és Fogyatékos Intézménye.

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 15., péntek]

Országos Állat- és kirakodóvásár Vácon

Vác, Vásártér területén 2019. november 17-én 6-13 óráig országos állat- és kirakodóvásárt rendezünk.
Szeretettel várjuk a vásárlókat és az árusítókat is.

Továbbá tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy minden pénteken a vásártéren állatpiacot tartunk 7 - 10 óráig.

Vác Piac Kft.
Telefon: 0627/316-212
E-mail: vacpiackft@invitel.hu

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 14., csütörtök]

A helyszínen tájékoztatták a településvezetőket

Az újonnan megválasztott településvezetőknek tartott tájékoztatót szerdán a Zöld Híd B.I.G.G. Kft. az egyik telephelyén. Vácot Matkovich Ilona polgármester és Kiss Zsolt alpolgármester képviselte.
Mint ismeretes, ez a cég látja el több, mint száz Pest megyei, illetve Nógrád megyei település hulladékkezelését. Az is köztudott, hogy a „rezsicsökkentéses” állami beavatkozás következtében korábban folyamatosan működési problémákkal küzdött a cég, majd a katasztrófavédelem vette át a finanszírozást, amellyel jelenleg is havi, költségalapú elszámolásuk van.
Három településen van alvállalkozású szolgáltatás: Balassagyarmaton és Szadán kívül Vácott is. A cég a jövőben bevezetné a matricás rendszert, ami azt jelenti, hogy az ilyen alapon működő szolgáltatási területeken a lakosság igazoló matricát kap, amit a kukán kell elhelyezni és csak az ezzel jelzett edényzetet fogják üríteni. A matricát csak az élő szerződéssel bíró ingatlantulajdonosok kapják meg.
A hulladékkezelés javítása érdekében a tárgyalások a váci városvezetőkkel is megkezdődtek, remény van arra, hogy a szemétszállítás területén is kevesebb problémával szembesül a jövőben városunk lakossága.

Feladó: Városháza