Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2018. július 16., hétfő]

Ugorj fejest Vác ámulatba ejtő vízparti élményeibe!

Számtalan érvet felsoroltunk már nektek amellett, hogy miért elképesztően jó döntés télen-nyáron Vácra látogatni, de talán egyet fogtok érteni velünk abban, hogy a leghívogatóbb és legizgalmasabb program mégiscsak az, ha a természetben töltitek a napotokat. A Dunakanyar Vácnál olyan káprázatos természeti kincsekben bővelkedik, amit muszáj többször megcsodálnotok!
A hosszú és stresszes hétköznapok után arra vágytok, hogy kimenekülhessetek végre a szabadba? Magától értetődően rajongtok Vácért? Kössétek össze a kettőt, és rohamozzátok meg a város legnyugisabb helyeit.

A békés Ligeti-tó
A tó a Duna öntésterületén keletkezett, és már a 19. század vége óta hihetetlenül népszerű horgászhely. A mesterségesen kialakított környezet messze földről csalogatja a kirándulókat, és a pihenni vágyókat, és nagyon népszerű a családok körében is. Ha szívesen romantikáznátok a gyönyörű környezetben, vagy csak leülnétek a víz mellé egy könyvvel, nézni a kacsákat, akkor keresve sem találhatnátok jobb helyet magatoknak!
Azt ugyan nem állítjuk, hogy cápa méretű halakat fogtok majd a tóban, de egy kisebb pecabotot érdemes magatokkal hozni, mert egy igazi horgász azért mégiscsak ad egy esélyt annak, hogy élete halát itt fogja majd ki.

A mesebeli Duna-part
A mesebeli jelzőt azért tulajdonítjuk a váci Duna-partnak, mert mesés látvány tárul azok elé, akik végigsétálnak a part menti sétányokon. Akár vonattal, akár autóval érkeztek a városba, érdemes a sétát a váci diadalívnél kezdeni, ami könnyű, 10 perces sétára található Vác központjától, a Köztársaság út végén. Innen egy keskeny, macskaköves utcán, a Kórház utcán lesétálhattok a vízpartra, és máris elétek tárul a csodálatos dunai panoráma.

A csodálatos Duna-parti naplemente
Üljetek le a töltésre törökülésben, és figyeljétek az erre járó kirándulóhajók nyugalmas bandukolását, és a kacsák harcát az utolsó falatokért. Este pedig gyönyörködhettek a végtelen sötétségben, és a csillagokban. Mivel a túloldalon a víz mellett nem fekszik település, ezért nem zavar majd a fény benneteket ebben az igazán szórakoztató tevékenységben, ám mielőtt besötétedne, nézzétek meg a váci naplementét, aminek nincsen párja a környéken.

Ismerd meg a Dunai Sárkányokat!
Az elmúlt években egyre nagyobb, és töretlen népszerűségnek örvend a sárkányhajózás a Dunán, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt nagyon izgalmas vízi sport, és vizes élmény lehet a meleg nyári napokon. No meg akkor is, amikor nincs éppen rekkenő hőség.

Részletek és információk az alábbi csatolt dokumentumban!

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
Ugorj_fejest_Vac_amulatba_ejto_vizparti_elmenyeibe.pdf

Közélet [2018. július 16., hétfő]

A vigalom idején megváltozik több buszjárat útvonala

A XXVI. Váci Világi Vigalom idején, július 20-a (péntek) 12.00 órától 23-a (hétfő) üzemkezdetig megváltozik több helyi buszjárat útvonala.

A 360-as (Szérűskert - Nagymező utca - Kórház útvonalú), a 364-es (Autóbusz állomás - Március 15. tér - Kórház - Autóbusz állomás útvonalú) és a 365-ös (Autóbusz állomás - Kórház - Március 15. tér - Autóbusz állomás útvonalú) járatok a jelzett időszakban terelt útvonalon, a főtér elkerülésével közlekednek, illetve a korábbi évekhez hasonlóan a járatok nem érintik majd a Köztársaság út. 40. alatti, a Konstantin téri és a Budapesti főúton lévő megállóhelyeket sem.

Kérjük az érintettek megértését és türelmét!

Feladó: Városháza

Közélet [2018. július 16., hétfő]

A júliusi testületi ülésről jelentjük

Csaknem harminc napirendi pontról tárgyalt júliusi ülésén az önkormányzati képviselő-testület, az ülés délutánján pedig közmeghallgatásra várták az érdeklődőket a városházán.

A testületi ülésen a grémium elfogadta az önkormányzat és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ között kötendő, a Jávorszky Ödön Kórház fejlesztési területét érintő településrendezési és településképi eszközök módosításáról szóló együttműködési megállapodás tervezetét, felhatalmazva a polgármestert a megállapodás megkötésére, aláírására és annak esetlegesen szükséges technikai módosítására.
A testület felszabadított a költségvetésből két millió forintot a térfigyelő kamerarendszer korszerűsítésére, bővítésére.
A szavazók elfogadták a Váci Városfejlesztő Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetője munkaviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetéséről és egyben a vezetői álláshely pályázati úton történő meghirdetéséről szóló határozati javaslatot.
Megkapta a kellő támogatást az a határozati javaslat, amelynek értelmében a 3107 helyrajzi számú, Eszterházy utca 2. szám alatt található épület ingatlan - kis híján 143 millió forint vételár ellenében, minden szükséges műemlékvédelmi, városfejlesztési feltétel kötelező érvényű elfogadásával - az elővásárlási joggal bíró, vételi ajánlatot tevő bérlő tulajdonába kerülhet.
A képviselők döntése értelmében a "Pro Urbe" elismerést egyéni kategóriában Dr. Szalóki Tibor, Dr. Szőnyi Mihály, Galambos Péter, Kápolnai Jenő, és Zubovits Györkös Erzsébet, közösségi kategóriában pedig a Vox Humana Kórus és a Váczi Néptáncegyüttes érdemelte ki. A "Vác Város Díszpolgára" címet Brusznyai Margitnak ítélte oda a testület. A kitüntetések átadására a hagyományokhoz híven az augusztus 20-ai nemzeti ünnep városi megemlékezése ad alkalmat.
***
Hirdetmény
Vác Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2012. (III. 22.) sz. rendeletének 40. § /1/ bekezdése alapján az alábbi tájékoztatást adom:
Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2018. július 12.-i ülésén az alábbi rendeleteket alkotta:
- 24/2018.(VII.13.) sz. rendeletalkotás – a váci 3107 hrsz-ú ingatlan törzsvagyonból történő kivezetéséről.
Értékesítésre kijelölni és az értékesítési eljárást lefolytatni csak üzleti vagyonra szabad, a műemlék jelleg miatt szükséges az ingatlan törzsvagyonból történő kivonása.
- 25/2018.(VII.13.) sz. rendeletmódosítás – az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, valamint elidegenítéséről szóló 21/2014 (VI.20.) sz. rendeletről.
A rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza az önkormányzat tulajdonában álló lakások közül azokat az épületekben lévő lakásokat, amelyek nem jelölhetők ki elidegenítésre. Ezek
között megtalálható az Eszterházy u. 2. sz. alatti ingatlan, mely ezáltal az értékesítés akadályát képezné.
- 26/2018.(VII.13.) sz. rendeletmódosítás – az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól, valamint az önkormányzat vagyonának értékesítése, illetve hasznosítása során alkalmazandó pályáztatási szabályokról szóló 22/2014.(VI.20.) sz. rendeletről.
A rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza az Önkormányzat vagyonának törzsvagyonba, valamint üzleti vagyonba sorolt elemeit. A 3017 hrsz-ú ingatlan a korlátozottan forgalomképes törzsvagyoni körbe tartozik, mely az értékesítés akadályát képezné.
- 27/2018.(VII.13.) sz. rendeletmódosítás – a költségvetésről szóló 4/2018.(II.23.) sz. rendeletről.
A rendeletmódosítást elsősorban a saját bevételek költségvetési rendeletbe történő beépítése indokolja, rendeletmódosítást követően az önkormányzati szintű költségvetés
főösszege 11.192.837 eFt lesz.
- 28/2018.(VII.13.) sz. rendeletmódosítás – a helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról, működési feltételeiről és eljárási szabályainak megállapításáról szóló 8/2013.(I.25.) sz. rendeletről.
A helyi építészeti-műszaki tervtanács működése hatékonyabbá válik, eljárási szabályai harmonizálnak az időközben megváltozott jogszabályi háttérrel.
- 29/2018.(VII.13.) sz. rendeletalkotás – a váci 3349/2 hrsz-ú közterületből 179 m2 terület törzsvagyonból történő kivezetéséről.
A terület határrendezése közcélú beruházást segít elő, megvalósulását követően megfelel a Magyar Atlétikai Szövetség követelményeinek, alkalmas korosztályos és országos atlétikai versenyek megrendezésére.
A rendeletek a Váci Polgármesteri Hivatal Jogi Osztály 129. sz. irodájában megtekinthetők.

Vác, 2018. július 13.

Deákné Dr. Szarka Anita
jegyző

Feladó: Városháza

Közélet [2018. július 16., hétfő]

Fontos eszközöket kapott az önkéntes mentő és tűzoltó egyesület

Öt garnitúra teljes védőfelszerelést adományozott a Váci Önkéntes Mentő és Tűzoltó Egyesületnek az Intertanker Zrt., továbbá a Hesztia Tűzvédelmi és Biztonságtechnikai Kft. is hozzájárult az egyesület minél jobb felszereléséhez.

- A közlekedésbiztonság és a közbiztonság kiemelten fontos a lakosság szempontjából, ezért köszönet illeti mind a hivatásos szervezetek tagjait, mind az őket önkéntesként segítő civil közösségeket, a munkájukat különféle adományokkal támogató cégeket, vállalkozókat - hangsúlyozta az eszközátadás kapcsán tartott sajtóeseményen Fördős Attila polgármester.
Oláh Péter tűzoltó alezredes, tűzoltósági tanácsos, megyei tűzoltósági főfelügyelő kiemelte: van egyrészről egy állami védőernyő a vészhelyzetekben, de a katasztrófaelhárításban az önkéntes helyi erők szervezett szerepvállalása is nagyon fontos.
Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke felhívta a figyelmet: törekedni kell az egyes települések rendészeti, önvédelmi erejének fokozására, hiszen adott esetben a jól felkészült helyi segítők tudnak a leggyorsabban közreműködni a vészhelyzetek elhárításában.
Kossa György, az adományozó Intertanker Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: cégfilozófiájuk fontos vezérfonala a társadalmi felelősségvállalás is, lehetőségeik függvényében sok területen igyekeznek támogatást nyújtani különböző közösségi célok megvalósításához.
Ternay István, a Váci Önkéntes Mentő és Tűzoltó Egyesület elnöke köszönetet mondott támogatóiknak, majd kiemelte, hogy immár harmadik kategóriájú segítői tudnak lenni a hivatásos katasztrófavédelmi szervezeteknek, s azt tervezik, hogy a jövőben a polgárőri szolgálatot is felveszik tevékenységi körükbe.

Feladó: Városháza

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vác, Március 15. téri süllyedő oszlopok üzembe helyezéséhez szükséges munkálatok befejeződtek.

A Köztársaság út – Rév köz és a Köztársaság út – Althann M. utca kereszteződésében lévő süllyedő hengerek folyamatos üzemeltetése 2018. július 25. (szerda) 00,00 órától elkezdődik.

Az előzetesen meghirdetett időpont módosítását a Március 15. téri rendezvények is indokolják.

Kérjük, hogy a változásokat figyelembe venni szíveskedjenek.

Feladó: Városháza

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja a Tisztelt Utazókat, hogy 2018. július 21-től 2018. augusztus 31-ig és 2018. szeptember 3-tól 2018. szeptember 7-ig Gödöllő és Tura állomásokon, valamint Rákos – Pécel és Tura - Hatvan állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a mellékletben szereplő vonat módosított menetrend szerint közlekedik.

A módosított menetrendet a csatolt hirdetmény tartalmazza.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
hirdetmeny_vasut.pdf

Közélet [2018. július 12., csütörtök]

Lakossági felhívás - Virágos Magyarország

Örömmel tájékoztatjuk Vác polgárait, hogy a várost, az Önkormányzat képviseletében beneveztük a Virágos Magyarország versenyre. A verseny zsűrizése városunkban 2018.07.18-án lesz.

A zsűri tagjai neves, országosan elismert kertészeti szakemberek.
Sok munkával és városunk iránti odaadó szeretettel készülünk a megmérettetésre.
Ezúton kéréssel fordulunk a város polgáraihoz, hogy lehetőségeikhez képest a gondozásukban lévő területeken szintén végezzenek felkészítést.
Amennyiben ideje, lehetőségei engedik, próbálja úgy időzíteni a lakóhelye körüli, az ingatlan előtti járdaszakasz, zöldsáv rendezését, hogy a fentebb megadott időpontban a város szép, egységes arculatot mutasson.
Bízunk benne, hogy a város lakóinak és a Váci Városfejlesztő Kft. munkatársainak összefogásával, szép eredményt érünk el.

Munkájukat, támogatásukat előre is köszönjük!
Mi Mindannyian Vácért dolgozunk!

Vác, 2018.07.10.


Váci Városfejlesztő Kft.

Feladó: Városháza

A termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény 5. § (1) bekezdése kötelezően előírja valamennyi termőföld használó részére a termőföld hasznosítási kötelezettségét.

A földhasználó — ha e törvény másként nem rendelkezik, választása szerint — köteles a termőföldet művelési ágának megfelelően termeléssel hasznosítani, vagy termelés lefolytatása nélkül a talajvédelmi előírások betartása mellett a gyomnövények megtelepedését és terjedését
megakadályozni.
Szőlőt és gyümölcsöst a művelési ágának megfelelő termeléssel kell hasznosítani.
A járási hivatal földhivatali osztálya az előírt hasznosítási kötelezettség betartását rendszeresen, helyszíni szemlék során ellenőrzi.
Mulasztás esetén a járási hivatal földhivatali osztálya földvédelmi bírsággal sújtja a földhasználót, annak hiányában a termőföld tulajdonosát. Amennyiben a bírsággal érintett földrészletnek több
földhasználója van, illetőleg az érintett földrészlet közös tulajdonban áll, a földvédelmi bírság a földhasználókat, illetőleg a tulajdonosokat egyetemlegesen terheli.
A bírság mértéke a termőföld ingatlan-nyilvántartás szerinti aranykorona értékének kétezerszerese, illetve minimum 20.000 Ft.

A bírságot az azt kiszabó határozat jogerőre emelkedését követő 30 napon belül kell megfizetni. A határidőre be nem fizetett földvédelmi bírság, adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.
A fentiek alapján felhívjuk a termőföld használók és tulajdonosok figyelmét a termőföldek hasznosítási, valamint a felhívásban még felsorolt kötelezettségeknek a betartására, mely mindannyiunk közös érdeke!

Feladó: Városháza

Közélet [2018. július 12., csütörtök]

Országos Állat- és kirakodóvásár Vácon

Vác, Vásártér területén 2018. július 15-én vasárnap, 6-13 óráig országos állat- és kirakodóvásárt tartunk.

Továbbá tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy minden pénteken 6 órától állatpiac van a vásártéren.
Szeretettel várjuk a vásárlókat és az árusítókat is.

Vác Piac KFT
Telefon: 0627/316-212
E-mail: vacpiackft@invitel.hu
www.facebook.com/váci vásár

Feladó: Városháza

Közélet [2018. július 10., kedd]

Interjú Zeffer Andrással - A Mobilmánia vezetőjével

Ön most először lép fel Vácon vagy van már valamiféle korábbi váci emléke?
Sokszor játszottunk már Vácon az elmúlt 40 év alatt, több különböző városi rendezvényen volt már fellépésünk, utoljára legutóbb 4 éve játszottunk ott.

Mi a véleménye a városunkról?
Megmondom őszintén, a legtöbbet még a 80-as években jártunk Vácra fellépni. Én azt veszem észre, hogy a város azóta csak évtizedről évtizedre szebb lett. Kifejezetten gyönyörű, az egyik legszebb város jelenpillanatban az országban, nagyon komoly fejlődésen ment keresztül, ami abszolút látszik. A kulturális élete pedig kifejezetten sokkal, de sokkal sokszínűbb jelenleg, mint valaha.

Most legközelebb a XXVI. Váci Világi Vigalmon fognak fellépni. A régi nagy számaikat is hallhatja majd a közönség?
Természetesen. Feltétlenül el kell játszanunk a régi sztenderd slágereinket minden alkalommal, hiszen ha nem játszanánk el ezeket, akkor az egész közönség tombolna dühében. Persze új műsorral készülünk folyamatosan, kétévente jelennek meg új lemezeink. Abszolút alkotunk, erre vagyunk a legbüszkébbek, hogy folyamatosan dalokat írunk. Azonban az új dalok mellett a régi nagy autentikus dalainkat is kötelességünk eljátszani, mint például A főnix éjszakája, a Kétforintos dal vagy a Menj tovább. A Menj tovább című dalt úgy játsszuk majd most Vácon, hogy Tunyogi Péter fogja énekelni. Szegény már nincs közöttünk, pont 10 éve, hogy meghalt, viszont a hangját megőriztük. Ahogy Freddie Mercury emlékét őrzi a Queen, mi úgy őrizzük Tunyogi Péter emlékét, úgyhogy a Menj tovább című dalt Péter fogja énekelni, a zenekar pedig élőben fogja kísérni, ami egy elég komoly technikai bravúr.

Mikor jelent meg legutóbb új lemezük?
Folyamatosan készítjük az új lemezeinket, tavaly októberben készült el a Vándorvér című lemezünk utoljára, ennek a turnéját játsszuk az idén végig mindenhol az országban. Természetesen erről az albumunkról is hallhatnak majd dalokat az idei váci koncerten.

Miután lezajlik a koncert utána a rajongóknak lesz lehetősége közös képet készíteni Önökkel vagy inkább elzárkóznak az ilyesmitől?
Lehet majd közös képet készíteni, hiszen minden egyes koncert után kimegyünk és dedikálunk a közönségnek. Most például Budapesten volt egy olyan koncertünk, ami után több mint egy órán keresztül álltunk a rajongók rendelkezésére. Folyamatosan jöttek, hogy írjuk alá a régi relikviákat, lemezeket, CD-ket, fotókat, amiket őrizgetnek. Erre mi mindig nagyon sok időt szánunk, nekünk az életben a mai napig a közönség a legfontosabb, hogy meglegyen a velük való kontakt, és közösen éljük át velük az élményeket.

Bodzás Szabolcs,
2018. június 07.

Feladó: Városháza