Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2021. április 18., vasárnap]

A szelektív hulladék begyűjtése következik

A Váci Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai az előttünk álló héten – április 19-től április 23-ig – az összegyűjtött szelektív hulladékot viszik el az ingatlanok elől.

A háztartásokban a kommunális szeméttől külön gyűjtött, újrahasznosítható szelektív hulladék (műanyag, papír, fém) nem csak szelektív zacskóba, hanem színes (sárga, kék) kukákba is kirakható. A szolgáltató így is elviszi (ezeket is üríti) a szelektíves napon. A kukákat az ingatlantulajdonos vásárolhatja meg, például a volt hajógyár területén működő kereskedésben.

Hogy városunk különböző pontjain mikor van szállítási nap, az a hírhez mellékelt listából ismerhető meg.

***

A város vezetői kiemelt figyelmet fordítanak környezetünk tisztaságára. A kötelezőhöz képest tavaly plusz konténermosást rendeltek meg és két alkalommal is megszervezésre került az elektronikus hulladékok begyűjtése. Több illegális szemétlerakót is felszámoltak, képrögzítőket szereltek fel a megelőzés érdekében. A szelektív hulladékgyűjtők nagy részének cseréje mellett új kézi hulladék-, illetve kutyapiszokgyűjtőket helyeztek el.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
utcajegyz.pdf

Közélet [2021. április 17., szombat]

Egyeztetés a kórház új épületeinek terveiről

Csütörtökön online formában tartottak megbeszélést a Jávorszky Ödön Kórház új épületeinek terveiről az állam által megbízott tervezőkkel a váci városvezetés és az építész szakma hivatali illetékesei.

Mint ismeretes, még 2017-ben született a szakrendelő fejlesztéséről kormányhatározat, ám ezt követően két éven keresztül nem történtek jelentős lépések a megvalósítás érdekében. Ezen változtatva az önkormányzat új vezetése megkötötte a szükséges tervezői szerződést, sürgette a dokumentáció elkészültét, megfogalmazta javaslatait. A váci településrendezési terv elfogadása után tavaly májusban az állami főépítészhez került az anyag.

A mostani megbeszélésen a tervezők ismertették a jelenlegi építészeti elképzeléseket. Eszerint a mostani bejáratnál lévő betonépület torzón kívül lebontásra kerül a volt nővérszálló és a szakrendelő épülete is. Új főbejárata lesz az állami intézménynek, ezen keresztül érhető majd el a kórház főépülete és a szakrendelő is, külön bejárata lesz a sürgősségi betegállátónak (SBO).

A városvezetés kérései között volt a – jelenleg a terveken így nem szereplő – taxidroszt kiépítése, valamint a rászoruló járóbetegek beszállítását megkönnyítő autós megközelíthetőség biztosítása a főbejárat közvetlen közelében, úgy, ahogyan a szakrendelőnél és az SBO-nál ez ma is adott.

Az új épületek előtt egy bejárati kapuzat és előtető sáv húzódik, ennek színezetére vonatkozóan az építészszakma folytatja az egyeztetést.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. április 16., péntek]

Biztosított lesz az óvodások, iskolások ingyenes utazása, továbbra is elérhető az oltópont

Mint ismeretes, kormánydöntés alapján április 19-től az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozataiban visszaáll a tantermi oktatás. Az önkormányzat a helyi autóbusz közlekedést lebonyolító Volánbusszal egyeztette az érintett intézmények tömegközlekedéses elérhetőségét.

Eszerint hétfőtől is marad a tanszüneti menetrend, mint ahogy az ország több településén is ez a döntés született. Ez a menetrend már eddig sem jelentett változást a Sejcét (363-as) és a Külső-Rádi úti cégeket érintő (366-os) buszoknál, az Iskolaváros tanintézményei pedig továbbra is digitális rendben működnek. Annak érdekében viszont, hogy a város óvodái és általános iskolái Deákvár felől kényelmesen elérhetők legyenek reggel, a 7 órakor a buszállomásról induló 365-ös busz (Autóbusz-állomás – Híradó tér – Kórház – Földváry tér – Március 15. tér – Autóbuszállomás) hétfőtől a tanszüneti menetrend alatt is közlekedni fog munkanapokon. Valamint, Vác önkormányzata is biztosítja, hogy az alsótagozatos általános iskolások április hónap további részében ingyenesen utazhassanak a buszokon.

Tájékoztatjuk továbbá az utasokat, hogy – mindenféle híresztelés ellenére – az önkormányzat és a szolgáltató eddig is, és hétfőtől is biztosítja (annak nyitvatartási idejében) a rendelőintézethez hétköznaponként az óránkénti buszközlekedést a 364-es és 365-ös vonalon. Hétvégenként délelőtt az órás, míg délután este 20 óráig a kétóránkénti követés valósult és valósul meg. Egyedül a kihasználatlan, és a kijárási tilalommal érintett, a kórházhoz este 10 órakor érkező járat került ki a menetrendből. Emiatt sem a szolgáltatóhoz, sem az önkormányzathoz nem érkezett panasz. Vagyis a rendelőintézeti oltópontok a nyitvatartási idejükben a helyi 364-es és 365-ös busszal továbbra is elérhetők.

Kérjük az utasokat, hogy a váci helyi buszmenetrendről ne a hamis híreket közlő oldalról, hanem a volanbusz.hu weboldalról tájékozódjanak.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. április 15., csütörtök]

Elmarad az áprilisi vásár is

Vác Város Önkormányzat Gazdasági Hivatala ezúton is értesíti az érdeklődőket, hogy járványveszély miatt az április 18-i vásártéri országos állat- és kirakodóvásár elmarad.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. április 14., szerda]

Megkezdődött az alsóvárosi parkolókapacitás bővítése

Vác évek óta folyamatosan súlyosbodó problémája a megfelelő számú parkolóhely hiánya. Különösen sok gondot okoz ez a város legsűrűbben lakott területén: Alsóváros lakótelepein. Kis lépéssel ugyan, de elindult a várakozóhelyek bővítésének folyamata azzal, hogy a Damjanich téren 8 parkolóval többet vehetnek igénybe hamarosan az autósok.

A bővítés kialakításának kezdetén három alsóvárosi képviselő – Fehér Zsolt, Ferjancsics László és Kiss Zsolt – tájékoztatta a sajtó munkatársait a fejlesztésről.

Fehér Zsolt bevezetőjében emlékeztetett arra, hogy az Összefogás Vácért bizalmat kapó képviselői már a választási kampányukban ígéretet tettek arra, hogy a lehetőségekhez képest mindent megtesznek azon állandó lakossági igény kielégítésére, mely a városrész várakozóhely számának bővítését szorgalmazta. Ám tavalyelőtt még nem álltak rendelkezésre azok a szükséges tervek, melyek alapján el lehetett volna kezdeni a munkát. A képviselő azonban örömmel tudatta, hogy ezek az elmúlt hónapra elkészültek. Így immár megvalósítható az az elképzelés, hogy még idén mintegy kéttucatnyi parkolóhely legyen kialakítható a Földváry lakótelep különböző részein.

A Damjanich téren elkezdett kialakítás kapcsán Ferjancsics László felidézte: egy korábbi képviselői ciklusában 25 burkolt parkolóhely jött létre ugyanitt. Az eltelt években a gépjárművek száma itt is jelentősen nőtt, de már rég nem történt további ilyen helyek kialakítása. A hét első napján viszont elkezdődött egy poros, elhanyagolt, fűvel nem borított területen 8 várakozóhely kialakítása. Mint elhangzott: külön örvendetes, hogy a szakembereknek sikerült olyan tervet készíteni, mely nem igényel fakivágást.

A térköves, szegélyekkel övezett parkolóhelyek építési értéke mintegy 3 millió forint, a munkával két héten belül végezhet a kivitelező.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. április 13., kedd]

Pályázati lehetőség a Váci Nyár fellépőinek

A váciak és a környékbeliek egészségvédelme érdekében ugyan idén sem lesz többezres érdeklődőt vonzó Váci Világi Vigalom, ám az önkormányzat és a művelődési központ szervezésében fellépési, technikai és anyagi támogatást nyújtó pályázati lehetőséget biztosítanak minden nyári hétvégére a különböző művészeti ágak képviselőinek – jelentették be hétfőn a Városházán.

A sajtótájékoztatón Matkovich Ilona elmondta: a járvány miatt tömegrendezvény szervezésére még nem vállalkoznak, ám szeretnék a maximális óvintézkedések betartásával a „Váci Nyár” rendezvénysorozattal a közönséget és a művészeket kulturális eseményekkel összehozni. A programok helyszínei a jelentkezők produkciójának függvénye, de a tervek szerint minden nyári hétvégén lesznek a városban előadások, kiállítások, koncertek. A polgármester bízik benne, hogy nyáron, a kissé már enyhített korlátozások közepette színvonalas, sokszínű igényt kielégítő kínálatot tudnak teremteni ezzel a pályázati formával.

Inotay Gergely művelődésért felelős alpolgármester azt emelte ki, hogy az elképzelések szerint az így megvalósuló előadások lehetőséget adnak a művészek, művészeti csoportok szereplésére, a Kultúra Magyar Városának közönsége számára pedig élményt tudnak biztosítani ebben a helyzetben is. Újra lesz „Vác a Tiéd!” rendezvény, mely alkalmából mindenki előtt nyitva lesz a Városháza, ahol kicsiket és nagyokat egyaránt színes program várja majd.

A pályázat néhány konkrétumáról Laczi Sarolta, a művelődési központ igazgatója szólt. Mint elmondta: május 10-ig a kultúra minden ágából várják a helyiek és környékbeliek egyéni és csoportos fellépési jelentkezéseit. Ezeket egy szakmai bizottság bírálja majd el. A támogatás anyagi oldalán kívül a fellépés helyét és az előadáshoz szükséges felszerelést is biztosítják a szervezők.

A tájékoztatón kérdésre válaszolva Matkovich Ilona kiemelte: városunk is kis lépésekben, az egészség prioritását figyelembevéve szeretne ismét nyitni a rendezvények megtartásában. Hangsúlyozta: a városvezetés erősen reméli, hogy jövőre már ismét a régi barokk pompájában, országosan is jelentős eseményként rendezheti meg a város a Váci Világi Vigalmat.

A „Váci Nyár” leendő fellépői számára kiírt Pályázat mellékletünkben megtalálható.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
vacinyar.pdf

Közélet [2021. április 12., hétfő]

Kegyeletteljes megoldás az alsóvárosi temetőben

Mint ismeretes, Vác Város Önkormányzata átvette az alsóvárosi temető eddig egyházi kezelésben lévő – nagyjából a ravatalozótól a liget felé eső – területének fenntartását is. Sajnos, a világjárvány miatt kialakult helyzetben más problémát is sürgősen meg kellett oldania a városnak.

A koronavírus járvány tragikus következménye, hogy városunkban is nagyon sok embertársunkat veszítjük el. Az országosan napi többszáz haláleset közepette a korábbi adatoknál rosszabb halálozási mutató jellemző városunkban is. A temetések számának növekedésével együtt jár, hogy a végső búcsúzást megelőző időszakban az elhunytak testét megfelelő módon kell elhelyezni.

A tragikus helyzet gyors megoldást követelt az önkormányzattól. A holttestek megfelelő, kegyeleti és környezeti előírásokat figyelembe vevő körülmények közötti elhelyezése érdekében hűtőkonténer bérléséről, továbbá hűtőkamra felállításáról született döntés. Az előbbit már be is üzemelték.

Mint tájékoztatásában Inotay Gergely elmondta: a legsürgetőbb megoldás a 8 személyes hűtőkonténer üzembehelyezése volt, melyhez a kiszolgáló elektromos hálózat kapacitását is bővíteni kellett.„Ez – reméljük, rövid idejű – átmeneti megoldás és a járvány csillapodásával megszüntethető lesz. Ugyanakkor a temető ilyen célú kapacitását hosszabb távon is növelni szükséges. Ezért a közeljövőben egy – szintén 8 személyes – állandó hűtőkamra is telepítésre kerül.” – mondta az alpolgármester.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. április 12., hétfő]

Önkormányzati állásajánlatok

A városi intézmények sokrétű feladatellátási tevékenységük zavartalan lebonyolítása érdekében több szakterületre is keresnek munkatársakat, vállalkozókat.

A Váci Polgármesteri Hivatal műszaki referensi (mérnök) feladat ellátására keres munkatársat április 20-i jelentkezési határidővel. Két nappal későbbi a beadási határideje a hivatal igazgatási ügyintézői munkakörére benyújtott pályázatoknak.

Április 30-ig lehet benyújtani pályázatot a Szociális Szolgáltatások Háza igazgató feladatkörére jelentkezőknek.

A Váci Városfejlesztő Kft. ácsot, tetőfedő-bádogost és zöldterületet kezelő gépkezelőt keres felvételre.

A Váci Sport Közhasznú Nonprofit Kft. pályázatot hirdet gondnok/karbantartó, illetve takarítói állás betöltésére.

Vác Város Önkormányzat Idősek Otthona és Klubja szakképzett gondozó-ápoló munkakör betöltésére keres munkatársat.

A pályázati kiírások részletezése megtalálható a vac.hu weboldal Pályázatok rovatában, illetve a Városfejlesztő Kft. pályázatai a vacholding.hu címen elérhető weboldalon.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. április 12., hétfő]

Módosított tanulmány gépjármű elhelyezésre

Tisztelt Lakosság!

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Törökhegy területének és a kertvárosi lakóterületek gépjármű elhelyezésének szabályozásának partnerségi észrevételekkel javított véleményezési anyagát elfogadta, és ezt a módosított tanulmányt Önök felé véleményezésre újra közzétesszük.

Az 546/2020. (XII.2.) Kormányrendelet 2.§ alapján a munkaközi tájékoztatás lakossági fóruma elektronikus úton történik. Kérjük, hogy észrevételeiket, javaslataikat a Főépítészi Osztályra juttassák el elektronikus úton (foepitesz@varoshaza.vac.hu) vagy postán (2600 Vác, Március 15. tér 11. – Főépítészi Osztály) legkésőbb 2021. 04. 23.-ig.

Az egyeztetési dokumentumok elérhetők a http://www.vac.hu/vac/hesz.html oldalon a „Településrendezési eszközök módosítása” nevű mappában.

Taskovics Andrea
mb. főépítész

Feladó: Városháza

Közélet [2021. április 11., vasárnap]

Szűrőbusz Vácon: ismét szerdán és pénteken

A Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos weboldalának (nnk.gov.hu) tájékoztatója szerint a következő héten is két napon végez COVID-szűrést Vácon az Országos Mentőszolgálat.

Az előzetes tervek szerint április 14-én (szerdán) és 16-án (pénteken) 9-17 óra között a József Attila sétánynál várja a mobil szűrőállomás kizárólag azokat, akiknél a háziorvos rendelte el a vizsgálatot.

A mintavételen gyalog és személyautóval is meg lehet jelenni. Az autóból kiszállás nélkül is elvégzik a mintavételt. Ha az első, antigén vizsgálat negatív – tehát a szervezetben nem találnak antigéneket -, azonnal leveszik a PCR vizsgálathoz szükséges mintát. Ennek eredményét később a háziorvos segítségével vagy a magyarorszag.hu honlapon ismerhetik meg az érintettek.

Kérjük, kövessék figyelemmel a szervezők tájékoztatását is.

Feladó: Városháza