Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2018. február 15., csütörtök]

Süllyedő oszlopok a főtér határpontjain

Március első napjaiban egy-egy forgalomcsillapító süllyedő oszlopot szerelnek fel a szakemberek a főtér két határpontján, az úgynevezett bécsi kapunál és a piaci torkolatnál.

- A munkálatok miatt március első hétvégéjén, péntektől vasárnapig a Március 15. teret le kell zárni a gépjármű forgalom el, a Rév köztől az Althann utcáig. Rendkívüli esetben a főtér megközelítése az Eötvös utca - Széchenyi utca, vagy a Görgey utca és Széchenyi utca útvonalon történhet. Ugyanezen időszak alatt az autóbuszok sem hajthatnak át a területen, az érintett járatok a Március 15. tér, Báthori utca és a Konstantin tér – Budapesti főút kihagyásával közlekednek, mert a készülő új káptalani levéltár közműbekötési munkája, valamint a Petőfi utca földkábel fejlesztése is ezekben a napokban esedékes. Az autóbuszok március 5-én hétfőn üzemkezdettől az eredeti útvonalon közlekednek. Mindenkitől megértést és türelmet kérünk az átmeneti forgalmi változások kapcsán - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Fördős Attila polgármester.
A városvezető kiemelte: a főtéri süllyedő oszlopok felszerelésétől azt várhatja a lakosság, hogy sokkal rendezettebbé válik a terület már eddig is korlátozott, de a szabálytalankodók miatt egyelőre mégis nehezen kezelhető forgalmi helyzete.
Fördős Attila a sajtótájékoztatón bejelentette: az önkormányzat mindaddig módosítja a belvárosi fizetős parkolást szabályozó rendeletet, ameddig ki nem alakul a lehető legideálisabb állapot.
- Mondom ezt azért, mert az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy miközben a díjzónákban érezhetően javul a helyzet, addig vannak olyan, még szintén a szűken vett belvároshoz tartozó helyek, ahol túlzottan megnövekedett a parkolási terhelés. Elsősorban a Duna-part zenepavilon utáni részét kell kiemelni ebben a vonatkozásban, de más helyszíneket is említhetünk. Tehát napirenden van a fizetős parkolási zónák kiterjesztése, a hivatal szakemberei már javában dolgoznak ezen a tervezeten - mondta a polgármester.
Elhangzott: az eddigi tapasztalatok alapján a térfelszíni fizetős parkolóhelyek kihasználtsága nagyjából tizenöt százalékos, az olcsóbban igénybe vehető mélygarázsé viszont értelemszerűen jóval nagyobb, napközben a csaknem 300 férőhelyből ötven-hatvan marad szabadon.
- Ez a tény abból a szempontból is meghatározó, hogy a parkolóbérleteket ezen forgalmi mutatók alapján lehet értékesíteni, hiszen nem vehetjük el a helyeket az alkalmi használók elől - emelte ki Fördős Attila.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. február 14., szerda]

Köszöntjük a szépkorú ünnepelteket

Móré Ferencné a 90., Fekecs Istvánné a 95. életévét töltötte be a napokban, s születésnapjuk alkalmából az önkormányzat nevében Mokánszky Zoltán alpolgármester és Mohácsiné Dim Rita, az Intézményfelügyeleti és Humán Osztály vezetője is felköszöntötte őket, átadva nekik az Orbán Viktor miniszterelnök kézjegyével ellátott díszoklevelet és a város ajándékát.

Móré Ferencné aktív éveiben csaknem negyven éven át a kötöttárugyárban dolgozott, néhány évig pedig a kórházban.
Marika néni manapság legszívesebben tévézéssel, olvasással, sétálással tölti az idejét.
Ami a családot illeti, sok aprótalpú társaságát élvezheti folyamatosan vagy különlegesebb alkalmakkor, hiszen már hét dédunokával és két ükunokával is büszkélkedhet.
Fekecs Istvánné Erdélyben, Nagyváradon született, és ahogy azt a köszöntő találkozáskor elmondta, a múlt század történelmi viharaitól áthatottan igencsak mozgalmas, családi tragédiákkal is felhőzött évtizedeket élt meg.
Ezzel együtt mindmáig derűs az életszemlélete, amit szavai szerint a hit erejének köszönhet elsősorban.
Magda néni a Naszály úti szociális intézményben él, mint elmondta, mindig korán kel, mert sajnálja az időt az alvásra és az állandó pihenésre, inkább olvas, tévézik, szívesen el-eljár különböző programokra, és hát soha nem mulasztaná el a vasárnapi istentiszteletet.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. február 12., hétfő]

Megáldották a felújított irgalmasrendi kápolnát

Hosszú-hosszú hónapokig tartó átfogó rekonstrukció eredményeként teljes belső felújításon esett át a Váci Irgalmasrendi Kórház kápolnája, egy nappal a betegek világnapja előtt, február 10-én elérkezett az Isten háza megáldásának várva várt ünnepnapja.

A szertatás elején Hirling András, a kórház igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, mindenekelőtt a szentmisét celebráló Beer Miklós megyés püspököt, Kozma Imre atyát, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi delegatúrájának vezetőjét, Joachim Mačejovský OH provinciálist illetve a magyar kormány képviseletében Rétvári Bence államtitkárt.
Beer Miklós megyés püspök emlékeztetett: éppen háromszáz éve kapta váci püspöki kinevezését Althann Mihály Frigyes, akinek itteni szolgálata idejére esik a kórház és a hozzá tartozó kápolna küldetéstörténetének kezdete.
- Nagyon vártuk már a kápolna megújulását, újbóli befogadóvá válását. Örömmel tölthet el bennünket a szemet gyönyörködtető végeredmény. Jó lesz ide betérni imádkozni, szentmisét hallgatni, adjunk hát hálát az Úrnak, hogy lehetőséget adott ennek a nagy munkának az elvégzésére - mondta a főpap.
A püspök feltette a kérdést: mitől lesz hiteles az egyház, s szavai szerint az egyik legfontosabb hitelesítő jel a rászorulókkal, elesettekkel, szenvedőkkel szembeni segítő együttérzés.
Kozma Imre atya úgy fogalmazott: nagy szükség van arra a válaszra a világban, amelyet a Betegápoló Irgalmasrend fogalmaz meg, illetve mutat fel a gyógyító kultúrában, a betegekhez fordulás szellemiségében.
- A rendalapító Istenes Szent János követőiként úgy akarunk a betegekhez fordulni, mint akikben Krisztust keressük, az irgalmasrendi ápolók, munkatársaik és mindazok, akik velük együtt részt vesznek a szegények és betegek korszerű ápolásában, már itt a földi életben közvetítik az Atya határtalan szeretetét a leggyengébbek felé - mondta a rend itthoni vezetője.
A szertartás végén elhangzott: köszönet jár a váciaknak a türelemért a rend kórházfelújító és -bővítő terveinek elodázódása kapcsán, de úgy tűnik, hogy most már tényleg belátható időn belül elkezdődhet ez a beruházás is.

***
A kápolnafelújítás mélyen az alapoktól kezdődött, hiszen az egyik legfontosabb cél a kápolna vizesedésének megakadályozása volt, ezen túlmenően megújult a falfestés, a karzat, a berendezés, a díszítés.

Feladó: Városháza

A 2 sz. Budapest – Vác – Rétság – Hont elsőrendű főút 35+100 km szelvényében (Vác lakott területén belül „volt CEMŰ székház”),

a 35+481 km szelvényében (Vác lakott területén belül, Árpád út), valamint a 12 sz. Vác – Szob másodrendű főút 3+762 km szelvényében (Vác és Verőce települések között),

és a 8+218 km szelvényében (Kismaros és Nagymaros települések között) az aszfalt kopóréteg lokális javítása ütemterv szerint 2018.02.12 és 2018.02.13 között zajlik,

félpályás váltakozó irányú ideiglenes forgalomkorlátozás kiépítése és jelzőőrös forgalomirányítás mellett.

A javítási munka pontos megkezdésének, illetve befejezésének időpontjáról a www.utinform.hu elérhetőségen tájékozódhatnak.

A javítási munka elvégzésének ideje alatt szíves türelmüket és megértésüket kérjük.

Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pest Megyei Igazgatósága

Feladó: Városháza

Közélet [2018. február 2., péntek]

Állami támogatásból készülnek a színház felújítási tervei

A kormány 20 millió forinttal támogatja a Váci Dunakanyar Színház átfogó felújításának tervezési munkálatait – jelentette be csütörtökön a teátrumban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence hangsúlyozta: a kormányzat kiemelt célkitűzése, hogy Budapesten és vidéken mindenki számára biztosított legyen a színvonalas színházi időtöltés, az értékközvetítés, a szórakozás lehetősége.
Fördős Attila polgármester kifejezte reményét, hogy a beruházás rövid időn belül elkészülhet, s a Váci Dunakanyar Színház államilag finanszírozott, önálló társulattal rendelkező intézménnyé válhat.
- A színház eddigi időszaka sikertörténet, hiszen öt év alatt nemzetközi hírűvé vált az intézmény, amelyet évről-évre sikerült tovább fejleszteni, most pedig minden esély megvan egy átfogó rekonstrukcióra - hangsúlyozta a városvezető.

Kiemelte továbbá: a színház bebizonyította azt, hogy életképes, műsorkínálata az elmúlt években a város turisztikai kínálatának hangsúlyos részévé vált, s sokan érkeznek az előadásokra a környék kisebb településeiről illetve a Felvidékről, az Ipoly-menti magyarlakta falvakból is.

Kis Domonkos Márk, a színház igazgatója elmondta: a tervezés első szakaszában vannak, a felmérések készültek el, és az az elképzelés, hogy a rekonstrukció keretében ki szeretnék cserélni a több évtizedes villany- és vízvezetékeket, valamint a csaknem harmincéves nézőtéri székeket, emellett a jelenleginél nagyobb, mélyebb színpadot, modern fény- és hangtechnikát szeretnének beépíteni és a homlokzat megújítását is tervezik.
A sajtótájékoztatón elhangzott: amennyiben a rekonstrukciós munkák a nyáron elkezdődhetnek, akkor a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó teátrumbeli programjait a Duna-parton, színházi sátorban tartják majd meg.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. február 1., csütörtök]

Hangverseny az I. világháború befejezésének centenáriuma alkalmából

Az önkormányzat, a Családháló nevű szervezet és a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar összefogásával nagyszabású komolyzenei hangversenynek ad helyet február 24-én a városi sportcsarnok az I. világháború végének centenáriuma alkalmából.

Az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a rendezvényen a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar nagy apparátussal képviselteti magát, és hazai, valamint külföldi zeneszerzők közismert műveit adják majd elő, éspedig egy csaknem 400 fős kórussal együtt.
Mint azt Sándor Bence karnagy elmondta, a hangverseny érdekessége, hogy a csaknem 400 fős egyesített énekkarban váci és Vác környéki általános iskolák énekkarosai és felnőtt kórusok tagjai éneklik majd együtt a különböző darabokat.
A kórusok már január eleje óta készülnek a zeneművekkel, hamarosan eljön az összpróbák ideje.
A koncerten a gyermekek mellett a felnőttek is képviseltetik magukat, városunkból a Vox Humana Énekkar és a Váci Székesegyház Szent Cecília Kórusa alkotják majd a vegyeskart, hozzájuk csatlakozik még a Budapesti Lantos Kórus.
Az esemény az Első Világháborús Centenáriumi Emlékév keretében, az Emlékbizottság támogatásával valósul meg.
A hangverseny díjtalan, de a belépés regisztrációhoz kötött a www.csaladhalo1918.hu internetes oldalon való bejelentkezéssel.
A sajtótájékoztatón Fördős Attila polgármester kérdésre válaszolva elmondta: a világháború végének centenáriuma kapcsán a városi levéltár gondozásában megjelenik egy összefoglaló helytörténeti kötet a helyi illetőségű hősökről és áldozatokról.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. január 25., csütörtök]

Vácra érkezik a szűrőbusz

Helyszín: Vác, Március 15. tér
Időpont: 2018. január 26. (péntek), 9.30-16.30 óráig

Az érdeklődők ingyenesen vehetik igénybe a szűrőbusz szolgáltatásait.

- Méhnyakrákszűrés,
- életmódtancsadás,
- dietetika,
- egészségfejlesztés.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. január 25., csütörtök]

Jövőre már emeletes vonatok is közlekedhetnek a váci vasútvonalon

Jövőre Stadler KISS emeletes vonatok is forgalomba állnak - elsőként az országban - a váci vasútvonalon. A most használt szerelvényekkel szemben a kétszinteseken értelemszerűen jóval több utas tud majd utazni, tehát jelentősen nőhet a járatok kapacitása.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a váci vasútállomáson tartott sajtótájékoztatón kiemelte: nem lehet tovább sűríteni a vonatjáratokat ezen a kiemelkedő fontosságú elővárosi vonalon, ezért váltak szükségessé az emeletes vonatok.
- Ebben a régióban minden közlekedési lehetőség bővülni fog az elkövetkező években: akik autóval közlekednek, azoknak az M2-es autóút 33 milliárd forintból kiépülő kétszer két sávossá válása jelent majd jobb közlekedési körülményeket, a dunai hajózás 12,5 milliárd forintos turisztikai fejlesztései megújítják a vízi közlekedést, és a vasúti közlekedés is fejlődik a kétszintes vonatszerelvényekkel - emelte ki az államtitkár.
Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója szólt arról, hogy ez a vasúti szakasz nemcsak az ország legrégebbi, de az egyik legnagyobb forgalmú része is, amely a vasúthálózat utasszámának közel tíz százalékát adja.
A MÁV vezetője elmondta, hogy a múlt év tavaszán írták alá azt a keretmegállapodást, amelyben negyven emeletes motorvonatra szerződtek, az első tizenegy darabos flotta a jövő év második felében érkezik meg.
- A motorvonatok alacsony padlós kialakításúak, légkondicionáltak, korszerű utastájékoztató rendszerrel és wifivel felszereltek, rendelkeznek a kerekesszékes utasok számára kialakított mosdóhelyiséggel, és egyidejűleg akár tizenkét kerékpár is szállítható rajtuk - sorolta a paramétereket a vezérigazgató.
Fördős Attila polgármester kiemelte: a váci az egyik leginkább kihasznált vasútvonal, hiszen egyre többen járnak dolgozni Budapestre az agglomerációból, Vác esetében csaknem hatezren ingáznak naponta.
- Nagyon fontos tehát ez az újabb vasúti fejlesztés mind a komfort növelése szempontjából, mind azért, mert az emeletes vonatok üzembe állítása nagyban hozzájárulhat a menetrendi idők tartásához - mondta a városvezető.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. január 23., kedd]

A magyar kultúra ünnepe

A Magyar Kultúra Napja városi ünnepsége keretében a művelődési központ emeleti galériájában kiállítás nyílt az Új Szalon képzőművészeti csoporthoz kötődő alkotók műveiből (a tárlat március 5-ig látható), az ünnepi műsorban pedig közreműködött a Parapács zenekar és Agócs Gergely.
A hagyományokhoz híven az esemény adott alkalmat a város művészeti-művelődési díjainak átadására, a kitüntetéseket Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára, Fördős Attila polgármester és Mokánszky Zoltán alpolgármester adták át a kitüntetetteknek.
Rétvári Bence ünnepi beszédében kiemelte: befogadó nemzeti kultúránk megtartó erejű, közösséget erősítő kapocs, ezért mindent meg kell tenni őrzéséért, ápolásáért és modern kiteljesedéséért.
A „Vác Város Művészeti Díja” címet a Parlando Színház Kulturális Egyesületnek ítélte oda a képviselő-testület.
A Parlando Színház Kulturális Egyesület színházi társulata és musical stúdiója működtetésével teljes színházi musical-zenés darabok bemutatására törekszik, de vannak koncertjeik is, amelyeket énekkel, koreográfiával, prózával színesítve játszanak.
A lelkes csapat folyamatosan bővül, a társulat célul tűzte ki, hogy mind a színészi, mind a zenei tehetséggel megáldott fiataloknak segítséget nyújtson képességeik kibontakoztatásában.
A „Vác Város Művelődéséért” díjat Retzler Péter és Borossa Zsóka vehették át.
A kitüntetettek hét éve szervezik a Váci Világi Vigalom rendezvénysorozatot, amely ma már országos, sőt nemzetközi hírű nyári fesztivál, s szintén főszervezői a főtéri adventi vásárnak, ez a rendezvény már több mint fél évtizede színesíti a karácsonyvárás időszakát, a hosszú téli estéket.
***
Az Új Szalon "Kötelék" című tárlatán kiállító művészek: Detkovics Anikó, Fekete István, Garay Nagy Norbert, Kis Dávid, Kis Sándor Lajos, Koltai-Dietrich Gábor, Lehotka László, Molnár Ferenc, Molnár László József, Németh Árpád, Németh Géza, Orvos András, Tumbász András, Zalubel István.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. január 22., hétfő]

Galambkiállítás a művelődési központban

Hétvégén igen sokan megtekintették a művelődési központban a Váci Reménység Egyesület égisze alatt működő 162. Galamb Egyesület kiállítását.
Még pénteken iskolai és óvodai csoportokat fogadtak a szervezők, és mint Galba Tamás, a galambász csoport vezetője elmondta, számos intézményből érkeztek gyerekek, megcsodálni a különleges szárnyasokat.
A szombati megnyitón Moys Csaba, a VRE elnöke kiemelte: a galambász egyesület megbecsült és igen sikeres szakosztálya az egyesületnek, a klub büszke az eredményeikre.
Mokánszky Zoltán alpolgármester mindenekelőtt a közösségi összetartás fontosságát hangsúlyozta a galambászok tevékenysége kapcsán.
- A galambok tenyésztése a legtöbb esetben nem jár semmilyen haszonnal, de tartásuk, gondozásuk egyrészt örömteli elfoglaltságot jelent a galambászoknak, másrészt egy-egy ilyen kiállítás a nagyközönségnek is ajándék - fogalmazott a városvezető.
Fontos információ, hogy az idén is lesz Vácott (közelebbről Bacskai Sándor Téglaház dűlői telepén) nemzetközi postagalamb grand prix verseny, az esemény időpontja szeptember 29-e.

Feladó: Városháza