Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2018. február 15., csütörtök]

Tájékoztató kiemelt beruházásokról, programokról

A napokban befejeződő szezonban közel 10 ezer sportolni vágyó használta a főtéren kialakított jégpályát - hangzott el összegzésként a városházán szerdán tartott sajtótájékoztatón.

- Értelemszerű, hogy zömmel váci lakosok éltek a korcsolyázási lehetőséggel, de beszédes, hogy a látogatók több mint harmada más településekről érkezett, tehát a jégpálya üzemeltetése ebben a gyönyörű környezetben idegenforgalmi szempontból is fontos - emelte ki a sajtótájékoztatón Fördős Attila polgármester.
A városvezető hangsúlyozta, hogy a mostani szezonban az oktatási intézmények a korábbiaknál is jobban kihasználták az iskolai testnevelés keretében a jégpálya kínálta téli sportolási lehetőséget.
Elhangzott a sajtótájékoztatón az is, hogy igen nagy az érdeklődés a sportcsarnokban február 24-én tartandó, az I. világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából szervezett nagy koncert iránt - a programban a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar művészei és több száz énekes szólaltatják meg a zeneműveket.
Az állami támogatásból felépülő új bölcsőde projektje jelenleg az engedélyes- és kiviteli tervek kidolgozásának szakaszában tart, e tervek március közepén esedékes átvételét követően indítható el a kivitelező cég kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás, melynek eredményes lefolytatása után - várhatóan június elején - lehet megkezdeni a Bauer Mihály utcai beruházás építési munkálatait.
A kiemelt állami projektek közé sorolt szérűskerti multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok beruházásával kapcsolatos támogatási szerződés aláírása március elején várható.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. február 15., csütörtök]

Pályakarbantartási munkák a Budapest-Vácrátót-Vác vasútvonalon

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja a Tisztelt Utazókat, hogy 2018. március 3-tól 2018. március 4-ig Göd – Vác állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a Budapest – Vácrátót - Vác vasútvonalon a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

Feladó: Városháza

hirdetmeny71.pdf

Közélet [2018. február 15., csütörtök]

Pályakarbantartási munkák a Budapest-Szob vasútvonalon

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja a Tisztelt Utazókat, hogy 2018. március 3-tól 2018. március 4-ig Göd – Vác állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a Budapest – Szob vasútvonalon a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

Feladó: Városháza

hirdetmeny70.pdf

Közélet [2018. február 15., csütörtök]

Országos Állat- és kirakodóvásár Vácon

Vácon a Vásártér területén 2018. február 18-án 7-13 óráig országos állat- és kirakodóvásárt rendezünk.

Továbbá tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy ugyanitt, minden pénteken 7 órától állatpiacot tartunk.

Szeretettel várjuk a vásárlókat és az árusítókat is.

Vác Piac KFT
Telefon: 0627/316-212
E-mail: vacpiackft@invitel.hu

Feladó: Városháza

Közélet [2018. február 15., csütörtök]

Süllyedő oszlopok a főtér határpontjain

Március első napjaiban egy-egy forgalomcsillapító süllyedő oszlopot szerelnek fel a szakemberek a főtér két határpontján, az úgynevezett bécsi kapunál és a piaci torkolatnál.

- A munkálatok miatt március első hétvégéjén, péntektől vasárnapig a Március 15. teret le kell zárni a gépjármű forgalom el, a Rév köztől az Althann utcáig. Rendkívüli esetben a főtér megközelítése az Eötvös utca - Széchenyi utca, vagy a Görgey utca és Széchenyi utca útvonalon történhet. Ugyanezen időszak alatt az autóbuszok sem hajthatnak át a területen, az érintett járatok a Március 15. tér, Báthori utca és a Konstantin tér – Budapesti főút kihagyásával közlekednek, mert a készülő új káptalani levéltár közműbekötési munkája, valamint a Petőfi utca földkábel fejlesztése is ezekben a napokban esedékes. Az autóbuszok március 5-én hétfőn üzemkezdettől az eredeti útvonalon közlekednek. Mindenkitől megértést és türelmet kérünk az átmeneti forgalmi változások kapcsán - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Fördős Attila polgármester.
A városvezető kiemelte: a főtéri süllyedő oszlopok felszerelésétől azt várhatja a lakosság, hogy sokkal rendezettebbé válik a terület már eddig is korlátozott, de a szabálytalankodók miatt egyelőre mégis nehezen kezelhető forgalmi helyzete.
Fördős Attila a sajtótájékoztatón bejelentette: az önkormányzat mindaddig módosítja a belvárosi fizetős parkolást szabályozó rendeletet, ameddig ki nem alakul a lehető legideálisabb állapot.
- Mondom ezt azért, mert az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy miközben a díjzónákban érezhetően javul a helyzet, addig vannak olyan, még szintén a szűken vett belvároshoz tartozó helyek, ahol túlzottan megnövekedett a parkolási terhelés. Elsősorban a Duna-part zenepavilon utáni részét kell kiemelni ebben a vonatkozásban, de más helyszíneket is említhetünk. Tehát napirenden van a fizetős parkolási zónák kiterjesztése, a hivatal szakemberei már javában dolgoznak ezen a tervezeten - mondta a polgármester.
Elhangzott: az eddigi tapasztalatok alapján a térfelszíni fizetős parkolóhelyek kihasználtsága nagyjából tizenöt százalékos, az olcsóbban igénybe vehető mélygarázsé viszont értelemszerűen jóval nagyobb, napközben a csaknem 300 férőhelyből ötven-hatvan marad szabadon.
- Ez a tény abból a szempontból is meghatározó, hogy a parkolóbérleteket ezen forgalmi mutatók alapján lehet értékesíteni, hiszen nem vehetjük el a helyeket az alkalmi használók elől - emelte ki Fördős Attila.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. február 14., szerda]

Köszöntjük a szépkorú ünnepelteket

Móré Ferencné a 90., Fekecs Istvánné a 95. életévét töltötte be a napokban, s születésnapjuk alkalmából az önkormányzat nevében Mokánszky Zoltán alpolgármester és Mohácsiné Dim Rita, az Intézményfelügyeleti és Humán Osztály vezetője is felköszöntötte őket, átadva nekik az Orbán Viktor miniszterelnök kézjegyével ellátott díszoklevelet és a város ajándékát.

Móré Ferencné aktív éveiben csaknem negyven éven át a kötöttárugyárban dolgozott, néhány évig pedig a kórházban.
Marika néni manapság legszívesebben tévézéssel, olvasással, sétálással tölti az idejét.
Ami a családot illeti, sok aprótalpú társaságát élvezheti folyamatosan vagy különlegesebb alkalmakkor, hiszen már hét dédunokával és két ükunokával is büszkélkedhet.
Fekecs Istvánné Erdélyben, Nagyváradon született, és ahogy azt a köszöntő találkozáskor elmondta, a múlt század történelmi viharaitól áthatottan igencsak mozgalmas, családi tragédiákkal is felhőzött évtizedeket élt meg.
Ezzel együtt mindmáig derűs az életszemlélete, amit szavai szerint a hit erejének köszönhet elsősorban.
Magda néni a Naszály úti szociális intézményben él, mint elmondta, mindig korán kel, mert sajnálja az időt az alvásra és az állandó pihenésre, inkább olvas, tévézik, szívesen el-eljár különböző programokra, és hát soha nem mulasztaná el a vasárnapi istentiszteletet.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. február 12., hétfő]

Megáldották a felújított irgalmasrendi kápolnát

Hosszú-hosszú hónapokig tartó átfogó rekonstrukció eredményeként teljes belső felújításon esett át a Váci Irgalmasrendi Kórház kápolnája, egy nappal a betegek világnapja előtt, február 10-én elérkezett az Isten háza megáldásának várva várt ünnepnapja.

A szertatás elején Hirling András, a kórház igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, mindenekelőtt a szentmisét celebráló Beer Miklós megyés püspököt, Kozma Imre atyát, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi delegatúrájának vezetőjét, Joachim Mačejovský OH provinciálist illetve a magyar kormány képviseletében Rétvári Bence államtitkárt.
Beer Miklós megyés püspök emlékeztetett: éppen háromszáz éve kapta váci püspöki kinevezését Althann Mihály Frigyes, akinek itteni szolgálata idejére esik a kórház és a hozzá tartozó kápolna küldetéstörténetének kezdete.
- Nagyon vártuk már a kápolna megújulását, újbóli befogadóvá válását. Örömmel tölthet el bennünket a szemet gyönyörködtető végeredmény. Jó lesz ide betérni imádkozni, szentmisét hallgatni, adjunk hát hálát az Úrnak, hogy lehetőséget adott ennek a nagy munkának az elvégzésére - mondta a főpap.
A püspök feltette a kérdést: mitől lesz hiteles az egyház, s szavai szerint az egyik legfontosabb hitelesítő jel a rászorulókkal, elesettekkel, szenvedőkkel szembeni segítő együttérzés.
Kozma Imre atya úgy fogalmazott: nagy szükség van arra a válaszra a világban, amelyet a Betegápoló Irgalmasrend fogalmaz meg, illetve mutat fel a gyógyító kultúrában, a betegekhez fordulás szellemiségében.
- A rendalapító Istenes Szent János követőiként úgy akarunk a betegekhez fordulni, mint akikben Krisztust keressük, az irgalmasrendi ápolók, munkatársaik és mindazok, akik velük együtt részt vesznek a szegények és betegek korszerű ápolásában, már itt a földi életben közvetítik az Atya határtalan szeretetét a leggyengébbek felé - mondta a rend itthoni vezetője.
A szertartás végén elhangzott: köszönet jár a váciaknak a türelemért a rend kórházfelújító és -bővítő terveinek elodázódása kapcsán, de úgy tűnik, hogy most már tényleg belátható időn belül elkezdődhet ez a beruházás is.

***
A kápolnafelújítás mélyen az alapoktól kezdődött, hiszen az egyik legfontosabb cél a kápolna vizesedésének megakadályozása volt, ezen túlmenően megújult a falfestés, a karzat, a berendezés, a díszítés.

Feladó: Városháza

A 2 sz. Budapest – Vác – Rétság – Hont elsőrendű főút 35+100 km szelvényében (Vác lakott területén belül „volt CEMŰ székház”),

a 35+481 km szelvényében (Vác lakott területén belül, Árpád út), valamint a 12 sz. Vác – Szob másodrendű főút 3+762 km szelvényében (Vác és Verőce települések között),

és a 8+218 km szelvényében (Kismaros és Nagymaros települések között) az aszfalt kopóréteg lokális javítása ütemterv szerint 2018.02.12 és 2018.02.13 között zajlik,

félpályás váltakozó irányú ideiglenes forgalomkorlátozás kiépítése és jelzőőrös forgalomirányítás mellett.

A javítási munka pontos megkezdésének, illetve befejezésének időpontjáról a www.utinform.hu elérhetőségen tájékozódhatnak.

A javítási munka elvégzésének ideje alatt szíves türelmüket és megértésüket kérjük.

Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pest Megyei Igazgatósága

Feladó: Városháza

Közélet [2018. február 2., péntek]

Állami támogatásból készülnek a színház felújítási tervei

A kormány 20 millió forinttal támogatja a Váci Dunakanyar Színház átfogó felújításának tervezési munkálatait – jelentette be csütörtökön a teátrumban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence hangsúlyozta: a kormányzat kiemelt célkitűzése, hogy Budapesten és vidéken mindenki számára biztosított legyen a színvonalas színházi időtöltés, az értékközvetítés, a szórakozás lehetősége.
Fördős Attila polgármester kifejezte reményét, hogy a beruházás rövid időn belül elkészülhet, s a Váci Dunakanyar Színház államilag finanszírozott, önálló társulattal rendelkező intézménnyé válhat.
- A színház eddigi időszaka sikertörténet, hiszen öt év alatt nemzetközi hírűvé vált az intézmény, amelyet évről-évre sikerült tovább fejleszteni, most pedig minden esély megvan egy átfogó rekonstrukcióra - hangsúlyozta a városvezető.

Kiemelte továbbá: a színház bebizonyította azt, hogy életképes, műsorkínálata az elmúlt években a város turisztikai kínálatának hangsúlyos részévé vált, s sokan érkeznek az előadásokra a környék kisebb településeiről illetve a Felvidékről, az Ipoly-menti magyarlakta falvakból is.

Kis Domonkos Márk, a színház igazgatója elmondta: a tervezés első szakaszában vannak, a felmérések készültek el, és az az elképzelés, hogy a rekonstrukció keretében ki szeretnék cserélni a több évtizedes villany- és vízvezetékeket, valamint a csaknem harmincéves nézőtéri székeket, emellett a jelenleginél nagyobb, mélyebb színpadot, modern fény- és hangtechnikát szeretnének beépíteni és a homlokzat megújítását is tervezik.
A sajtótájékoztatón elhangzott: amennyiben a rekonstrukciós munkák a nyáron elkezdődhetnek, akkor a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó teátrumbeli programjait a Duna-parton, színházi sátorban tartják majd meg.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. február 1., csütörtök]

Hangverseny az I. világháború befejezésének centenáriuma alkalmából

Az önkormányzat, a Családháló nevű szervezet és a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar összefogásával nagyszabású komolyzenei hangversenynek ad helyet február 24-én a városi sportcsarnok az I. világháború végének centenáriuma alkalmából.

Az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a rendezvényen a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar nagy apparátussal képviselteti magát, és hazai, valamint külföldi zeneszerzők közismert műveit adják majd elő, éspedig egy csaknem 400 fős kórussal együtt.
Mint azt Sándor Bence karnagy elmondta, a hangverseny érdekessége, hogy a csaknem 400 fős egyesített énekkarban váci és Vác környéki általános iskolák énekkarosai és felnőtt kórusok tagjai éneklik majd együtt a különböző darabokat.
A kórusok már január eleje óta készülnek a zeneművekkel, hamarosan eljön az összpróbák ideje.
A koncerten a gyermekek mellett a felnőttek is képviseltetik magukat, városunkból a Vox Humana Énekkar és a Váci Székesegyház Szent Cecília Kórusa alkotják majd a vegyeskart, hozzájuk csatlakozik még a Budapesti Lantos Kórus.
Az esemény az Első Világháborús Centenáriumi Emlékév keretében, az Emlékbizottság támogatásával valósul meg.
A hangverseny díjtalan, de a belépés regisztrációhoz kötött a www.csaladhalo1918.hu internetes oldalon való bejelentkezéssel.
A sajtótájékoztatón Fördős Attila polgármester kérdésre válaszolva elmondta: a világháború végének centenáriuma kapcsán a városi levéltár gondozásában megjelenik egy összefoglaló helytörténeti kötet a helyi illetőségű hősökről és áldozatokról.

Feladó: Városháza