Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2018. március 13., kedd]

Készülődés a nemzeti ünnepre

Az önkormányzat és a Madách Imre Művelődési Központ szervezésében az idén is a megszokott forgatókönyv szerint emlékezhetünk meg Vácott az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeiről.
A forradalom kirobbanásának 170. évfordulója alkalmából szervezett eseménysorozat - a hagyományos menetrend szerint - ezúttal is a Báthori utcai Petőfi-emléktáblánál kezdődik délelőtt 9 órakor, ahol a Váci Juhász Gyula Általános Iskola diákjai adnak műsort.
A folytatásban a helyi sajtó képviselői 10 órakor koszorúznak Deákváron, a Landerer-emléktáblánál, és ugyanebben az időpontban történelmi játszóház kezdődik a művelődési központban.
A városi ünnepség délután 15.30 órakor folytatódik a Kossuth téri toborzóval, majd lovas huszáros felvezetésű menet indul a honvéd hősök ligeti emlékhelyéhez, ahol dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mond beszédet, illetve az ünnepi műsorban közreműködik Plásztán Anett énekes és a Váczi Néptáncegyüttes.
Az ünnepség koszorúzással és tiszteletadással zárul.
***
A város nemzeti ünnepi megemlékezéséhez igazodva március 15-én némi változás lesz a helyi járatú buszközlekedésben.
A 364-es és 365-ös vonalszámú helyi autóbuszok 8.45 és 9.45 között a Báthori utca lezárása miatt terelt útvonalon közlekednek, nem érintik a Konstantin téri, a Március 15. téri és a Köztársaság út 40. alatti megállóhelyeket.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. március 12., hétfő]

Hirdetmény az általános iskolai beiratkozás rendjéről

Az általános iskolai beiratkozás rendjét a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (továbbiakban: Nkt.) 50.§ (7) bekezdése, valamint a nevelési - oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 22.§ (1)-(4) bekezdései alapján a Váci Járási Hivatal az alábbiak szerint határozza meg:
A 2018/2019. tanévre történő általános iskolai beiratkozásra az alábbi időpontokban kerül sor:

2018. április 12. (csütörtök) 8.00 - 19.00 óra között

2018. április 13. (péntek) 8.00 - 19.00 óra között

A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, legkésőbb az azt követő tanévben tankötelessé válik.
A szülő köteles a tanköteles korba lépő (2012. augusztus 31-ig született) gyermekét a lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes, kötelező felvételt biztosító vagy a választott iskola első évfolyamára beíratni.

A szülő az első évfolyamra történő beiratkozáskor köteles bemutatni:
- a gyermek személyazonosításra alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt (a gyermek lakcímkártyáját), valamint
- az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást.

Amennyiben a választott iskola a gyermek felvételével kapcsolatban elutasító döntést hoz, a szülő a döntés ellen jogorvoslattal élhet.

A szülő az Nkt. 37.§ (2) - (3) bekezdései alapján jogszabálysértésre vagy érdeksérelemre hivatkozással nyújthat be jogorvoslati kérelmet a döntés kézhezvételétől számított 15 napon belül. Az eljárást megindító kérelmet a fenntartóhoz kell benyújtani.

Amennyiben a szülő a választott iskola elutasított döntése ellen nem kíván jogorvoslattal élni, a döntés jogerőre emelkedését követő 5 napon belül köteles gyermekét beíratni a kötelező felvételt biztosító iskola első évfolyamára.
A kötelező felvételt biztosító általános iskola köteles felvenni, átvenni azt a tanköteles tanulót, aki életvitelszerűen az általános iskola körzetében lakik.

Az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló gyermeket kellő időben az iskolába nem íratja be, továbbá az a szülő, aki nem biztosítja, hogy súlyos és halmozottan fogyatékos gyermeke a fejlődését biztosító nevelésben, nevelés-oktatásban vegyen részt, szabálysértést követ el.

Vác, 2018. március 10.

Dr. Maruszki Gábor s.k.
járási hivatalvezető

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
iskolai beirat.pdf

Közélet [2018. március 12., hétfő]

Hamarosan megépülhet az új bölcsőde

A pályázat (Új bölcsőde építése Vácon - VEKOP 6.1.1-15-PT1-2016-00040) keretében a Bauer Mihály utcában 4 csoportszobás új bölcsőde épül majd.
A támogatás összértéke: 334 618 420 Ft
A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar állam társfinanszírozásával valósul meg.Vác népszerűségét és a születések számának növekedését bizonyítja, hogy egyre nagyobb az igény a bölcsődei férőhelyekre városunkban. A kapacitás bővítésére Vác Város Önkormányzata pályázati úton 334 és fél millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

Jövő ősszel már megnyithatja kapuit a 4 csoportot befogadó intézmény, amely 17 ember számára munkahelyet is teremt. Az új bölcsőde a tervek szerint 56 gyermek elhelyezésére biztosít lehetőséget. Az építési engedély megszerzése után a jelenleg üresen álló területen, a Bauer Mihály utca 49. szám alatt elkezdődhetnek a munkálatok. Az önkormányzat ezzel a beruházással is szeretné a munka világába visszatérő, kisgyermekeket nevelő szülőket segíteni. A városban jelenleg három bölcsőde működik az önkormányzat fenntartásában, amely csaknem 150 gyereknek biztosít ellátást. A csaknem 2800 négyzetméteres területen épülő intézménnyel a városban már négy különböző ponton lesz elérhető a körzetek központjában bölcsőde.
A helyszínen tartott sajtótájékoztatón Fördős Attila polgármester emlékeztetett, hogy a szakemberek több más helyszínt is megvizsgáltak, de az egykori vízfogó bizonyult a legideálisabb választásnak, a városvezető elmondása szerint a terület nagyjából ötven százaléka épül be a beruházás nyomán, aminek köszönhetően teljessé válik az úgynevezett Öreg-Deákvár városrész intézményi infrastruktúrája.
- A beruházás kapcsán ezúton is kérem és köszönöm a környékben élők megértését és türelmét - mondta a városvezető.
Mokánszky Zoltán alpolgármester hozzátette: hiánypótló intézmény létesül, hiszen a kisdedóvó felépítésével az egész város vonatkozásában megszűnhet a várólista a bölcsődei férőhelyek vonatkozásában.
Pető Tibor alpolgármester elmondta: sürgető tény a beruházás kapcsán, hogy nagy az igény a férőhelyek iránt a családok részéről, ezért jó hír, hogy a teljes mértékben állami finanszírozású fejlesztés előkészítése ütemterv szerint halad.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. március 12., hétfő]

Figyelmeztető felhívás - ELBIR hírlevél/közösségi oldalak

LEGYEN ELŐVIGYÁZATOS ÉS GONDOLJA VÉGIG, HOGY MIT POSZTOL KÖZÖSSÉGI OLDALAKON! BETÖRŐK IS LÁTHATJÁK…

Néhány jó tanács, hogy mit ne írjon ki közösségi oldalára:


Ugyan a közösségi oldalakat (pl. Facebook) eredetileg kapcsolattartásra találták ki, de a legtöbb felhasználónak ennél többet jelent. Olyan felület, ahová mindent ki lehet írni, minden információt meg lehet osztani a „világgal”, még azt is, hogy a felhasználó mit csinál, hol tartózkodik, hová utazik, mit vásárolt.

Holnap utazik a család! NE ÍRJA KI!

Akár nyáron, akár télen utazik, a ház, lakás legtöbb család esetében őrizetlenül marad hosszabb időre. Ha a közösségi oldalra kiírja, hogy mikor indulnak, mikor érkeznek, szinte szabad utat ad a betörőknek, biztosak lehetnek abban, hogy otthonában senki nem tartózkodik, így bátran próbálkozhat.
Ha mindenképpen tudatni akarja barátaival, ismerőseivel, hogy hová utazik, figyeljen a beállításokra! Korlátozza azok számát, akik láthatják a bejegyzéseit, posztjait!

Így néz ki a lakás belülről NE MUTASSA MEG!

A lakása, háza belsejét még akkor se mutassa meg az interneten, ha nagyon büszke rá! A betörő megismerheti az otthonát belülről, megtudhatja, hogy melyik helyiségben milyen mozdítható értékek vannak. Egy „jól” sikerült fotó az ablakból, erkélyről segíthet a betörőnek abban, hogy felkutassa az Ön lakását, házát. Közösségi oldalra soha ne írja ki pontos címét, telefonszámát és a lehető legkevesebb adatot adja meg magáról!

Nézzétek mit vettem! NE MUTASSA MEG!

Ha valamilyen értékes dolgot vásárol (elektronikai berendezés, ékszer, óra ), ne mutassa meg a nagyközösségnek! A betörő szeme azonnal felcsillan a drága holmi láttán, úgy dönthet, hogy szerencsét próbál és betör Önhöz.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Közélet [2018. március 12., hétfő]

Pályaépítési munkák (75)

A MÁV-START Zrt. tájékoztatta az Igazgatóságot, hogy 2018. március 24-én Budapest-Nyugati állomáson végzett pályakarbantartási munkák miatt a mellékletben szereplő vonat módosított menetrend szerint közlekedik.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
Hirdetmeny_75_Budapest-Nyugati-Kobanya-Teher_III_24.pdf

Közélet [2018. március 12., hétfő]

Pályaépítési munkák (71)

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja a kedves utasokat, hogy 2018. március 24-én és március 25-én Budapest-Nyugati állomáson végzett pályakarbantartási munkák miatt a Budapest – Vácrátót – Vác vasútvonalon a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

A vágányzári időszakban Budapest-Nyugati állomásról vonatok nem indulnak, és oda nem érkeznek! Az érintett vonatok módosított viszonylatban és megállási renddel közlekednek.

Közélet [2018. március 12., hétfő]

Pályaépítési munkák (70)

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja a kedves utasokat, hogy 2018. március 23-án, március 24-én és március 25-én Budapest-Nyugati állomáson végzett pályakarbantartási munkák miatt a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

A vágányzári időszakban Budapest-Nyugati állomásról vonatok nem indulnak, és oda nem érkeznek! Az érintett vonatok módosított viszonylatban és megállási renddel közlekednek.

Közélet [2018. március 9., péntek]

Sportpálya fejlesztés a Földváry Károly általános iskolában

Vadonatúj, korszerű műanyag borítást kapott a Váci Földváry Károly Általános Iskola eddig bitumenes sportpályája.

A Váci KSE férfi kézilabda klub és az önkormányzat összefogásával megvalósult, tizenöt milliós értékű beruházás kapcsán tartott sajtótájékoztatón Steidl Levente önkormányzati képviselő, a művelődési-oktatási és ifjúsági-sport bizottság elnöke kiemelte: a pálya nem csupán az iskolai testnevelés céljait szolgálja, hanem ezen túlmenően a szabadidős sportolásnak is fontos bázisa lehet a sűrűn lakott városrészben.
Fördős Attila polgármester hangsúlyozta, hogy noha a város már nem fenntartó az iskolák vonatkozásában, de az önkormányzat - az ingatlanok tulajdonosaként is - értelemszerűen szoros kapcsolatot ápol az alapfokú oktatási intézményekkel, és a lehetőségek függvényében minden támogatást megad a szükséges javításokhoz, fejlesztésekhez.
Álmos László iskolaigazgató köszönetet mondott a sportpálya korszerűsítéséért, szavai szerint ezzel a fejlesztéssel az iskola nagyot lépett előre, hiszen a korábbinál lényegesen jobb körülmények között tudják megtartani a testnevelési órákat.
Schoffer Attila, a Váci KSE elnöke elmondta, hogy a társasági adókedvezményen és a szükséges önrészen alapuló TAO-program keretében más váci iskolákban szintén terveznek sportpálya fejlesztéseket, a tömegsport támogatása mellett annak érdekében is, hogy új tehetségeket fedezhessenek fel.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. március 2., péntek]

Kibővült a váci V4 Fesztivál és Színházi Találkozó programkínálata

50 millió forinttal támogatja a kormány az idei V4 fesztivált. Kiállításokkal és bemutatókkal is bővült a program, amelyek előkészítik a hatodik váci színházi találkozót. A rendezvény idén július 5-8. között lesz.

A visegrádi országok együttműködésében példaértékű a váci V4 fesztivál – erről Rétvári Bence beszélt. Az államtitkár elmondta: a kormány szeretné támogatni az értékalapú, nem profitorientált rendezvényeket, így a váci színházi találkozót is.
Fontos, hogy most az elején is már itt volt a V4 fesztivál és a magyar elnökségnek egy valódi méltó ünnepélyes fiatalos több művészeti ágat felölelő lezárása lesz az, hogy a V4 egy fajta kulturális zárórendezvénye is a magyar V4 elnökségnek. Nem csak pár napra fog korlátozódni, de idéntől egy hosszabb előkészítő szakasza is van kiállításokkal rendezvényekkel – mondta Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Váci Dunakanyar Színházban.

Fördős Attila, Vác polgármestere kiemelte: a V4 fesztivál is tovább gazdagítja a város kulturális kínálatát. A cél az, hogy minél több, színvonalas rendezvényt biztosítsanak a váciak és a környéken élők számára. A városvezető arról is beszélt, hogy Vác testvérvárosai révén is megtapasztalta a visegrádi országok közötti kulturális hasonlóságot, ami tovább segítheti az együttműködést.

Megtapasztalva a külkapcsolatainkon keresztül a szlovákok, a csehek és lengyel testvéreinknek a gondolkodását, a mentalitását kifejezetten állítom, hogy nagyon közel álló gondolkodásról, mentalitásról van szó a magyarsághoz és egészen más Nyugat-Európa liberális gondolkodásmódja és egész más mondjuk a keleti despoták gondolkodása. Igenis létezik egy Közép-európai mentalitás ebben a Közép-európai mentalitásban talál egymásra most már ez a négy ország, illetőleg a négy országnak a települései, sőt a településen lévő intézmények és az intézmények különböző rendezvényei. Ez egy jelentős állomása az európai fejlődésnek én azt hiszem a jövőbe mutat fejlődés is ebben mutatkozik meg – tette hozzá a polgármester.

Márciusban a V4 plakátkiállítás és filmbemutató, turisztikai kiállítás, áprilisban a színház V4 külkapcsolatairól szóló tárlat, májusban kézműves és gasztronómiai bemutató is lesz – erről Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója, a V4 Fesztivál és Színházi Találkozó ötletgazdája beszélt.

Az idei V4 zenei főattrakciói a Tankcsapda, a Quimby, a Punnani Massif, a Vad Fruttik és a Belga, a színházi előadások pedig jelenleg szervezés alatt állnak- hangzott el a Váci Dunakanyar Színház sajtótájékoztatóján.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. március 1., csütörtök]

Tájékoztatás általános iskolák 2018/2019. tanévre kijelölt felvételi körzetéről

Az alábbi csatolt dokumentumban letölthető a váci általános iskolák 2018/2019. tanévre kijelölt felvételi körzetei.

Váci Árpád Fejedelem Általános Iskola, 2600 Vác, Árpád köz 1.

Váci Földváry Károly Általános Iskola, 2600 Vác, Nagymező u. 14.

Váci Juhász Gyula Általános Iskola, 2600 Vác, Báthori u. 17-19.

Váci Petőfi Sándor Általános Iskola, 2600 Vác, Deákvári főtér 5.

Váci Radnóti Miklós Általános Iskola, 2600 Vác, Radnóti út 7.

Karolina Katolikus Általános Iskola, 2600 Vác, Konstantin tér 7.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
Vac_iskolakorzet_2018-2019.pdf