Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2018. április 7., szombat]

Házi segítségnyújtást segítő eszközöket kaphatnak a rászorulók

Az idősek életminőségének javítását célzó kormányzati törekvés fontos eleme az Országos Idősügyi Infokommunikációs Program, aminek keretében az idén ezer rászoruló kaphat a jelzőrendszeres házi segítségnyújtáshoz szükséges karpereces eszközt.

A program keretében a deákvári Idősek Otthona és Klubjában pénteken tartott eseményen öt rászoruló bejáró klubtag vehette át az igényelt berendezést.
Rétvári Bence, az EMMI államtitkára elmondta: az ország javuló gazdasági helyzetében minden társadalmi rétegnek részesülnie kell a javakból, értelemszerű kötelesség, hogy a legkiszolgáltatottabb, rászoruló embereket különös odafigyeléssel segítse az állam.
- A jelzőrendszeres karperec a szociális alapellátás hasznos kiegészítője, amely a tervek szerint fokozatosan szélesebb körben is elterjedhet majd - emelte ki az államtitkár.
Mokánszky Zoltán alpolgármester elmondta: Vácott az első körben negyven rászoruló részesülhet ily módon az új típusú állami szociális segítségben, a jogosultak elsősorban a polgármesteri hivatal Intézményfelügyeleti és Humán Osztályán igényelhetik a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást segítő eszközöket, tehát még várják az érdeklődők jelentkezését.
A berendezésről tudni kell, hogy elsődleges szerepe a vészjelzés és a segélyhívás, de ezen túlmenően képet ad a programban közreműködő szakápolóknak (akiknek Vác esetében Sződligeten van a központjuk) a használók egészségügyi állapotáról is.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. április 6., péntek]

A szabadtéri tüzek megelőzhetőek

Az enyhülő időjárás miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkálatoknak, emiatt az elmúlt napokban egyre több helyen gyulladt meg az aljnövényzet. A szabadtéri tűz kialakulásának különösen kedvez a most következő időszak, hiszen a még száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tüzek is gyorsan tovább terjedhetnek.

A szabadtéri tüzek szinte mindegyikét emberi gondatlanság, felelőtlenség okozza, pedig sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát. Szabadtéri tűzgyújtás előtt az alábbiakkal kell tisztában lenni:

•Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül.
•Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltókészülék).
•Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).
•Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet.
•Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés.
•Az önkormányzati rendeletek meghatározzák az égetés napját vagy napjait, valamint az időkeretet is. Más időpontban a tűzgyújtás tilos!
•A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése engedélyhez kötött, amelyet a munkálatok előtt tíz nappal kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltségnél igényelni.
•Baj esetén hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett káresettől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

Meskó László tű. ezredes s.k.
kirendeltség-vezető

Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Feladó: Városháza

Közélet [2018. április 5., csütörtök]

M2 gyorsforgalmi út Budapest-Vác-ideiglenes forgalomterelés kiépítése

Az STR+S-M2 Konzorcium ezúton tájékoztatja Önöket, hogy az M2 gyorsforgalmi út kivitelezési munkáival kapcsolatban a főpályán a meglévő 2x2 sávos szakaszon Dunakeszi és Fót települések térségében (17+535-21+900 km szelvények között) ideiglenes forgalomelterelés kiépítését kezdi meg várhatóan április 9-én:

Az építési és felújítási munkák elvégzése érdekében a terelés kiépítését követően 2x1 sávon haladhat a forgalom várhatóan 2018. szeptemberig, így Budapest és Vác irányába is 1 forgalmi sávon.

A Dunakeszi-Fót csomópontban a le-és felhajtás lehetősége folyamatosan biztosított lesz az M2 gyorsforgalmi úton.

Sebességkorlátozásként max. 60 km/h kerül bevezetésre.

A forgalomkorlátozás várható 2018. április 9-i kezdési időpontja a forgalomelterelés kiépítésének kezdési időpontját jelenti, melynek időtartama előre láthatóan 14 nap.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. április 4., szerda]

Elmarad a Zorán koncert!

A Madách Imre Művelődési Központ sajnálattal értesíti a kedves közönségét, hogy az április 5-ére meghirdetett Zorán koncert betegség miatt elmarad.

A koncert új időpontja: május 10. csütörtök 19 óra.

A megvásárolt belépőjegyek érvényesek az új időpontra, illetve visszaválhatóak a az előadás napjától (április 5.) a Madách Imre Művelődési Központ jegypénztárában nyitvatartási időben április 13-ig! Megértésüket köszönjük!

Bővebb információ: 06-27-316-411

Feladó: Városháza

Közélet [2018. április 4., szerda]

Készülődés a váci csatára

Két buszvonal járatai is terelt útvonalon közlekednek vasárnap, a váci csata gyülekezője és felvonulása idején.

Április 8-án vasárnap délután a hagyományokhoz híven a főtéri gyülekezővel és seregszemlével kezdődik a dicsőséges tavaszi hadjárat váci csatájának momentumait megelevenítő nagyszabású hagyományőrző rendezvény, a kezdési időpont negyed öt.
Az esemény – Czene Gábor, a Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma történelem-földrajz szakos tanár köszöntője után –látványos felvonulással folytatódik, majd a Ligetben 17.30-kor kezdődik a csatajelenetek sora, végül a Honvédemlékmű megkoszorúzásával zárul a program.

Fontos tudnivaló, hogy a rendezvényhez kapcsolódóan a gyülekező, a seregszemle és a lovas hagyományőrzők vezette felvonulás ideje alatt, 16 óra és 17.20 között a 364-es és a 365-ös buszvonalak járatai terelt útvonalon közlekednek, nem érintik a Köztársaság út 40. alatti, a Március 15-e téri, a Konstantin téri és a Budapesti főúti megállókat.

Részletes program (nagyítható változat) az alábbi csatolt dokumentumban.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
reszletes_program.pdf

Közélet [2018. április 3., kedd]

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

TISZTELT PARTNEREINK!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Vác Város Honlapján a „Hírek” menüpontban a Településrendezési tervmódosítások” cím alatt, és ügyfélfogadási időben a Polgármesteri Hivatal Főépítési irodán (emelet 114/B ajtó) a következő dokumentációk tekinthetők meg 2018. április 03-ától:

1. A Törökhegyi u. – Mező u. sarok, volt Tungsram sporttelep 4224/2 hrsz.-ú ingatlanának lakóövezetbe sorolására vonatkozó településrendezési tervmódosítás tervezete és a településképi rendelet-módosítás tervezete
2. A Tízes Csemege 3198/2 hrsz.-ú ingatlana építési mutatóinak módosítására vonatkozó településrendezési terv tervezete

Kérjük Tisztelt Partnereinket, hogy módosítási tervezetekkel kapcsolatos javaslataikat és észrevételeiket 2018. április 26.-áig juttassák el az alábbiak szerint:
1. e-mailben a foepitesz@varoshaza.vac.hu címre, vagy
2. postán, vagy ügyfélfogadási időben személyesen a Váci Polgármesteri Hivatal Főépítészi Csoportjához.

A módosítási tervezetekkel kapcsolatban a Madách Imre Művelődési Központban
2018. április 16-án 17 órakor
lakossági fórumot tartunk, melyen számítunk szíves megjelenésükre!


Vác, 2018. március 27.

Tisztelettel:

Fördős Attila sk.
polgármester

Feladó: Városháza

Közélet [2018. április 3., kedd]

A turizmus fejlesztése munkahelyeket teremthet, javíthatja az életminőséget

Az önkormányzat és a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezésében turisztikai fórumnak adott otthont március 29-én a városháza.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a kormány a kiemelt turisztikai térségek közé sorolta a Dunakanyar régiót, valamint azt, hogy ennek köszönhetően az elkövetkező években rendkívül jelentős összegű forrásokat nyerhetnek el a térség települései a turisztikai vonzerő növelése érdekében.
- A turisztikai célú fejlesztések élénkíthetik az idegenforgalmat, de ezen túlmenően az is lényeges, hogy a beruházások az egyes települések komfortját is növelhetik, javítva a helyiek életminőségét - hangsúlyozta a államtitkár.
Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a Dunakanyar térségében tervezett beruházások sorában kiemelte többek között a dunai gyorshajózás fejlesztését, a kerékpárút hálózat bővítését, Vác attraktivitásainak fejlesztését, a Börzsöny turisztikai infrastruktúrájának bővítését, a Közép-Duna vidék vízi turizmus feltételeinek komplex fejlesztését, a Duna-parti szabadvízi strandok egységes fejlesztését.
A szakember kiemelte: a turizmus egyre inkább húzó ágazattá válik, amiben kiemelt szerepet játszik a látványosságok, az élménykínálat gazdagsága, az ország biztonsági helyzete, az egyedülálló magyar gasztronómia.
- Még bőven van lehetőség az idegenforgalom fejlesztésében, ami a munkahelyteremtés illetve a GDP-hez való hozzásárulás fokozása szempontjából is jelentős - mondta a vezérigazgató.
Fördős Attila polgármester kiemelte: Vác kész koordináló szerepet vállalni a Dunakanyar illetve Pest megye, mint turisztikai térség fejlesztéseinek tervezésében, a helyi érdekek egyeztetésében.
- Az értékek egymásra építése a lényeg, természetesen az egyes települések érdekeinek összehangolásával - fogalmazott a városvezető.
Kérdésre válaszolva elmondta: Vácnak nagyon fontos egy száznál több szobával rendelkező szálloda felépítése, amire az önkormányzat, az állam és a vállalkozói szféra összefogása adhat esélyt.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. március 29., csütörtök]

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

Vác Város Önkormányzat nevében minden kedves váci polgárnak nagyon kellemes húsvéti ünnepeket kíván a város vezetése!

Fördős Attila s.k.
polgármester

Pető Tibor s.k.
alpolgármester

Mokánszky Zoltán s.k.
alpolgármester

Feladó: Városháza

Közélet [2018. március 26., hétfő]

Meghívó Komáromba, az "Ezüst gazdaság" kiállításra és vásárra

A Rába - Duna - Vág Európai Területi Társulás (RDV ETT) a városunkban és a térségben tevékenykedő cégeket, vállalkozásokat is várja kiállítóként a komáromi Monostori erőd területén rendezendő „Ezüst gazdaság” című kiállításra és vásárra, illetve a szervezők abban bíznak, hogy látogatóként is sokan ellátogatnak környékünkről az április 20-21-én tartandó eseményre.

Mivel a rendezvényt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatja, így a részvétel a kiállítók és a látogatók számára is díjtalan – ennek köszönhetően nagy érdeklődésre, több ezer látogatóra számít társulás.
Az esemény kiváló alkalmat kínál helyi együttesek, művészeti csoportok bemutatkozására is.
A kiállításon való megjelenésen túl a résztvevő vállalkozások a vásári katalógusban is szerepelhetnek, ez ugyancsak ingyenes bemutatkozási lehetőséget kínál a jelentkező cégeknek.
A kiállításon való részvételhez, valamint a kiadványban való megjelenéshez egyaránt regisztráció szükséges.
A jelentkezési határidő: 2018. március 31.
A kiállítás és vásár főként az 50 év felettiek igényeire alapoz: ez a korosztály hatalmas vásárlóerőt jelent ugyanis, hiszen gyerekeiket már felnevelték, iskoláztatták, így most már saját vágyaik kielégítésére is koncentrálhatnak. Ebből a korosztályból kerülnek ki leginkább az egészséges életmód követői, az átlagnál sokkal többet utaznak, kirándulnak, keresnek fel éttermeket. Nagyobb összeget költenek oktatásra, biztosításra, divattermékekre, luxus-kiegészítőkre, egészséges élelmiszerekre és egészségügyi termékekre, számítás-és biztonságtechnikára, wellness és szépségipari szolgáltatásokra, otthonuk felújítására, unokáik révén gyerekprogramokra és játékokra – a kiállító cégek tehát ezekre az igényekre fókuszálva találhatnak körükben új ügyfelekre.
A programsorozat - gyerekektől egészen a nyugdíjasokig - valamennyi korosztály számára tartalmas időtöltést kínál: várhatóan mintegy 150, a legkülönfélébb területeken tevékenykedő kiállító (pl. egészséges és biotermékek, organikus élelmiszerek és italok, vitaminok, diétás élelmiszerek, gyógyfürdők, egészségügyi kirándulások, akadálymentes épületek, automatikus ajtók, navigációs rendszerek tájékozódási zavarokkal küzdők számára, az idősebb személyek szükségleteihez igazított járművek, segítséghívó riasztók, készenléti rendszerek, okos otthonok, divattermékek, valamint a betegek gondozása során használt technológiák) mutatja be termékeit, szolgáltatásait, egész napos színes kulturális, gasztronómiai és gyermekprogramok, előadások, konferenciák, torna és divatbemutató kíséretében.
Az erőd állandó kiállításai ez idő alatt ugyancsak díjmentesen látogathatóak.
Bővebb információ: Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás: 2800 Tatabánya, Fő tér 4.
Mobil: 00421/905/335074
E-mail: info@rdvegtc.eu

Feladó: Városháza

Közélet [2018. március 26., hétfő]

A márciusi testületi ülésről jelentjük

Csaknem harminc napirendi pontról tárgyaltak a döntéshozók a képviselő-testület márciusi ülésén.

A testület elfogadta a Katona Lajos Városi Könyvtár, Vác Város Levéltára és a Tragor Ignác Múzeum múlt évi tevékenységéről szóló szakmai összegzéseket, s ugyancsak jóváhagyták az önkormányzati fenntartású óvodáknak a nevelési év első félévéről készült beszámolóit.
Fördős Attila polgármester előterjesztése alapján a grémium hozzájárult az önkormányzatok rendkívüli állami támogatását célzó kiíráson való részvételhez, a pályázat benyújtásához szükséges intézkedések megtételéhez.
A testület - köszönetét kifejezve a térségben a háziorvosi teendőket hosszú idő óta ellátó Dr. Szőnyi Mihálynak - jóváhagyta a Deákvári főtér 29. szám alatti körzet praxisjogának átadását Dr. Virág Laura háziorvos részére.
Pető Tibor alpolgármester előterjesztése alapján a grémium hozzájárult ahhoz, hogy a Vác FC Kft. újabb öt évre jogot kapjon a ligeti stadion komplexum ingyenes használatára.
A képviselő-testület elfogadta Vác Város Önkormányzat különböző beruházásokhoz kötődő 2018. évi közbeszerzési tervét.
A grémium megtárgyalta a Tragor Ignác Múzeum vezetői álláshelyére kiírt pályázatot, majd titkos urnás szavazással újabb öt évre bizalmat szavaztak az intézményt irányító Forró Katalin igazgatónak.
Döntés született arról, hogy a Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. pénzügyi helyzetének finanszírozása érdekében 500 ezer forinttal növelik a társaság jegyzett tőkéjét, továbbá a saját tőke további emeléséhez 39 millió 500 ezer forintot tőketartalékba helyeznek.
A Váci Szakképzési Centrum Selye János Egészségügyi és Szociális Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája - a rendezvény kiválasztott házigazdájaként - támogatást kért a XXI. Országos Egészségügyi és Szociális Tudományos Diákkonferencia megrendezéséhez, s a testület 300 ezer forint hozzájárulást biztosított a költségekhez.

Feladó: Városháza