címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 26. | péntek
Ervin napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Méltó megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján

Méltó megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján

A Nemzeti Összetartozás Napjának - hagyományosan a Duna-parti országzászló emlékmûnél tartott - megemlékezésén ezúttal Koltay Gábor, Balázs Béla-díjas filmrendezõ volt a szónok, az ünnepi mûsorban közremûködött Toldi Tamás énekes, illetve Karánsebessy Orsolya és Karánsebessy Balázs, a Váczi Néptáncegyüttes két vezetõje.

- Szerencsésnek mondhatom magam, mert a családunkban olyan történelmi tényekrõl is hallhattam, amelyekrõl az iskolában, a közbeszédben nem esett szó. De soha nem feledem, ahogy édesanyám csak suttogva beszélt a magyarsággal szembeni igazságtalanságról, mondván, hogy az igazság kimondása államellenes bûn a regnáló hatalom megítélése szerint. Sokan szocializálódtunk ebben a félelmetes légkörben, és a félelem még mindig nem múlt el teljesen - kezdte beszédét Koltay Gábor.
Aztán kiemelte, hogy a trianoni békediktátumnak nem lehet jobb- vagy baloldali megközelítése, hiszen nemzeti sorstragédia az ország megcsonkítása, a magyarság szétszóratása.
- Ha nincs a versailles-i békerendszer, nincs a gyászos, szégyenletes trianoni döntés, akkor egészen másképp alakulhatott volna a huszadik század históriája. De a történelemre is igaz, hogy nem érdemes a mi lett volna, ha kérdéssel foglalkozni. A gyalázatos jogfosztás megtörtént, tehát menteni kell a menthetõt, csaknem egy évszázad távlatában is - hangsúlyozta a szónok.
Koltay Gábor ezután kiemelte, hogy az elhallgattatás, a hazugság, a szocializmusnak nevezett társadalom- és emberkísérlet évtizedei után azért nehéz továbbra is a trianoni trauma feldolgozása, mert a rendszerváltás, az uniós csatlakozás sem hozta el a remélt történelmi igazságtételt.
- A magyar nemzetegyesítési törekvések kapcsán mindmáig hihetetlen félreértésekkel, félelmekkel, ellenállással kell szembesülni, ami meggyõzõdésem szerint abból ered, hogy nem tiszta a lelkiismeret ebben a kérdésben - folytatta a szónok.
Koltay Gábor végezetül arról szólt, hogy magyar szempontból a lelki, szellemi, kulturális, gazdasági megerõsödés a kibontakozás kulcsa, aminek a határokon átívelõ nemzeti egyetértés és összefogás a legfontosabb záloga.
A megemlékezés koszorúzással zárult, és az önkormányzat vezetõi, több intézmény-, párt- és civil szervezet képviselõi, illetve magánszemélyek mellett virágcsokrot helyezett el az emlékmûnél az ipolysági magyar tannyelvû gimnáziumnak a "Határtalanul" program keretében Vácott vendégeskedõ delegációja is.

Feladó: Városháza

EU pályázatok