Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete a városban tartósan végzett kiemelkedő szociális munka elismerésére „Vác Város Szociális Munkáért” kitüntető címet alapított és adományoz.

A cím adományozható a város közigazgatási területén működő szociális intézmények, vállalkozások és civil szervezetek dolgozóinak, önkénteseinek.
A kitüntetés adományozására javaslatot tehetnek részletes indoklással a szociális intézmények, vállalkozások, civil szervezetek vezetői, közösségei és Vác város polgárai.

A kitüntetést évente három személy kaphatja meg.

A javaslatokat 2018. augusztus 15-ig lehet benyújtani az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnökéhez.

A kitüntető címet a Szociális Munka Napján a polgármester adja át.

Vác, 2018. augusztus 2.


Dr. Manninger Péter s.k. Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke

Feladó: Városháza

Közélet [2018. augusztus 1., szerda]

István, a király a Slovakia Ringen

A nemzeti ünnephez évtizedek óta hozzátartozik az István, a király című rockopera előadása, határon túli magyar lakta területeken is több helyütt bemutatták már a művet az elmúlt években.

Az idén augusztus 29-én - "Fogjunk össze a magyarockért!" mottóval - igazán különleges helyszínen, a Vác testvérvárosától, Ipolyságtól nem messze található Slovakia Ringen a Nemzeti Lovas Színház viszi színre a darabot, a főbb szerepekben Varga Miklóst, Vadkerti Imrét, Janza Katát, Pintér Tibort, Papadimitriu Athinát, Makrai Pált láthatja-hallhatja a közönség.
Az előadáshoz egész napos családi programok kapcsolódnak, a szervezők több ezer érdeklődő részvételére számítanak, s bíznak benne, hogy Magyarországról is nagyon sokan ellátogatnak a rendezvényre.
A programban citera- és néptánc előadás, íjász bemutató, sólyom röptetés, állatsimogató, fa játszópark is szerepel, a rockopera előadás 19.30-kor kezdődik.
Bővebb információ a www.istvanakiraly.sk weboldalon.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. július 31., kedd]

A polgármester vizet osztott és dr. Papp Lajosra hivatkozott

Vizet osztott Fördős Attila polgármester ma, kedden egy órakor a Széchenyi utcában. Az akcióval, amelyhez támogatóként a váci Príma áruházak csatlakoztak, az országosan meghirdetett hőségriadóra szerette volna felhívni a figyelmet a városháza.

Fördős Attila a vízfogyasztás fontosságára hívta fel a figyelmet és arról beszélt, hogy az emberek egy jelentős része a legnagyobb melegben is cukros üdítőket fogyaszt, amely nem oltja igazán a szomjat és nagyobb mennyiségben káros az egészségre. A vízhiány sok testi problémát okozhat, például zavarhatja az agy normális működését.
A városvezető dr. Papp Lajos ismert szívsebészre hivatkozott, aki szerint a szervezet vízhiányos állapota sztrókhoz és egyéb keringési zavarokhoz vezethet, és visszafordíthatatlan, súlyos elváltozásokat válthat ki. Ezért azt kérte mindenkitől, hogy fogyasszon rendszeresen vizet elegendő mennyiségben.
A városháza honlapján közzétette az ezekre a forró napokra érvényes tájékoztatóját.
Fördős Attila a sajtótájékoztató után vizet osztott az arra járóknak. Az ajándékot mindenki jószívvel fogadta.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. július 31., kedd]

Lakossági tájékoztató - kánikulára való felkészülésre

Kedves Olvasó!

Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás.

A kánikula bárkinek okozhat egészségügyi panaszokat, rosszulléteket, de figyelmetlenségünk akár tragédiát is okozhat.
Az aggodalom azonban nem alaptalan, hiszen a tartósan magas hőmérséklet következtében a fiatalabb és idősebb korosztály, valamint a betegek szervezete a fokozott terhelést nehezebben viseli, aminek szélsőséges esetben akár elhalálozás is lehet a következménye. Statisztikai adatok mutatják, hogy Európa szerte több ezres nagyságban szedi áldozatait az egyre gyakoribb, hosszantartó kánikula.

A részletes tájékoztató a csatolt dokumentumban olvasható!

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
tajekoztato_kanikula.pdf

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy az FGSZ Zrt. Vecsési Földgázszállító Üzem fáklyázással járó karbantartási munkát végez az Alag-Vác II. DN400 gáztávvezetéken.

A fáklyázás várható időpontja: 2018. augusztus 28. napon 06:00-19:00 között, várhatóan 3 óra időtartamban.
A fáklyázás a Sződ gázátadó állomás (hrsz.: 0219/59-60; Sződ, József Attila és Szent István út kereszteződése) és Vác II. gázátadó állomás (Vác, Gombási út és M2 autóút kereszteződése) melletti fáklyán történik, ami fény-és hanghatással jár.

Társaságunk a fenti tevékenységet a mindenkori hatályos jogszabályok figyelembevételével végzi.

FGSZ Földgázszállító Zrt.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. július 30., hétfő]

Pest Megye Szépe Választás

A verseny célja, hogy értéket teremtsen az esemény hírnevével a város életében.

A 2016. évi immár 3. alkalommal megrendezésre kerülő verseny meghirdetésekor már látszott hogy kinőtte magát a rendezvény Érd határain kívülre is, hiszen sok fiatal hölgy jelentkezett volna más Pest Megyei településről is. Az akkori hivatalos Versenyszabályzat értelmében Érdről és a környékbeli településekről (Érd, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Pusztazámor) lehetett csak kizárólag jelentkezni.

Ezen lelkesülve létrejött a „Pest Megye Szépe„ elnevezésű verseny, amelyre hazánk legnagyobb megyéjének már az összes településéről jelentkezhetnek a hölgyek.

Jelentkezési határidő: 2018. augusztus 31.

További részletekért látogassanak el az alábbi honlapra:
www.pestmegyeszepe.hu, ahol bővebb információt találnak.

Az eddigi és a jövőbeni támogatásban részt vevő önkormányzati partnerek:
Pest Megyei Közgyűlés, Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata, Törökbálint Önkormányzata, Diósd Önkormányzata, Tárnok Önkormányzata, Pusztazámor Önkormányzata

Médiapartnerek:
Budakörnyéki Televízió, Pest Megye Lapja, Érd Médiacentrum, Kertváros Magazin, Törökbálint Ma, Lokál.
További partnerekkel való egyeztetés folyamatban van.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. július 27., péntek]

Vadgesztenyefák és vegyes fák, növények permetezése

Tájékoztatjuk Vác város polgárait, hogy 2018. augusztus 01. - 2018. augusztus 22. között (az időjárás függvényében) Vác város közterületein Vadgesztenyefák és vegyes fák, növények permetezését végezzük.

Munkavégzés helye:
Vác város közterületein

Alkalmazott szer:
Runner 2F rovarölő
Mospilan 20 SG rovarölő
Vektafid A rovarölő
Ridomil Gold Plusz 42,5 WP gombaölő


Élelmezés egészségügyi várakozási idő:21 nap
Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap

A szerek méhekre veszélyességi kategóriája:nem veszélyes
A szerek vizekre veszélyességi kategóriája: közepesen veszélyes

Feladó: Városháza

Közélet [2018. július 24., kedd]

Köszöntjük a szépkorú Sík Jánosnét

Sík Jánosné július 20-án betöltötte 90. életévét, s a jeles születésnap alkalmából - az önkormányzat nevében - Fördős Attila polgármester és Mohácsiné Dim Rita, az Intézményfelügyeleti és Humán Osztály vezetője is felköszöntötte, átadva neki az Orbán Viktor miniszterelnök kézjegyével ellátott díszoklevelet és a város ajándékát.

Marika néni általános- és középiskolai tanulmányai után pedagógusnak tanult, mint köszöntésekor elmondta, úgy érzi, erre a hivatásra született. Tanítói, illetve tanári diplomája megszerzése után hosszú évtizedeken át folytatta pályafutását, több városban is tanított, végül Vácon a gombási "kis iskolában" és a Petőfiben dolgozott. Innen ment nyugdíjba, de ezzel nem vonult vissza, hiszen még majd' egy évtizedig oktatta-nevelte a gondjaira bízott gyerekeket.

Feladó: Városháza

Az afrikai sertéspestis (továbbiakban: ASP) Magyarországon történő megjelenése okán a házi sertés állományok védelme érdekében, Vác területén is szükségessé vált a felkészülés a fokozott járványügyi helyzetre.

- A sertéstartás tényét a TIR/ENAR rendszerbe be kell jelenteni, amit a Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálynál kell kezdeményezni (2600 Vác, Káptalan utca 1-3. Ügyfélfogadási idő: hétfő-szerda-péntek 9:00-12:00 óra között, telefonszám: 06 20 556 6411; 06 27 502 676)
- A háztartási ételhulladék (moslék) feletetése tilos!!!
- ASP vagy Klasszikus sertéspestis gyanúját a klinikai tünetek észlelésétől számított 24 órán belül jelezni kell a szolgáltató állatorvosnak, vagy a járási főállatorvosnak.
- A sertésállományt védeni kell a vaddisznókkal való érintkezéstől.
- Elhullás vagy leöletés esetén, az állami kártalanításra csak azok a tartók lesznek jogosultak, akik a fenti kötelezettségeiknek az első elhullást megelőzően eleget tettek.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. július 16., hétfő]

Ugorj fejest Vác ámulatba ejtő vízparti élményeibe!

Számtalan érvet felsoroltunk már nektek amellett, hogy miért elképesztően jó döntés télen-nyáron Vácra látogatni, de talán egyet fogtok érteni velünk abban, hogy a leghívogatóbb és legizgalmasabb program mégiscsak az, ha a természetben töltitek a napotokat. A Dunakanyar Vácnál olyan káprázatos természeti kincsekben bővelkedik, amit muszáj többször megcsodálnotok!
A hosszú és stresszes hétköznapok után arra vágytok, hogy kimenekülhessetek végre a szabadba? Magától értetődően rajongtok Vácért? Kössétek össze a kettőt, és rohamozzátok meg a város legnyugisabb helyeit.

A békés Ligeti-tó
A tó a Duna öntésterületén keletkezett, és már a 19. század vége óta hihetetlenül népszerű horgászhely. A mesterségesen kialakított környezet messze földről csalogatja a kirándulókat, és a pihenni vágyókat, és nagyon népszerű a családok körében is. Ha szívesen romantikáznátok a gyönyörű környezetben, vagy csak leülnétek a víz mellé egy könyvvel, nézni a kacsákat, akkor keresve sem találhatnátok jobb helyet magatoknak!
Azt ugyan nem állítjuk, hogy cápa méretű halakat fogtok majd a tóban, de egy kisebb pecabotot érdemes magatokkal hozni, mert egy igazi horgász azért mégiscsak ad egy esélyt annak, hogy élete halát itt fogja majd ki.

A mesebeli Duna-part
A mesebeli jelzőt azért tulajdonítjuk a váci Duna-partnak, mert mesés látvány tárul azok elé, akik végigsétálnak a part menti sétányokon. Akár vonattal, akár autóval érkeztek a városba, érdemes a sétát a váci diadalívnél kezdeni, ami könnyű, 10 perces sétára található Vác központjától, a Köztársaság út végén. Innen egy keskeny, macskaköves utcán, a Kórház utcán lesétálhattok a vízpartra, és máris elétek tárul a csodálatos dunai panoráma.

A csodálatos Duna-parti naplemente
Üljetek le a töltésre törökülésben, és figyeljétek az erre járó kirándulóhajók nyugalmas bandukolását, és a kacsák harcát az utolsó falatokért. Este pedig gyönyörködhettek a végtelen sötétségben, és a csillagokban. Mivel a túloldalon a víz mellett nem fekszik település, ezért nem zavar majd a fény benneteket ebben az igazán szórakoztató tevékenységben, ám mielőtt besötétedne, nézzétek meg a váci naplementét, aminek nincsen párja a környéken.

Ismerd meg a Dunai Sárkányokat!
Az elmúlt években egyre nagyobb, és töretlen népszerűségnek örvend a sárkányhajózás a Dunán, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt nagyon izgalmas vízi sport, és vizes élmény lehet a meleg nyári napokon. No meg akkor is, amikor nincs éppen rekkenő hőség.

Részletek és információk az alábbi csatolt dokumentumban!

Forrás: https://ilovedunakanyar.hu/kirandulas/ugorj-fejest-vac-amulatba-ejto-vizparti-elmenyeibe/

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
Ugorj_fejest_Vac_amulatba_ejto_vizparti_elmenyeibe.pdf