Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2018. augusztus 8., szerda]

Lakossági tájékoztató II. fokú hőségriasztás elrendeléséről

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos tisztifőorvosi feladatok ellátására jogosult főosztályvezetője az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztályának szakmai ajánlásait figyelembe véve


az ország egész területére vonatkozóan 2018. augusztus 8-án (szerda) 00:00 órától 2018. augusztus 10-én (péntek) 24:00 óráig II. fokú hőségriasztást adott ki.


Az előrejelzési adatok lényegi változása esetén az országos tisztifőorvosi feladatok ellátására jogosult főosztályvezető újabb tájékoztatást ad ki, ennek hiányában a riasztás 2018. augusztus 10-én (péntek) 24:00 órakor automatikusan érvényét veszti.

Dr. Maruszki Gábor
HVB elnök

Feladó: Városháza

Közélet [2018. augusztus 7., kedd]

Lakossági Tájékoztató!

A BM OKF döntése alapján, a hőségriadóra tekintettel a tervezett légi kémiai szúnyoggyérítések végrehajtása a következő napokban felfüggesztésre került.
A földi kezelések kb. 21:30-as munkakezdéssel megtartásra kerülnek.
Az elmaradt légi kezelések pótlásának időpontjáról a hét közepén tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot.

Köszönjük megértésüket!

PMG Szúnyogkontroll konzorcium

Feladó: Városháza

Közélet [2018. augusztus 6., hétfő]

Postagalambászok találkoztak a Téglaház dűlői teszttelepen

A múlt héten - elsősorban a V4-es országokat képviselő sporttársak részvételével - három napon át tartó konferenciát rendezett hazánkban a Magyar Postagalamb Sportszövetség és a Nemzetközi Postagalamb Szövetség, az esemény zárásaként Bacskai Sándor Tégláház-dűlői nemzetközi rangú teszttelepén találkoztak a résztvevők.

A szombaton tartott váci zárórendezvényen Fördős Attila polgármester - emlékeztetve a visegrádi együttműködés történelmi előzményeire - kiemelte: a V4-es országok szövetsége egyre inkább felértékelődik, szavai szerint túlzás nélkül kijelenthető, hogy ennek az együttműködésnek az ereje egész Európa jövője szempontjából meghatározó jelentőséggel bír.

- Az összefogás pedig annál erősebb, minél több területre kiterjed, ezért nagyon örvendetes, hogy a galambászok körében is egyre szorosabb a kapcsolattartás - mondta a polgármester.
A városvezető köszönetet mondott Bacskai Sándornak a mára nemzetközi hírűvé vált telep létrehozásáért, a rangos versenyek rendezéséért, hiszen minden ilyen esemény öregbíti Vác hírnevét.
A teszttelepet létrehozó Bacskai Sándor kiemelte: fontos feladatuknak tekintik, hogy évről évre rangos Grand Prix versenyek bázisa lehessen a telep, amelyet elmondása szerint záros határidőn belül tovább fejlesztenek annak érdekében, hogy egyidejűleg akár 3000 galamb fogadására is alkalmassá tegyék a helyszínt.
Végül a sajtó nyilvánosságával élve a házigazda meginvitálta az érdeklődőket szeptember 29-ére, amikor újra nemzetközi Grand Prix versenynek ad helyet a Téglaház-dűlői telep.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. augusztus 6., hétfő]

Lakossági tájékoztató II. fokú hőségriasztásról

Figyelmeztető előrejelzés 2018. augusztus 8. (szerda) éjfélig
az ország egész területére

Az üzenet kiadásának időpontja: 2018-08-05 11:20 (09:20 UTC)

Legmagasabb veszélyességi fokozat(1-3): 2. (NARANCS)

Hőség, 2. fokozat (NARANCS): A napi középhőmérséklet 27 °C felett valószínű Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Veszprém megyék területén.

Az aktuális veszélyjelzések folyamatosan nyomon követhetők az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján, a www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/ oldalon.

Országos Meteorológiai Szolgálat
Időjárás-előrejelző és Veszélyjelző Osztály

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
20180805_hoseg_antsz.pdf

Közélet [2018. augusztus 3., péntek]

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ- Értesítés földi és légi szúnyoggyérítésről

Ezúton értesítjük, hogy az Önkormányzat illetékességi területén földi és légi szúnyoggyérítés kerül elvégzésre.

A védekezés időpontja földi szúnyoggyérítés esetén: 2018. augusztus 08-án napján napnyugta utáni órákban

Rossz idő esetén a védekezést 2018. augusztus 09-10. napján ugyanebben az időben kerül elvégzésre.

A védekezés időpontja légi szúnyoggyérítés esetén: 2018. augusztus 09-én napján, a polgári napnyugtát megelőző 1,5 órában.

Tartaléknapok: a főnapot követő 2 nap: 2018. augusztus 10-11.

Felhasználásra kerülő vegyszer megnevezése:
Földi irtás esetén: CORATRIN
Légi irtás esetén: CORATRIN, Mosquitox 1 ULV Forte, Aqua K-othrin ULV

A készítmény méhekre veszélyes, ezért kérjük, hogy a kezelés ideje alatt a méhek bezárásáról gondoskodni szíveskedjenek!

Feladó: Városháza

Közélet [2018. augusztus 2., csütörtök]

Tájékoztató a Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2018. szeptemberben induló szakirányú továbbképzéseiről

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem felvételt hirdet a 2018. szeptemberben induló Vízügyi közigazgatási szakokleveles tanácsadó és Vízügyi közgazdász szakmérnöki szakirányú továbbképzési szakokra.

A vízügyi közigazgatási szakokleveles tanácsadó képzés célja olyan korszerű műszaki-jogi- és közigazgatási ismeretekkel rendelkező szakemberek képzése, akik komplex módon képesek a vízgazdálkodás területén jelentkező tervezési, üzemeltetési és vízvédelmi tevékenység támogatására, valamint a hatósági és szakhatósági feladatok ellátására. A képzés 3 féléves, szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: vízügyi közigazgatási szakokleveles tanácsadó. Az oktatás első félévben az NKE bajai campusán, a második és harmadik félév az NKE budapesti campusán történik.

Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 1.

A vízügyi közgazdász szakmérnöki képzés célja a vállalkozásokban és a közszférában praktizáló, műszaki alapdiplomát szerzett szakemberek továbbképzése annak érdekében, hogy a munkájuk során felmerülő gazdasági problémák megoldására önállóan vagy egy ütőképes szakértői csapat értékes tagjaként képessé váljanak. A képzés 4 féléves, szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: gazdasági szakokleveles szakmérnök. Az oktatás az NKE bajai campusán történik.

Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 1.

A szakirányú továbbképzési szakokról további részletes információ, a jelentkezés feltétele a Kar honlapján.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. augusztus 2., csütörtök]

Városvezetői tájékoztató fontos intézkedésekről, kiemelt beruházásokról

A főtéren a legutóbbi időkig - ellentétben a térség funkciójával - jelentős volt a gépjármű forgalom. Ám ez a helyzet a déli és az északi végponton kiépített süllyedő oszlopok üzembe állásával jelentősen megváltozott, máris tisztult a kép. Ez pedig hosszú távon az itt lakók érdekében és idegenforgalmi szempontból is fontos előrelépés, hiszen a terület így tényleg sétatér jelleget ölthet - fogalmazódott meg a július hónapot záró városvezetői sajtótájékoztatón.

- A süllyedő oszlopok üzembe állításával párhuzamosan visszavontuk valamennyi korábban kiadott behajtási engedélyt, az újból beadandó kérelmek mérlegelése kizárólagos polgármesteri hatáskör, és ennek kapcsán fontos tudnivaló, hogy a területen lakók egyszerűsített eljárásban megkaphatják a jogosultságot, mindazonáltal viszont senki nem számíthat kivételezett elbírálásra, túlzott igényeket nem teljesíthetünk - mondta a sajtótájékoztatón Fördős Attila polgármester.
Fontos tudnivaló, hogy a behajtási engedély legfeljebb 30 percre szól, ugyanakkor a rendszer a minimum tartózkodási intervallum betartásának ellenőrzését is lehetővé teszi annak érdekében, hogy csupán üzemanyag takarékosság vagy a belvároson való áthaladási idő minimalizálása érdekében senki ne hajthasson át gépjárművel a főtéren.
A polgármester beszámolt arról, hogy a Vörösház udvara után az Althann- és az Eötvös utcában, valamint a Köztársaság út 5. számú ingatlannál három újabb elektromos gépjármű töltőállomás áll rendelkezésre az e-mobilitás elterjesztését szolgáló Jedlik Ányos Terv jóvoltából, ezen állomások használata egyelőre díjtalan.
Fördős Attila a legutóbbi időszak fő eseményei közül kiemelte a Váci Világi Vigalmat, ami szavai szerint kiemelkedően nagy siker volt mind a látogatószám, mind a testvérvárosi kapcsolatok ápolása, elmélyítése szempontjából.
- Utóbbi kapcsán fontos kiemelni, hogy számos testvértelepülésünkről érkeztek delegációk, ez pedig kiváló alkalmat kínált arra, hogy megbeszéljük a partnerségek jövőjére, még tartalmasabbá tételére vonatkozó elképzeléseket. Ugyanakkor lényeges, hogy fellépett a vigalomban egy ukrajnai zenekar is, akiket Lviv, vagy a település ősibb nevén Lemberg helyhatóságának több képviselője ugyancsak elkísért, s velük szintén egyeztetni tudtunk a városközi kapcsolatok szorosabbra fűzésének lehetőségéről, például művészeti csoportjaink rendszeres kölcsönös vendégszerepléséről - hangoztatta a polgármester.
A kiemelt beruházások kapcsán a városvezető elmondta: a Bauer Mihály utcában felépítendő új bölcsőde beruházása kapcsán már a közbeszerzési eljárás közvetlen előkészítése van napirenden, a tervezett múzeumi negyed megvalósítására vonatkozóan pedig javában tartanak a tárgyalások, s az elképzelésekről a szeptemberi ülésen már tájékoztatást kaphat a képviselő-testület.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. augusztus 2., csütörtök]

Tájékoztató a Nemzeti Közszolgálati Egyetem pótfelvételi eljárásáról

A 2018. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás kiegészítéseként a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara pótfelvételit hirdet építőmérnöki, környezetmérnöki és vízügyi üzemeltetési mérnöki alapszakokon, várhatóan közszolgálati ösztöndíjas (nem önköltséges) finanszírozási formában is nappali és levelező tagozaton.

A 2018. évi felsőoktatási pótfelvételi eljárásban csak azok nyújthatnak be jelentkezést, akik
- nem jelentkeztek a 2018. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során, vagy
-jelentkeztek, de nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem.

A felsőoktatási pótfelvételi jelentkezést kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani, a www.felvi.hu honlapról elérhető e-felvételi szolgáltatás keretében, előzetes regisztrációt követően, 2018. július 27- augusztus 6. között.

A felsőoktatási jelentkezésekkel kapcsolatos általános információk megtalálhatók a www.felvi.hu honlap Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban.

A 2018. évi felsőoktatási pótfelvételi eljárás keretében már csak egy helyet lehet megjelölni (csak egy felsőoktatási intézménybe és csak egy képzésre lehet jelentkezni).
Ponthatár megállapítás: 2018. augusztus 24.

A képzések helyszíne:
NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM VÍZTUDOMÁNYI KAR
6500 Baja, Bajcsy-Zsilinszky utca 14.

Az alapszakokról további részletes információ a Kar honlapján.

Feladó: Városháza

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete a városban tartósan végzett kiemelkedő szociális munka elismerésére „Vác Város Szociális Munkáért” kitüntető címet alapított és adományoz.

A cím adományozható a város közigazgatási területén működő szociális intézmények, vállalkozások és civil szervezetek dolgozóinak, önkénteseinek.
A kitüntetés adományozására javaslatot tehetnek részletes indoklással a szociális intézmények, vállalkozások, civil szervezetek vezetői, közösségei és Vác város polgárai.

A kitüntetést évente három személy kaphatja meg.

A javaslatokat 2018. augusztus 15-ig lehet benyújtani az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnökéhez.

A kitüntető címet a Szociális Munka Napján a polgármester adja át.

Vác, 2018. augusztus 2.


Dr. Manninger Péter s.k. Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke

Feladó: Városháza

Közélet [2018. augusztus 1., szerda]

István, a király a Slovakia Ringen

A nemzeti ünnephez évtizedek óta hozzátartozik az István, a király című rockopera előadása, határon túli magyar lakta területeken is több helyütt bemutatták már a művet az elmúlt években.

Az idén augusztus 29-én - "Fogjunk össze a magyarockért!" mottóval - igazán különleges helyszínen, a Vác testvérvárosától, Ipolyságtól nem messze található Slovakia Ringen a Nemzeti Lovas Színház viszi színre a darabot, a főbb szerepekben Varga Miklóst, Vadkerti Imrét, Janza Katát, Pintér Tibort, Papadimitriu Athinát, Makrai Pált láthatja-hallhatja a közönség.
Az előadáshoz egész napos családi programok kapcsolódnak, a szervezők több ezer érdeklődő részvételére számítanak, s bíznak benne, hogy Magyarországról is nagyon sokan ellátogatnak a rendezvényre.
A programban citera- és néptánc előadás, íjász bemutató, sólyom röptetés, állatsimogató, fa játszópark is szerepel, a rockopera előadás 19.30-kor kezdődik.
Bővebb információ a www.istvanakiraly.sk weboldalon.

Feladó: Városháza