címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 19. | kedd
József és Bánk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Összefogás a gyerekek egészségéért

Összefogás a gyerekek egészségéért

A megfelelõ minõségû menzai étkeztetés tudnivalóiról volt szó az "Összefogás a gyerekek egészségéért" címû konferencián, melynek a Madách Imre Mûvelõdési Központ adott helyet.

A programra a térség szakembereit, pedagógusait, intézményvezetõit hívták meg, akik többek között a közétkeztetés ellenõrzésének jogi hátterérõl, és az okostányér elnevezésû táplálkozási ajánlásról hallhattak elõadásokat, és kóstolással egybekötött termékbemutatón is részt vehettek.

A fórumot Mokánszky Zoltán alpolgármester nyitotta meg, aki kiemelte: Vác önkormányzata is tesz azért, hogy csökkenjenek a helytelen táplálkozásból eredõ megbetegedések.

- Megdöbbentõ tény, hogy a világ népességének harmada különbözõ úgynevezett civilizációs betegségekben szenved, mint például az elhízás, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, allergia. Nagyon fontos tehát a szemléletformálás, az egészséges étkezéssel kapcsolatos ismeretek átadása - mondta Mokánszky Zoltán.

Schmidt Richárd, osztályvezetõ, Országos Tisztifõorvosi Feladatokért Felelõs Helyettes Államtitkárság, EMMI:
„Mondhatjuk azt, hogy talán Vác az elsõ olyan település, város, amely megszervezte ezt az elõadást pedagógusok számára, ez példa értékû, mert azt látjuk, hogy a pedagógusoknak is rendkívül fontos az, hogy ismerjék, hogy a közétkeztetésben a hatóság milyen ellenõrzéseket végez, milyen szankciórendszert alkalmaz. Annak érdekében, hogy a pedagógusok is meglássák, megismerhessék azt, hogy mit kérünk mi számon a közétkeztetõktõl és a közétkeztetõknek nap, mint nap mennyi feladatuk van annak érdekben, hogy egyrészrõl a hatóságnak is megfeleljenek, de értelemszerûen a fogyasztók érdekeinek kiszolgálása az elsõdleges, és itt a fogyasztók a gyermekek, azok a gyermekek, akik óvodás kortól egészen a középiskolás korig a közétkeztetésben részesülnek.”

Feladó: Városháza

EU pályázatok