címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 19. | kedd
József és Bánk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Testvérvárosi kitüntetést kapott a váci polgármester

Testvérvárosi kitüntetést kapott a váci polgármester

Adománygyûjtést szerveznek a kárpátaljai Técsõ megsegítésére

Fördõs Attila Vác polgármestere nívós testvérvárosi kitüntetést vehetett át augusztusban a szlovákiai Dubnica nad Váhom (Máriatölgyes) Önkormányzatától a két település rendkívül tartalmas együttmûködésének elõsegítése és támogatása elismeréseként – hangzott el a szerda délelõtti városvezetõi sajtótájékoztatón.

A polgármester tájékoztatást adott – többek között – a Mobilitás Hét váci programjairól s ezúttal is gratulált államalapításunk ünnepén kitüntetett jeles váci polgároknak és közösségeknek.

A polgármester aktuális sajtótájékoztatóját a Mobilitás Hét kiemelkedõ váci programjainak ismertetésével kezdte. Mint elhangzott a városi rendezvénysorozatot a polgármesteri hivatal intézményfelügyeleti és humán osztálya szervezte együttmûködve az iskolákkal és a más szervekkel.

- A rendezvény programjaira az Innovációsés Technológiai Minisztériumelbírálása alapján 918 ezer forint támogatást biztosítottunk, ezen kívül Vác Város Önkormányzata 400 ezer forinttal járult a szervezési feladatok költségeihez – jelentette be Fördõs Attila. A polgármester tájékoztatást adott arról a közlekedési balesetet szimuláló gyakorlatról, melyet a mentõk, a tûzoltók és a rendõrök tartottak több száz diáknak a Duna-parton. De – mint elhangzott – emellett a város számos intézményében is érdekes programokon vehettek részt a fiatalok, akik pl. megtekinthettek vakvezetõ kutyabemutatót, megismerhették hogyan lehet 85 nap alatt 6500 kilométert hajózva átkelni az Atlanti Óceánon.
A Váci Rendõrkapitányság közlekedéssel kapcsolatos sportos rendezvényre várta a fiatalokat a Duna-parti Zenepavilonnál, míg a Madách Imre Mûvelõdési Központban a kábítószer fogyasztás veszélyeire, a megelõzés fontosságára irányította a diákok figyelmét a szakember.

Fördõs Attila bejelentette, hogy a sikeres auditálásuknak köszönhetõen az ISO 9001 2015 tanúsítvánnyal büszkélkedhet a Hivatal.

Ezt követõen ismételten gratulált az Augusztus 20-i városi ünnepségen kitüntetésben részesült váci polgároknak; a díszpolgári címmel elismert Brusznyai Margitnak, a Pro Urbe egyéni díjas ZubovitsGyörkös Erzsébetnek, dr. Szõnyi Mihálynak, dr.Szalóky Tibornak, Galambos Péternek, Kápolnay Jenõnek és Pro Urbe közösségi díjban részesült Váci Vox Humana Énekkar és a Váczi Néptáncegyüttes tagjainak.

Fördõs Attila bejelentette, hogy augusztusban a szlovákiai testvérváros, Dubnica nad Váhom Önkormányzata (Máriatölgyes) legnívósabb elismerését, Dubnica Városért kitüntetést vehette át Vác Város polgármestereként. – Az elismerés mindannyiunké, akik elõsegítették az együttmûködés létrejöttét, és folyamatos közremûködésükkel hozzájárulnak, hogy a két testvérváros kapcsolata hosszú évek óta magas színvonalú, amely az azonos történelmi hagyományok és kulturális értékekbõl táplálkozik mindannyiunk örömére – mondta.
Hozzátette: Vác külkapcsolataiban 2010 óta jóval nagyobb hangsúlyt helyezett a közép-európai együttmûködések kiépítésére, a hazánkhoz hasonló kultúrával és történelmi múlttal rendelkezõ országok településeivel kialakított testvérvárosi kapcsolatokra. Vác és Dubnica együttmûködésérõl szólva elismeréssel beszélt Jozsef Gasparik polgármester kapcsolatépítõ, kezdeményezõ szerepérõl. Mint fogalmazott rendkívül gyümölcsözõ az együttmûködésük a cseh Otrokovice, a lengyel Zawadzkie önkormányzataival, közös programjaink sikeres megvalósítását támogatja a Visegrádi Alap is. Mint megtudtuk idén Vác ad otthont a testvérvárosi mini olimpiának.

A testvérvárosi együttmûködés keretében szeptember 14-16. között a váci önkormányzat képviseletében Balkovics Péter és Kriksz István vett részt a kárpátaljai testvérvárosban, Técsõ Városi Napok programjain. A polgármester itt idézte fel Vác segítõ támogatását, melynek keretében – többek között - mentõ és tûzoltóautó kiszállításával járult a többségében magyar ajkú város biztonságos mûködéséhez.
- A técsõieknek ezúttal nagy nyomású csatornatisztító gépre van szükségük, melynek megvásárlásához a váci lakosság és a térségünkben élõk adományait kérjük. Felajánlásaikat Vác Város Polgármesteri Hivatala titkárságán tehetik meg, amit kárpátaljai testvéreink nevében köszönünk – hangzottak a polgármester szavai, aki azt is bejelentette, hogy október 4-7. között önkormányzati delegáció utazik Donauescingenbe a német település és Vác testvérvárosi együttmûködésének 25. évfordulója tiszteletére szervezett ünnepségre.

Vetési Imre
Fotó: KesziPress

Feladó: Városháza

EU pályázatok