címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 25. | csütörtök
Márk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Egészség ezreknek, milliók a kórháznak

Egészség ezreknek, milliók a kórháznak

Az esõs, borongós idõ ellenére rendkívül népszerûnek bizonyult a város fõterén megrendezett Richter Egészségváros.

A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és a betegségmegelõzést népszerûsítõ országjáró szûrõprogramján a Március 15. téren szombaton 9 és 17 óra között több mint 25 fontos szûrésen és tanácsadáson illetve színes aktivitásokon vehettek részt ingyenesen az eseményre kilátogatók. A résztvevõk ráadásul a helyi kórházért is tettek, hiszen minden egyes szûrésért, tanácsadásért és elõadáson való részvételért 300 forintot érõ adománypont járt.
Fördõs Attila polgármester még az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón köszönetet mondott azért, hogy az évtizedes múltú Richter Egészségváros program keretében Vác már másodszor is helyet adhat az eseménynek, és így kedvezményezett lehet.

- Nagyon örülünk a lehetõségnek, hogy újra ellátogat Vácra a Richter Egészségváros. Ez a rendezvény pluszt ad a helyieknek, amennyiben közösséget teremt és a helyi kórház támogatására is lehetõséget ad. Külön örömteli büszkeség, hogy az eseménysorozatnak a kezdetektõl fontos szereplõje fõvédnökként Rudolf Péter színmûvész, városunk díszpolgára – fogalmazott Fördõs Attila.

Az összegyûlt 4 millió 37 ezer 900 forintos adományösszegbõl lélegeztetõ gép beszerzését tervezi a Jávorszky Ödön Kórház.
A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára a Richter Egészségváros Programot. A kezdeményezés eseményein eddig 69 városban mintegy 172 ezren vettek részt. Ezalatt több, mint 151 ezer szûrést végeztek el a programban résztvevõ szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetõen pedig több mint 340 millió forint adomány gyûlt össze a közremûködõ, kedvezményezett egészségügyi intézmények javára.

A május 4-én tartott váci program egy közös egészségsétával indult.
Ezután a köszöntõbeszédek sora következett, amelyekben Fördõs Attila polgármester biztatta a minél nagyobb részvételre a város lakosait, majd dr. Kozma Róbert, a Richter Gedeon Nyrt. belföldi értékesítési és marketing igazgatója köszöntötte az egybegyûlteket.
Az esemény nagyszínpadán sport- és tánccsoportok fellépései váltották egymást, míg a több, mint 30 sátorban elõadások, tanácsadások, szûrések és színes programok várták az érdeklõdõket. Nagy volt az érdeklõdés a csontsûrûség-mérés iránt, és ennél is népszerûbb volt az érszûkület-vizsgálat. A Richter a Nõkért sátorban Jaksity Kata, Szily Nóra, Béres Alexandra és Zsiros László Róbert értékes elõadásait hallgathatták az érdeklõdõk. A váciak találkozhattak városuk díszpolgárával, Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari díjas színmûvésszel, a Richter Egészségváros program fõvédnökével, aki nem csak köszöntötte a városlakókat, hanem személyes történeteivel erõsítette a program fõ üzenetét: a saját egészségünkért való felelõsséget és az egészségmegõrzés fontosságát.
Az egészségtudatos életmódnak fontos eleme a mozgás is. A Richter Egészségváros eseményre kilátogatók BMI- és testzsír mérésen is részt vehettek, valamint a leglelkesebbek még együtt is tornázhattak Katus Attila aerobik világbajnokkal.
Minden egyes tanácsadásért, elõadásért és szûrõvizsgálatért 300 forintnak megfelelõ adománypont járt. Az így összegyûlt összeg révén a Richter által felajánlott 2 milliós alapadomány az aktívan résztvevõ lakosoknak köszönhetõen a rendezvény végére 4 millió 37 ezer 900 forintra nõtt.
„A rossz idõjárás sem tudta elrontani a napot, örülünk, hogy minden generációból igen sokan eljöttek, találkoztak egymással, és tettek az egészségükért” – összegezte a napot dr. Urbán Edina, a Jávorszky Ödön Kórház fõigazgató fõorvosa.
Az adományt Bártfai Zsolt, a Richter Gedeon Nyrt. területvezetõjétõl vehette át a kórházvezetõ.

Feladó: Városháza

EU pályázatok