címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 19. | péntek
Emma napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Hangversenybérlet a Vác Civitas Szimfonikus Zenekarral és Bogányi Gergellyel

Hangversenybérlet a Vác Civitas Szimfonikus Zenekarral és Bogányi Gergellyel

Három helyszínen négy bérleti hangversenyt kínál a komolyzene kedvelõinek a 2019/2020-as évadban a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar és a Vox Humana Énekkar, a zárókoncerten Bogányi Gergely Liszt- és Kossuth-díjas zongoramûvész, a város díszpolgára lép fel, az általa tervezett csodazongorán megszólaltatva Mozart: D moll zongoraversenyét.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Rétvári Bence országgyûlési képviselõ, az EMMI parlamenti államtitkára kiemelte: a váciak büszkék lehetnek és szerencsésnek mondhatják magukat amiért a nagyszerû kulturális programok részesei lehetnek lakóhelyükön.

- A kulturális rendezvények nyújtotta élmények közösségi megélése többek között azért fontos, mert ez is fontos alapja a polgári létnek, a polgári identitás megélésének - hangsúlyozta a politikus.

Fördõs Attila polgármester elöljáróban azt hangsúlyozta, hogy a "Kultúra Magyar Városa" kitüntetõ címmel is büszkélkedõ Vácot elsõsorban a zenekultúra révén szokás kiemelni, ugyanakkor szavai szerint a képzõmûvészet terén is rangot vívott már ki magának a település.

- Mindazonáltal kétségtelen, hogy zenei téren kivételes helyzetben vagyunk, hiszen egyedülállóan erõs a képzés intézményi háttere, ezen túlmenõen számos nagyszerû kórus öregbíti a város hírnevét, és a legutóbbi idõszakból büszkék lehetünk a még fiatal Vác Civitas Szimfonikus Zenekar sikertörténetére, nem véletlen, hogy önkormányzatunk feladatátvállalási szerzõdéses kapcsolatot alakított ki a mûvészi közösséggel - emelte ki a városvezetõ.

Sándor Bence karnagy, a szimfonikus zenekar és a Vox Humana vezetõje a bérleti sorozattal kapcsolatban elmondta: a Filharmónia Magyarországgal együttmûködve már kellõ tapasztalatot szereztek, és így elég erõt éreztek ahhoz, hogy önállóan indítsanak ilyen programot, annál is inkább, mert így szabadabbak a mûsor kialakítása tekintetében, és hát az is fontos szempont volt az önállósodás kapcsán, hogy minél több helyi elõadó kaphasson szerepet a különbözõ hangversenyeken.

- Nagy örömmel játszom majd a zárókoncerten egyik kedvencemet, Mozart: D moll zongoraversenyét, ami a zeneirodalom egyik legkiemelkedõbb gyöngyszeme, még a legkiválóbbak közül is - mondta hangversenye beharangozásaként Bogányi Gergely.

A bérleti sorozat mûsora: Szeptember 28. 19.00: Évadnyitó hangverseny a Fehérek templomában a Vox Humana Énekkarral; December 14. 19.00: Karácsonyi koncert kórussal és zenekarral a Baptista imaházban; 2020. január 4. 19.00, MIMK: Újévi szimfonikus zenekari hangverseny pezsgõs koccintással; 2020. március 28. 19.00 MIMK: Évadzáró Mozart-est Bogányi Gergellyel és a szimfonikus zenekarral.

Feladó: Városháza

EU pályázatok