címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 26. | péntek
Ervin napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Ismét családbarát munkahely lett Vác Város Önkormányzata

Ismét családbarát munkahely lett Vác Város Önkormányzata

Ötödik alkalommal díjazták a váci hivatalt családbarát címmel, amely idén több mint 2,8 millió forintos támogatással jár. Ez az összeg jóval meghaladja az elmúlt években a gyermekes dolgozókat segítõ környezet megteremtéséért kapott támogatást.

Az intézmény évek óta támogatja a családos dolgozókat. Az iskoláztatás és munkaidõ kedvezmény mellett az országban egyedülálló kezdeményezés volt a Pünkösd kedd, mint fizetett szabadnap majd késõbb Húsvét utáni keddel bõvült a kedvezmények köre, így a családok négy napot tölthettek együtt. Évente három család wellness hétvégét kapott azok közül, akiknek ugyan van gyermekük, de kiestek a kedvezményezettek körébõl, mert már felnevelték õket. Ezzel az önkormányzat a gyakorlati gyermeknevelés utáni idõszakot támogatja, amely akár az idõs szülõkre fordított energiához járul hozzá, azaz a gondoskodás idõszakában jelenthet könnyítést. A mostani pályázat része a korábbi, bevált és kedvelt intézkedések többsége. Emellett például a rugalmas munkaszervezés, amely a kisgyermekes szülõknek jelent késõbbi munkakezdést, a tanszerek beszerzését segítõ támogatás, táboroztatás, színházbérlet, ösztöndíj támogatás, karácsonyi ajándékcsomag, drogprevenciós- és kibervédelmi elõadás, illetve egy gyermekneveléssel kapcsolatos képzés is. Az egyik egyedi és új eleme az idei pályázatnak a családbarát gondolkodás népszerûsítése az önkormányzatok körében, amely a jó gyakorlatok megosztását, ötletelést is jelent a térségi jegyzõkkel. Mivel igen népszerûvé váltak a korábbi kezdeményezések a családos önkormányzati dolgozók körében, segítséget nyújthat más hasonló intézménynek is az intézkedések bevezetése, amelyek nem mintaként szolgálnak, hanem a családbarát gondolkodást és az újabb ötletek megvalósítását segítheti elõ – errõl Deákné Dr. Szarka Anita, Vác jegyzõje beszélt.
“A célok megvalósításánál azt látom, hogy a családosok munkakörének ellátásában a nehezítõ körülményeket figyelembe véve, egy kicsit körültekintõbb, toleránsabb közeg megteremtését kitûzve, gondolkodásmód változás szükséges, nem csak egy-egy újító gondolat. Miután minden intézmény a sajátosságai alapján tud eljárni, nem az egyedi ötletek átadása az elsõdleges célunk, hanem a családbarát gondolkodás bemutatása, amelyet elõadások keretében fogunk megvalósítani. Természetesen, ha az eddigi intézkedéseink bármelyikét átveszi más intézmény, az büszkeséggel töltheti majd el azokat a kollégákat is, akik segítettek a szervezésben, a családosoknak szánt kedvezmények kialakításában, az intézkedések megvalósításában” – tette hozzá a jegyzõ.

A legújabb intézkedéseket még idén bevezeti az önkormányzat. Ez azt jelenti, hogy a korábbi elemek megtartása mellett egyre bõvül a támogatások köre a pályázat eredményétõl függetlenül. A fõ cél, hogy a munka és a család harmóniában egészítsék ki egymást.

Feladó: Városháza

EU pályázatok