Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2019. szeptember 11., szerda]

Családbarát Önkormányzat díjat kapott Vác Város Önkormányzata

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) idén is elismerte azokat az önkormányzatokat, amelyek tevékenységükkel, programjaikkal a leghatékonyabbak a családbarát munkahelyi környezet megteremtésében. A váci önkormányzat először kapta meg a NOE díját.

Idén 16 önkormányzatot díjaztak három kategóriában. A Parlamentben adták át a Családbarát Önkormányzat elismerést. A váci önkormányzat vezetése évek óta törekszik arra, hogy a családos kollégáknak minél élhetőbb, rugalmas munkahelyi feltételeket teremtsen – erről Deákné dr. Szarka Anita, Vác jegyzője beszélt.

- A kisgyermekesek nehézségein szeretnénk segíteni, figyelembe véve olykor az egyedi problémákat is. Ez nem csak egy díj, ez a mostani elismerés azt is bizonyítja, hogy van eredménye a törekvéseinknek, programjainknak, amelyek fejlesztésén folyamatosan dolgozunk a kollégáimmal. Azt is látjuk, hogy egyre népszerűbbek az intézkedéseink, éppen ezért szeretnénk a jövőben is jó példát mutatni szemléletünkkel – tette hozzá a jegyző.

A rendezvényen Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke egy kislexikon kiadására is tett javaslatot, amely bemutatja majd a jó gyakorlatokat és programokat.

A szakmai elismerés lehetőséget ad arra is, hogy az önkormányzatok csatlakozhassanak a Családbarát Önkormányzatok Európai Hálózatához (European Large Families Confederation).

Feladó: Városháza

Közélet [2019. szeptember 11., szerda]

Polgármesterek, jegyzők vehettek példát Vác Város Önkormányzat családbarát intézkedéseiről

Pest megyei városvezetők és helyi intézmények vezetői is részt vettek a váci önkormányzat konferenciáján, amelyen megismerhették a családbarát intézkedéseket és a jól bevált gyakorlatokat, emellett a szemlélet kialakulását is végigkövethették.

Vác Város Önkormányzata idén immáron 5. alkalommal nyerte el az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt „Családbarát Munkahely” kitüntető címet. A pályázat egyik fő eleme volt a gondolkodásmód ismertetése, amely hozzájárul a helyi közszolgálatban végzett munkatársak megbecsüléséhez, jó közérzetéhez.

Deákné dr. Szarka Anita, a város jegyzője, a rendezvény főszervezője ismertette a családbarát kedvezmények bevezetésének hátterét, bemutatta azokat a jó példákat, amelyekkel a munkavállalókat elismerik vagy jobb közérzet biztosíthatnak. Elmondta: minden családbarát intézkedés célja, hogy a család és a munkahely egymással harmóniában létezzen.
A rendezvényen dr. Rétvári Bence miniszterhelyettes beszámolt az elmúlt évek országos eredményeiről, illetve a családok támogatásának céljáról, a jövőbeli tervekről is.

Fördős Attila, Vác polgármestere kiemelte a váci családok támogatásának fontosságát is, beszámolt az elmúlt évek fejlesztéseiről, amelyek a gyermekesek életét könnyítették.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke bemutatót tartott a korábbi évek intézkedéseinek pozitív, mérhető eredményeiről is.

Nagy Ákos, munka és – szervezet szakpszichológus előadásában olyan munkahelyi ismérveket, példákat szemléltetett, amelyek ismeretével vagy alkalmazásával könnyebbé válhat nem csak a konfliktusok kezelése, hanem a munkavégzés is, ezáltal egy egyensúly kialakítása a dolgozók és a vezetők között.

A nagyszabású, egésznapos rendezvény hangulatáról, a díszletről Ruzicska László színművész gondoskodott. A program a Váci Polgármesteri Hivatal dolgozóinak segítségével, gyermekeinek részvételével és hozzájárulásával valósult meg.

Fotókat készítette : Sándor Lajos

Feladó: Városháza

Közélet [2019. szeptember 9., hétfő]

„Bringázz a munkába!” - Hétfőn kezdődik az idei második forduló

Az idén második felvonása is lesz a már hagyományos „Bringázz a munkába!” kampánynak, melynek céljával a „Kerékpárosbarát Település” kitüntető címmel is büszkélkedő váci önkormányzat szintén azonosul.

A cél pedig az, hogy a szeptember 9 - 22. közötti időszakban ismét minél többeket sikerüljön meggyőzni arról, hogy a kerékpározás egészséges, környezetkímélő közlekedési megoldás, amely egy-egy településen belül kiváló napi program lehet, akár a munkába járáshoz is.
A szervezők, és az akció fő támogatói - az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az Aktív Magyarország program - versenyre is hívják a résztvevőket, akik csapatokba szerveződve nevezhetnek a megmérettetésre - a fődíj a jövő évi Giro d’Italia kerékpáros körverseny befutójának megtekintését is magába foglaló olaszországi utazás, de számos tárgynyeremény is gazdára talál.
Jelentkezési feltételek és egyéb információk a www.bringazzamunkaba.hu honlapon.

Feladó: Városháza

Közélet [2019. szeptember 5., csütörtök]

Mária napi búcsú és Országos állat- és kirakodóvásár

Vác, Vásártér területén 2019. szeptember 14-15-én Mária napi búcsút tartunk.
Várjuk kézműves árusítók jelentkezését. Rendezvényünk 8-20 óráig látogatható.

Országos állat- és kirakodóvásárt 2019. szeptember 22-én tartjuk 6-13 óráig.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.


Vác Piac KFT
Telefon: 0627/316-212
E-mail: vacpiackft@invitel.hu

Feladó: Városháza

A Váci Járási Hivatal vezetője ezúton tájékoztatja a lakosságot, hogy 2019. szeptember 2. napjával megváltozik a Pest megyei kormányablakok ügyfélfogadási rendje.

Az új ügyfélfogadási rend a következő:

Hétfő 7:00 - 17:00
Kedd 8:00 - 16:00
Szerda 12:00 - 20:00
Csütörtök 8:00 - 16:00
Péntek 8:00 - 14:00


Dr. Maruszki Gábor
járási hivatalvezető

További részletek a csatolt dokumentumban olvashatók.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
tajekoztato_ujugyfelfogadasi_rend_20190 02.pdf

Közélet [2019. augusztus 30., péntek]

Jövő héten lesz az őszi nagytakarítás a ligetben

Már hagyomány, hogy a hétkápolnai Mária-búcsúhoz közeledve széles körű összefogással nagyon sokan segítenek a liget kitakarításában - várhatóan az idén sem lesz ez másképp, a főszervezők szeptember 6-án és 7-én várják az iskolai csoportokat, önkénteseket.

Mindkét napon 9 órakor kezdődik a program, gyülekező a Hétkápolna templom előtti területen.
A programot dr. Varga Lajos segédpüspök-plébános és a Hétkápolna templomi közössége, valamint Bíró György, a Vác Város Környezetvédelméért Alapítvány elnöke szervezik az önkormányzat támogatásával.
Az elvégzendő feladatok: szemétszedés, avargyűjtés, letört ágak összegyűjtése, és egyéb kertészeti munkák.
A résztvevőknek korlátozott mennyiségben kerti szerszámokat is tudnak biztosítani a szervezők, de kérik, hogy aki tud, vigyen magával gereblyét vagy más eszközt, védőkesztyűt.
A Váci Városfejlesztő Kft. felajánlotta az összegyűjtött hulladék elszállítását és újrahasznosítását, a szakmai munka támogatásában Mezei Helga főkertész nyújt segítséget, amit a szervezők ezúton is köszönnek.

Feladó: Városháza

Közélet [2019. augusztus 30., péntek]

Értékesítésre jelölt az önkormányzat több kiemelt jelentőségű, forgalomképes ingatlant

Augusztus 29-én újabb rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület.

A döntéshozók határozata értelmében felhatalmazást adtak a Vác Városi Labdarúgó Sportegyesület TAO-s székházfelújításának befejezése érdekében a 198/2016. (IX. 22.) határozat szerint megkötött kölcsönszerződés céljának módosítására akként, hogy a szérüskerti műfüves pálya létrehozása helyett a Stadion utca 2. alatti székház felújításához előírt önrész egy részét biztosítsa a szükséges összeg.
A testület értékesítésre jelölte a következő területeket, ingatlanokat: Vác belterület 1620/35 helyrajzi számú ingatlan (a volt laktanya egy csaknem 13 hektár nagyságú területe), a 3192/A/12 helyrajzi számú (Március 15. tér 16 - 18. fszt. 11. és 12. alatti) ingatlanok.
A grémium döntése értelmében az önkormányzat 1 millió 500 ezer forint támogatást biztosít a Váci Zsidó Hitközségnek az Eötvös utcai zsinagóga ablakkávái és párkányai szigetelési munkáinak elvégzéséhez.

Feladó: Városháza

Közélet [2019. augusztus 29., csütörtök]

Nyomravezetői díjat kap, aki segít elkapni az illegális szemetelőket

Szigorúbb ellenőrzéssel és a lakosság bevonásával is fellép az önkormányzat az illegális szemetelők ellen.

Több esetben is felelősségre vonták a hatóságok már a helyszínen a tetteseket, amikor a tiltott helyen hulladékot próbálták elhelyezni az elmúlt hetekben. Miután minden nap, folyamatosan próbálják a lomokat kihelyezni, feltételezhetően nem csak magánszemélyek, hanem cégek is, az önkormányzat nyomravezetői díjat ajánlott fel. Minden információ, amellyel sikerül a hatóságnak megfékeznie és felelősségre vonnia az illegális szemetelőket, segítséget jelent.
Fényképpel, rendszám feljegyzésével vagy bármilyen egyéb információval is segítséget nyújthatnak a váci lakosok, ha valaki nem a kijelölt helyre, a szabályoknak megfelelően helyezi el a feleslegessé vált lomokat, illegális hulladékot. 50 ezer forintos nyomravezetői díjat kaphatnak, amennyiben bejelentést tesznek és olyan információt tudnak adni, amellyel sikerül felelősségre vonni a szemetelőket. A városvezetés célja, az illegális hulladékok elhelyezésének teljes felszámolása.

Feladó: Városháza

Közélet [2019. augusztus 27., kedd]

Pályaépítési munkák 2

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja a tisztelt utazókat, hogy 2019. szeptember 07-től 2019. szeptember 08-ig és 2019. szeptember 14-től 2019. szeptember 15-ig Nagymaros – Szob állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 75. sz. Vác – Balassagyarmat vasútvonalon a mellékletben szereplő 32258. sz. vonat módosított menetrend szerint közlekedik.
Drégelypalánk – Balassagyarmat állomások között vonatpótló autóbusz szállítja az utasokat.

2019. szeptember 14-én 03:00 órától 2019. szeptember 15-én 1:00 óráig Drégelypalánk – Balassagyarmat állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 75. sz. Vác – Balassagyarmat vasútvonalon a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.
Drégelypalánk – Balassagyarmat állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A módosított menetrendet a csatolt hirdetmények tartalmazzák.

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja a tisztelt utazókat, hogy 2019. szeptember 6/7-én és 13/14-én Nagymaros – Szob állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 70. sz. Budapest – Szob vasútvonalon a mellékletben szereplő 2388. sz. vonat módosított menetrend szerint közlekedik.

2019. szeptember 07-től 2019. szeptember 08-ig és 2019. szeptember 14-től 2019. szeptember 15-ig Nagymaros – Szob állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 70. sz. Budapest – Szob vasútvonalon a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.
Felhívjuk a figyelmüket, hogy egyes vonatok nem teljes útvonalon, illetve eltérő megállási renddel közlekednek!

A módosított menetrendet a csatolt hirdetmények tartalmazzák.