Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Hangulatteremtő közös éneklésre invitálják a zenét kedvelő polgárokat a város énekkarai, iskolai kórusai. A Főtéren november 30-án, szombaton délután négykor kezdődő rendezvény újdonság lesz Vác kulturális életében.
A karácsonyi időszakot közvetlenül megelőző napok eseményén a városban működő énekkarok, a váci gyermekkórus, zenebarátok és a város iskolái közreműködnek. Természetesen közismert énekdallamok is felcsendülnek majd, melyhez kérik a jelenlévő érdeklődők bekapcsolódását, közreműködését is.

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 24., vasárnap]

Gyermekek karácsonyfája a Városházán és Deákváron

Hagyományteremtő céllal, valódi közösségépítő módon szeretné az idei közterületi karácsonyfákat minden eddiginél szebben feldíszíteni városunk önkormányzata. A már megszokott közös karácsonyfák közül a Városháza udvarát díszítők, illetve a deákvári igazán a gyerekeké lehet.
Városunk polgármestere, Matkovich Ilona felkéri a város óvodásait és kisiskolásait, illetve szüleiket, hogy a Városháza udvarán feldíszítendő kis karácsonyfákat közösen, az általuk készített díszekkel tegyék igazán széppé. A hivatal munkatársaival együtt erre a hagyományteremtő eseményre 2019. december 7-én, szombaton 10 órától 12 óráig kerül majd sor.
A közös karácsonyfa elkészítésének célja, hogy a kisgyermekek a saját maguk által készített díszecskéiket kihelyezhessék, közös élményt jelentve közreműködjenek a város egy díszének megalkotásában.
A szervezők kérik a szülők, az óvónénik és a tanárok támogató segítségét, iránymutatását az időjárásnak is ellenálló anyagokból való díszek elkészítésében.
Részvételi szándékukat kérjük, jelezzék a szerveztitkar@varoshaza.vac.hu e-mail címen Sas Ferencné részére.

***

A Váci Városfejlesztő Kft. zöldfelület fenntartási részlege az önkormányzat támogatásával, hagyományteremtő szándékkal felkéri a váci óvodákat, általános és középfokú iskolákat arra, hogy készítsenek karácsonyfadíszeket a Deákvári főtéren található KRESZ park feketefenyőjére.
A szervezők kérik az óvónénik és a tanárok segítségét, iránymutatását a díszek elkészítésében. A kezdeményezés célja, hogy már gyermekkorban kialakuljon a város életében való részvétel érzése.
A karácsonyi díszeket az ünnep jellemző színeiben (piros, arany, ezüst, bronz, fehér) várják. A karácsonyfa méreteit tekintve az ideális díszek messziről is jól láthatók, nagyméretűek. Ám a kisebb méretű díszek sem vesznek kárba: a város többi karácsonyfájára kerülnek majd fel. A szervezők tisztelettel várják a kreatív, ötletes megoldásokat.
Az elkészült díszeket a Váci Városfejlesztő Kft. Vác, Köztársaság út 34. sz. alatti irodájába kérjük eljuttatni 2019. december 6., péntekig.

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 23., szombat]

Díszdiplomás pedagógusok köszöntése

A Madách Imre Művelődési Központ adott otthont annak a hagyományos ünnepségnek, melynek keretében a váci önkormányzat köszöntötte a város tanintézményeiben több évtizedet az oktató-nevelő pályán töltő pedagógusokat.
A korábban váci iskolákban-óvodákban tanító/oktató színes diplomás örökifjú pedagógusok ünnepségén Inotay Gergely alpolgármester – aki maga is tanár - az oktató-nevelő munka szépségét kiemelve köszöntő és köszönő szavakkal méltatta azokat, akik élethivatássá választott pályájukon a fiatalok oktatására, nevelésére áldoztak évtizedeket. Egyben reményét is kifejezte, hogy eljöhet az az idő, amikor megfelelően dotálva és elismerve lesznek mindazok, akik a hazánk fejlődését jelentő nemzedékeket oktatják a tudásra, a szépre és a jóra.
Ezt követően a Kisvác-Középvárosi Óvoda gyermekei kedveskedtek táncos-énekes műsorral a vendégeknek, majd az intézményigazgatók méltatták az egyaránt 50 éve diplomát szerző pedagógusok életpályáját. A város ajándékát Inotay Gergely adta át az ünnepelteknek, akik közül személyesen nem tudott jelen lenni Niedermüller Vilmosné, aki idén lett gyémántdiplomás, tehát éppen hat évtizede vehette át tanári oklevelét.
Ebben az esztendőben a következő pedagógusok kapták meg arany díszdiplomájukat:
Bacskóczki Katalin
Borbély Béláné
Csányi Benőné
Göcző Györgyné
Kaszás Gyuláné
Kovács Sándorné
Molnár Tiborné
Végvári Miklósné és
Molnár Tibor

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 22., péntek]

Tartalmas bizottsági ülésekkel indítottak

Az új önkormányzati ciklus első tanácskozásait tartották meg a hét első napjaiban Váci Város Önkormányzat szakbizottságai. Ezeken több, átruházott hatáskörben hozott döntés is született.
Mindhárom bizottság teljes létszámban tárgyalta meg a tartalmas napirendi sor előterjesztéseit. Újdonság volt, hogy a tanácskozásoknak a városházi nagyterem adott helyet, ahol kulturáltabb, kényelmesebb és technikailag megoldhatóbb körülmények között folyhatott a tárgyalás.
Hétfőn a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság közel háromórás tanácskozásán elöljáróban tájékoztatók kerültek sorra a Közterület-felügyelet tevékenységéről, a beruházások aktualitásairól, illetve a téli hóhelyzetre való felkészülés állásáról. A grémium javasolta a képviselő-testületnek, hogy az évek óta tervezett, ám a város igényeinek nem megfelelő többezres rendezvénycsarnok támogatási szerződését mondja le, illetve az arra ígért 5 milliárdos állami forrás kapcsán kérje annak egyéb, fontosabb fejlesztésekre való átcsoportosítását.
Több önkormányzati intézmény alapdokumentumaiban szükséges a választás után aktualizálni a személyi vonatkozású tartalmat. Kezdeményezték, hogy a valós funkcióval nem rendelkező ÉPMET Kft-t végelszámolással szüntessék meg. Közel húsz olyan ingatlanügyben is döntés született, amelyek előterjesztője a Városfejlesztő Kft. vagyonhasznosítási részlege volt. Részletes vita alakult ki a közterületi díjak, illetve a behajtási engedélyek díjainak felülvizsgálata kapcsán, ezekről döntés a november 26-i plenáris ülésen születhet.
Kedden az Emberi Kapcsolatok Bizottsága nyílt ülésén egy fogorvosi kérelem kedvező elbírálását követően javasolta a képviselő-testületnek az iskolaegészségügyi körzetek módosítását, valamint, a sportcsarnokbeli óvodás sportnap bérleti díjának elengedését. A bizottsági tagok tudomásul vették a Katona Lajos Könyvtár állományellenőrzéséről, továbbá az alapfokú oktatási, nevelési intézmények statisztikai összesítőjéről benyújtott anyagot és két bérlakás pályáztatását is jóváhagyták.
Ezt követően már zárt ajtók mögött fogalmaztak meg javaslatot a művelődési központ igazgató állására beérkezett pályázatokról, továbbá a Vác Város Sportjáért kitüntető cím odaítélésére tettek javaslatot. Majd közszolgáltatási díjkedvezményekről is döntöttek, valamint lakásbérleti jogviszony hosszabbítási kérelmeket és lakásügyeket bíráltak el.
A bizottsági tárgyalássorozat zárásaként szerdán a Pénzügyi-Ügyrendi Bizottság ülésezett. A likviditási jelentés megtárgyalását követően a Váci Városfejlesztő Kft. és a vele együttműködő gazdasági társaságok augusztusi és szeptemberi tevékenységét tekintették át. A váci színház működésének felülvizsgálatáról szóló tájékoztatót követően szakmai vizsgálatnak vetették alá az önkormányzat első háromnegyedévi gazdálkodásáról adott polgármesteri beszámolót. Napirendre került az idei költségvetés, továbbá az élelmezési nyersanyagköltségek aktualizálása is. Javasolták, hogy a testület a 2020-as folyószámla hitelkeret összegét 800 millió forintban kezdeményezze a szerződő pénzintézménnyel.

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 22., péntek]

Intézkedések a Belváros forgalmi rendjéért

Mint ismeretes, városunk új önkormányzata határozott lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy a Belvárosban – elsősorban a Március 15. téren és a Széchenyi utcában - a hatályos helyi rendeletekben foglaltak szerint biztosítsa a korlátozott forgalmi övezetekre vonatkozó előírások betartását.
Ennek nyomán a Közterület-felügyelet munkatársai megkezdték az írásos figyelmeztetések elhelyezését a behajtási engedélyt kapott, ám a 30 perces időkorlátozást, illetve más, további szabályokat be nem tartó gépjárműveken. A rendelet értelmében a behajtási engedéllyel rendelkező, ám az előírásokat be nem tartó személytől az engedély bevonásra kerül, és új kérelmet csak fél év múlva nyújthat be. Ezt megelőzendő kezdődött meg az előírások betartására figyelmeztető tájékoztatók elhelyezése.
Ezért ezúton is kérjük az érintetteket, hogy tanulmányozzák és tartsák be a vonatkozó rendelet előírásait, melyet megtalálnak a hivatalos önkormányzati honlapon, illetve írásunk mellékleteként. Fontos tudnivaló, hogy a parkolási övezeten belül lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező, de az ingatlanon belül vagy egyéb parkolási lehetőséggel nem rendelkező természetes személyek a lakóhelyükhöz legközelebb eső fizetős parkolóban kedvezményesen parkolhatnak. A mélygarázsban például az első jármű esetében havi 3 ezer, évi 12 ezer forintért.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
parkol.pdf
3_2012_Korlatozott_forgalm_szab.pdf

Közélet [2019. november 22., péntek]

Megnyílt az adventi vásár

Szerdán kora este nyílt meg városunk egyik legforgalmasabb, legszínesebb rendezvénysorozata. A város főterén a hagyományos külsőségekkel kísért gazdag adventi kínálat minden bizonnyal idén is sok vácit és idelátogató turistát vonz majd.
Ebben az esztendőben is a Madách Imre Művelődési Központ szervezte az esztendő zárásáig tartó változatos programkavalkádot. Az eseménysorozat fővédnöke Vác Város Önkormányzata. A szórakoztató rendezvények felölelik majd a kulturális élet megannyi szegmensét és kiváló kikapcsolódást kínálnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Az adventi vásárt Matkovich Ilona polgármester nyitotta meg, aki köszöntőjében az advent fontosságáról, az emberek lelkét átható várakozásról szólt és kívánt a szilveszter éjjelén rendezendő műsorral záruló hetekre tartalmas kikapcsolódást az idelátogatóknak.
A váci adventi vásár megnyitóján közreműködött, a Váczi Néptáncegyüttes, valamint a Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola AMI növendékei és a Váci Árpád Fejedelem Általános Iskola tanulói.

(A részletes programkínálat mellékletünkben megtalálható.)

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
adventivasarprogram.pdf

Közélet [2019. november 21., csütörtök]

Előrelépés a főtéri „pengefal” ügyében

Mint azt a váciak közül sokan láthatták, megerősítést és részleges takarást kapott a Március 15. tér hosszú évek óta húzódó, igen problémás csúfsága, az Irgalmasrendi Kórház területéhez tartozó „pengefal”.
A barokk főterünk negatív értelemben vett „látványosságáról” folytatott tárgyalásokat a nemrég megválasztott új váci városvezetés a tulajdonos képviselőjével. Ezen a várost képviselő Matkovich Ilona egyértelműsítette: minél gyorsabban és a lehető legmegnyugtatóbb módon rendezni szükséges a tarthatatlan helyzetet. Ennek érdekében a város minden rendelkezésére álló lehetőséggel élni kíván.
Jó hír, hogy a mostani állapotok változásában érdekelt az Irgalmasrend is, így kölcsönös szándék van arra, hogy mindkét félnek megfelelő módon és a váci polgárok érdekeit is figyelembe vevő funkcióval hasznosuljon a falak mögötti terület. Az Irgalmasrendi kórházban ezután is folytatódik a betegápolás, viszont a beépítetlen területen a tulajdonos a város bevonásával igyekszik minél hamarabb olyan fejlesztéseket elindítani, amely nem csupán a riasztó állapotokat szüntetné meg, hanem a patinás térhez illő épületekkel és új funkciókkal szolgálná a váciakat és a környéken élőket.
A tárgyalások végén a felek megállapodtak abban, hogy a probléma megoldására megbízást kapó, irgalmasrendi vezető, Tari Zsolt úr rövid időn belül célirányos javaslattal jelentkezik, és újabb egyeztetések történnek majd a terület jövőjével kapcsolatban.

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 21., csütörtök]

Egyházi és világi vezetők találkozója

Városunk gazdasági és társadalmi helyzetéről, továbbá a jövőbeni elképzelésekről tárgyaltak Vác önkormányzati, illetve a helyi egyházi közösségek vezetői szerdán reggel a Városházán megtartott találkozón.
A munkaértekezletet Matkovich Ilona polgármester hívta össze, melyen rajta kívül Inotay Gergely alpolgármester és Iványi Károlyné kabinetfőnök vett részt a városvezetés részéről. A váci egyházakat Rolik Róbert esperes Vác-Deákvár plébánosa, Torma Zsolt Joel Vác-Alsóváros káplánja (Váci Római Katolikus Egyházmegyei Hatóság), Bubrik Miklós parókus (Váci Görögkatolikus Egyházközség), Csuka Tamás nyugalmazott református tábori püspök és Csuka Tamásné alsóvárosi lelkész (Vác Alsóvárosi Református Misszió Egyházközösség), Detre János lelkész (Evangélikus Egyházközség), dr. Borsi Attila lelkész (Vác-Felsővárosi Református Egyházközség) és Meláth Attila lelkész (Baptista Gyülekezet) képviselte.
A megbeszélésen szó volt az új városvezetés terveiről, a városi közösségek megerősítésének fontosságáról, a kölcsönös segítségnyújtás módjairól, és újra kezdődtek a tárgyalások a váci Öt Templom Fesztivál megszervezéséről. A jó hangulatú találkozó alkalmat adott arra, hogy a városi- és egyházi vezetők jobban megismerjék egymást. A résztvevők megállapodtak abban, hogy a hasonló egyeztetések városunk világi és egyházi eseményeiről a jövőben rendszeresek lesznek.

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 20., szerda]

Maklári Józsefre emlékeztek

A húsz éve elhunyt legendás váci karnagyra, Vác díszpolgárára emlékeztek egy gyönyörű koncerttel tanítványai és a zenebarátok szombaton a baptista imaházban. Maklári József tanár úr emléke előtt tisztelegve csendült fel a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar és a Vox Humana Énekkar előadásában Mozart Requiem című műve.
A Liszt-díjas karnagyra unokája, a kórustag Maklári Zsolt emlékezett. Mint mondta, nagypapájának élete volt a kóruszene, 57 esztendőn keresztül irányította az életművének tekintett Vox Humana Énekkart. Egyik tanítványa - majd később egy ideig karnagy utódja - Hartyáni Judit rá emlékezve feladatként határozta meg, hogy a kórus tovább vigye azt a hitet, elkötelezettséget, melyet Maklári József adott át a kórus tagjainak.
Az emlékező/tisztelgő koncerten Mozart művének interpretálásában szólistaként közreműködött Busa Gabriella, Sipos Marianna, Horváth István és Jekl László, vezényelt Sándor Bence.

Fotó: Ribáry Zoltán

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 20., szerda]

Várja a vállalkozásokat a Toperini Ipari Park

Városunk fejlődési pályára állásának alapvető feltétele, hogy az adóbevételek bővítésével nagyobb mozgástár nyíljon meg a városüzemeltetés színvonalának fejlesztése és a munkavállalási lehetőségek szélesítése előtt. Az ipartelepítés fellendítése érdekében a városvezetés folyamatos tárgyalásokkal keresi annak a módját, hogy minél szélesebb kínálat álljon a befektetni kívánó vállalkozások rendelkezésére.
Kiváló infrastrukturális lehetőséget jelent például a 29 hektáros területen elhelyezkedő Toperini Ipari Logisztikai Üzleti Park, amely részben zöld-, részben barnamezős beruházás keretében valósult meg a Gödöllőre vezető főút mellett. A projekt 2000-ben, pályázat útján szerezte meg az “Ipari Park” címet.
Teljes közműhálózattal ellátott, jól megközelíthető, megvásárolható telkek, bérelhető csarnok-, irodahelyiségek és a működéshez szükséges korszerű szolgáltatások állnak a betelepülni szándékozók rendelkezésére. Az ipari park kiépített belső úthálózattal, saját iparvágánnyal, teljes belső közműhálózattal rendelkezik. (További részletek a www.tipvac.hu/hu/home/ címen elérhető internetes oldalon.)

Feladó: Városháza