Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2019. november 27., szerda]

Váci Helyi Választási Bizottság Elnökétől

M E G H Í V Ó

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 40.§ alapján tisztelettel meghívom a Váci Helyi Választási Bizottság 2019. november 29. napján (péntek) 11 óra 30 perckor tartandó ülésére.


Az ülés helye:
Váci Polgármesteri Hivatal, 128. terem
2600 Vác, Március 15. tér 11.


N A P I R E N D

1. Kompenzációs listáról megválasztott önkormányzati képviselő helyének betöltése,
2. Váci Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselőjének lemondása miatt megüresedett mandátum megállapítása,
3. Egyebek.


Kérem a Tisztelt Tagokat, hogy a napirend fontosságára tekintettel az ülésen megjelenni szíveskedjenek.

Vác, 2019. november 27.

Tisztelettel:

dr. Oroszi Sándor sk.
HVB elnök

Feladó: Városháza

Meghivo_HVB_191129pdf.pdf

Közélet [2019. november 27., szerda]

Jubileumi szónokverseny városunkban

Pont egy évtizede rendezték meg először, így idén jubileumi versenysorozatához érkezik a Kárpát-medencei Kölcsey Ferenc szónokverseny, melynek döntőjére ismét Vácott kerül sor.
Az új esztendő januárjának 25. napján újra megtelhet középiskolásokkal a váci Városháza nagyterme. Itt rendezik ugyanis a Kárpát-medencei Kölcsey Ferenc szónokverseny döntőjét, ahová a térség szónokpalántái - Szatmárnémetitől Révkomáromig – szeretnének eljutni. Feladatuk, hogy a reformkor történelméből merített témák kapcsán - retorikai és improvizatív képességüket felhasználva - meggyőzzék a zsűrit a felsorolt érveik igazáról, elnyerve ezzel a 25.000 forintos fődíjat.
A döntőre jogosító elődöntőkre még van lehetőség jelentkezni. A szervező, a „Minden morzsa számít” Közösségépítő és Segítő Egyesület, szeretettel várja a versenyre nevező diákokat valamelyik elődöntőn, valamint természetesen az érdeklődőket a döntő alkalmával a közönség soraiba.
A versenyről részleteket a mellékletben olvashatnak, az időpontok és helyszínek pedig képünkön találhatók.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
retorika.pdf

Közélet [2019. november 26., kedd]

Nem emelkednek a váci lakosság helyi adóterhei

Szakítva az előző fideszes gazdasági gyakorlattal, a mai képviselő-testületi ülésen kiderült: az új váci önkormányzat – a megörökölt nehéz anyagi helyzet ellenére – nem emel olyan közterheket, melyek a váci lakosságra is vonatkoznak.
Mint a 2020-as költségvetési koncepció, illetve a helyi adók felülvizsgálatáról szóló vitában elhangzott: a korábbról meglévő adósságok és az előző városvezetés által évekre meghatározó kötelezettségvállalások dacára úgy kívánják kialakítani a bevételi forrásokat, hogy az a rendkívüli állami támogatástól függetlenül, a váci polgárok zsebét nem megterhelve biztosítsa a fenntartható fejlődést és a magasabb színvonalú városüzemeltetést.
A településkép védelmében viszont ezentúl adóköteles lesz a vállalkozások által fenntartott reklámfelület, a belterületi beépítetlen területek csökkentése érdekében bevezetik a magánszemélyeket nem érintő telekadót és az inflációkövető módon emelkedik majd – a lakosságot szintén nem érintő – építményadó.
Minden, váci polgárt közvetlenül érintő helyi adó szinten marad, így változatlan lesz a korábbi városvezetés által duplájára emelt kommunális adó is. A vállalkozások pedig továbbra is az eddigi iparűzési adómértéket kötelesek befizetni.

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 26., kedd]

Mikulásfutással indul a december

Az esztendőt záró hónap első vasárnapján kerül megrendezésre – immár 23. alkalommal – városunk egyik legnépszerűbb tömegsport rendezvénye az „Ovisfutással” egybekötött „Mikulásfutás”.
A Vác Város Önkormányzat által támogatott esemény központja idén is a Március 15. tér lesz. A több korosztály számára, több távon megrendezendő erőpróbára ezúttal is ingyenes előnevezést biztosítanak a szervezők. A részletekről, tudnivalókról a mellékletünkben található ismertetőből értesülhetnek a résztvevők.

***

Tájékoztatjuk a helyi közösségi közlekedést használó váci polgárokat, hogy 2019. december 1-jén, vasárnap 7 órától 13 óráig – a Mikulásfutás rendezvény zavartalan lebonyolítása érdekében – az autóbusz járatok NEM ÉRINTIK a Március 15. teret.
Az esetleges kényelmetlenség miatt megértésüket és türelmüket kérjük.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
mikulasuj.pdf

Közélet [2019. november 26., kedd]

Kisvácon összeállt tíz család, félmillióért vettek platánokat

Civil szervezetek és magánemberek, családok fognak össze immár városszerte, hogy a jövő váci nemzedékeinek komfortosabb, élhetőbb környezetéért érzett felelősségérzetüknek faültetéssel adjanak nyomatékot.
Pár héttel ezelőtt a Rigó utcában volt faültetés, amely után nemrég civil felajánlásokból öt, nagytermetű szomorúfűzfa elültetésére került sor a rabtemetőben. A jövő nemzedékének szemléletformálását alakítandó a Bagoly Bükk Egyesület tagjain és a szakembereken kívül több gyermek is közreműködött az akcióban.
Szintén pár hete, Újvári István szervezésében Kisvácon, a Vízimalom utca alatti Duna és kerékpárút közötti részen történt faültetés. Itt a környéken lakók nyolc évvel korábban már 18 csemetét elültettek, melyek ma már egészséges fákként díszítik a területet, és adnak éltető oxigént az arra sétálóknak, kerékpározóknak. Ezúttal 25 darab négyméteres platánfa lett elültetve saját szervezésben. A fákért több, mint félmillió forintot fizetett ki a közelben lakó tíz család. Akciójukhoz sem városi, sem szponzori segítséget nem kértek, mindent önerőből valósítottak meg.

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 25., hétfő]

Több, mint félszáz napirendi téma a testület előtt

A napirend előtti tájékoztatókkal együtt több, mint ötven különböző előterjesztés kerül Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete elé a keddi plenáris ülésen. A helyszín változatlanul a Városháza nagyterme, ám az előző ciklusokban megszokott csütörtök 9 órai ülésindítás helyett ezentúl keddenként és reggel nyolctól tanácskoznak a képviselők.
A tájékoztatók sorából kiemelkedik a jelentősebb beruházások aktualizálásáról összeállított helyzetjelentés, a váci színház működésének felülvizsgálatáról szóló anyag és a téli hóhelyzetre való felkészülésről szóló ismertető.
A napirendi sor várhatóan a nemzetiségi önkormányzatok idei tevékenységéről szóló beszámolókkal indul, majd a tervek szerint megválasztják a művelődési központ januártól pozícióba lépő igazgatóját. A holding augusztusi és szeptemberi munkájának értékelését az önkormányzati gazdasági társaságok okirataiban a választás eredményeként módosuló személyi összetétel technikai átvezetése követi. A javaslat szerint végelszámolással, jogutód nélkül megszűnik a már korábban is funkció nélküli ÉPMET Kft.
Döntenek néhány ingatlan értékesítéséről is, majd következnek a város gazdasági helyzetét érintő témakörök: likviditási jelentés, költségvetési rendeletmódosítás, az I-III. negyedévi gazdálkodás összefoglalója, a jövő évi költségvetési koncepció, az élelmezési nyersanyagköltségek meghatározása, a helyi adók felülvizsgálata és a 2020-as folyószámla hitelkeret meghatározása.
Egy javaslat szerint az önkormányzat lemondja az iskolavárosi háromezresre tervezett új multifunkcionális rendezvénycsarnok támogatási szerződését, illetve kéri az összeg más, fontosabb célra történő átcsoportosítását. Áttekintik a közterület használatra vonatkozó rendeletet, továbbá a behajtási engedélyek díjait, de várhatóan szó lesz a főtéri „pengefal” problémájának megoldásáról is. Újabb ingatlankérdésekben történő döntések után pedig napirend utáni hozzászólásokra, illetve képviselői kérdések feltételére nyílik módja a képviselőknek.
Ezt követően már zárt ülésen a Közbeszerzési Munkacsoport és a Beszerzési Munkacsoport döntéseiről összeállított tájékoztató szerepel a napirenden, majd döntenek a Vác Város Sportjáért kitüntetés idei díjazottjairól. A képviselő-testület novemberi munkaterv szerinti ülése a kiadott Meghívó szerint zárt ülésen megtárgyalandó fellebbezésekkel fejeződik be.

Feladó: Városháza

Hangulatteremtő közös éneklésre invitálják a zenét kedvelő polgárokat a város énekkarai, iskolai kórusai. A Főtéren november 30-án, szombaton délután négykor kezdődő rendezvény újdonság lesz Vác kulturális életében.
A karácsonyi időszakot közvetlenül megelőző napok eseményén a városban működő énekkarok, a váci gyermekkórus, zenebarátok és a város iskolái közreműködnek. Természetesen közismert énekdallamok is felcsendülnek majd, melyhez kérik a jelenlévő érdeklődők bekapcsolódását, közreműködését is.

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 24., vasárnap]

Gyermekek karácsonyfája a Városházán és Deákváron

Hagyományteremtő céllal, valódi közösségépítő módon szeretné az idei közterületi karácsonyfákat minden eddiginél szebben feldíszíteni városunk önkormányzata. A már megszokott közös karácsonyfák közül a Városháza udvarát díszítők, illetve a deákvári igazán a gyerekeké lehet.
Városunk polgármestere, Matkovich Ilona felkéri a város óvodásait és kisiskolásait, illetve szüleiket, hogy a Városháza udvarán feldíszítendő kis karácsonyfákat közösen, az általuk készített díszekkel tegyék igazán széppé. A hivatal munkatársaival együtt erre a hagyományteremtő eseményre 2019. december 7-én, szombaton 10 órától 12 óráig kerül majd sor.
A közös karácsonyfa elkészítésének célja, hogy a kisgyermekek a saját maguk által készített díszecskéiket kihelyezhessék, közös élményt jelentve közreműködjenek a város egy díszének megalkotásában.
A szervezők kérik a szülők, az óvónénik és a tanárok támogató segítségét, iránymutatását az időjárásnak is ellenálló anyagokból való díszek elkészítésében.
Részvételi szándékukat kérjük, jelezzék a szerveztitkar@varoshaza.vac.hu e-mail címen Sas Ferencné részére.

***

A Váci Városfejlesztő Kft. zöldfelület fenntartási részlege az önkormányzat támogatásával, hagyományteremtő szándékkal felkéri a váci óvodákat, általános és középfokú iskolákat arra, hogy készítsenek karácsonyfadíszeket a Deákvári főtéren található KRESZ park feketefenyőjére.
A szervezők kérik az óvónénik és a tanárok segítségét, iránymutatását a díszek elkészítésében. A kezdeményezés célja, hogy már gyermekkorban kialakuljon a város életében való részvétel érzése.
A karácsonyi díszeket az ünnep jellemző színeiben (piros, arany, ezüst, bronz, fehér) várják. A karácsonyfa méreteit tekintve az ideális díszek messziről is jól láthatók, nagyméretűek. Ám a kisebb méretű díszek sem vesznek kárba: a város többi karácsonyfájára kerülnek majd fel. A szervezők tisztelettel várják a kreatív, ötletes megoldásokat.
Az elkészült díszeket a Váci Városfejlesztő Kft. Vác, Köztársaság út 34. sz. alatti irodájába kérjük eljuttatni 2019. december 6., péntekig.

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 23., szombat]

Díszdiplomás pedagógusok köszöntése

A Madách Imre Művelődési Központ adott otthont annak a hagyományos ünnepségnek, melynek keretében a váci önkormányzat köszöntötte a város tanintézményeiben több évtizedet az oktató-nevelő pályán töltő pedagógusokat.
A korábban váci iskolákban-óvodákban tanító/oktató színes diplomás örökifjú pedagógusok ünnepségén Inotay Gergely alpolgármester – aki maga is tanár - az oktató-nevelő munka szépségét kiemelve köszöntő és köszönő szavakkal méltatta azokat, akik élethivatássá választott pályájukon a fiatalok oktatására, nevelésére áldoztak évtizedeket. Egyben reményét is kifejezte, hogy eljöhet az az idő, amikor megfelelően dotálva és elismerve lesznek mindazok, akik a hazánk fejlődését jelentő nemzedékeket oktatják a tudásra, a szépre és a jóra.
Ezt követően a Kisvác-Középvárosi Óvoda gyermekei kedveskedtek táncos-énekes műsorral a vendégeknek, majd az intézményigazgatók méltatták az egyaránt 50 éve diplomát szerző pedagógusok életpályáját. A város ajándékát Inotay Gergely adta át az ünnepelteknek, akik közül személyesen nem tudott jelen lenni Niedermüller Vilmosné, aki idén lett gyémántdiplomás, tehát éppen hat évtizede vehette át tanári oklevelét.
Ebben az esztendőben a következő pedagógusok kapták meg arany díszdiplomájukat:
Bacskóczki Katalin
Borbély Béláné
Csányi Benőné
Göcző Györgyné
Kaszás Gyuláné
Kovács Sándorné
Molnár Tiborné
Végvári Miklósné és
Molnár Tibor

Feladó: Városháza

Közélet [2019. november 22., péntek]

Tartalmas bizottsági ülésekkel indítottak

Az új önkormányzati ciklus első tanácskozásait tartották meg a hét első napjaiban Váci Város Önkormányzat szakbizottságai. Ezeken több, átruházott hatáskörben hozott döntés is született.
Mindhárom bizottság teljes létszámban tárgyalta meg a tartalmas napirendi sor előterjesztéseit. Újdonság volt, hogy a tanácskozásoknak a városházi nagyterem adott helyet, ahol kulturáltabb, kényelmesebb és technikailag megoldhatóbb körülmények között folyhatott a tárgyalás.
Hétfőn a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság közel háromórás tanácskozásán elöljáróban tájékoztatók kerültek sorra a Közterület-felügyelet tevékenységéről, a beruházások aktualitásairól, illetve a téli hóhelyzetre való felkészülés állásáról. A grémium javasolta a képviselő-testületnek, hogy az évek óta tervezett, ám a város igényeinek nem megfelelő többezres rendezvénycsarnok támogatási szerződését mondja le, illetve az arra ígért 5 milliárdos állami forrás kapcsán kérje annak egyéb, fontosabb fejlesztésekre való átcsoportosítását.
Több önkormányzati intézmény alapdokumentumaiban szükséges a választás után aktualizálni a személyi vonatkozású tartalmat. Kezdeményezték, hogy a valós funkcióval nem rendelkező ÉPMET Kft-t végelszámolással szüntessék meg. Közel húsz olyan ingatlanügyben is döntés született, amelyek előterjesztője a Városfejlesztő Kft. vagyonhasznosítási részlege volt. Részletes vita alakult ki a közterületi díjak, illetve a behajtási engedélyek díjainak felülvizsgálata kapcsán, ezekről döntés a november 26-i plenáris ülésen születhet.
Kedden az Emberi Kapcsolatok Bizottsága nyílt ülésén egy fogorvosi kérelem kedvező elbírálását követően javasolta a képviselő-testületnek az iskolaegészségügyi körzetek módosítását, valamint, a sportcsarnokbeli óvodás sportnap bérleti díjának elengedését. A bizottsági tagok tudomásul vették a Katona Lajos Könyvtár állományellenőrzéséről, továbbá az alapfokú oktatási, nevelési intézmények statisztikai összesítőjéről benyújtott anyagot és két bérlakás pályáztatását is jóváhagyták.
Ezt követően már zárt ajtók mögött fogalmaztak meg javaslatot a művelődési központ igazgató állására beérkezett pályázatokról, továbbá a Vác Város Sportjáért kitüntető cím odaítélésére tettek javaslatot. Majd közszolgáltatási díjkedvezményekről is döntöttek, valamint lakásbérleti jogviszony hosszabbítási kérelmeket és lakásügyeket bíráltak el.
A bizottsági tárgyalássorozat zárásaként szerdán a Pénzügyi-Ügyrendi Bizottság ülésezett. A likviditási jelentés megtárgyalását követően a Váci Városfejlesztő Kft. és a vele együttműködő gazdasági társaságok augusztusi és szeptemberi tevékenységét tekintették át. A váci színház működésének felülvizsgálatáról szóló tájékoztatót követően szakmai vizsgálatnak vetették alá az önkormányzat első háromnegyedévi gazdálkodásáról adott polgármesteri beszámolót. Napirendre került az idei költségvetés, továbbá az élelmezési nyersanyagköltségek aktualizálása is. Javasolták, hogy a testület a 2020-as folyószámla hitelkeret összegét 800 millió forintban kezdeményezze a szerződő pénzintézménnyel.

Feladó: Városháza