címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 16. | kedd
Csongor napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Kétharmados többséggel fogadták el a költségvetést

Kétharmados többséggel fogadták el a költségvetést

Vác Város Önkormányzat Képviselõ-testülete a február 19-i ülésén több, szintén fontos döntés mellett kétharmados többséggel elfogadta a város idei költségvetését. A hónap végén közös megegyezéssel távozik a színházigazgató és elindították a Petõ Tibort érintõ méltatlansági eljárást.

A tanácskozás megkezdése elõtt a jelenlévõk néma fõhajtással emlékeztek a közelmúltban elhunyt onkológus fõorvosra, a Pro Urbe-díjas dr. Csécs Ilonára.

A benyújtott tájékoztatók után néhány, eredetileg februárra tervezett témát elhalasztottak. Nem vették napirendre azon ellenzéki indítványokat, melyeknél a határozati javaslat január (!) végét jelölte meg végrehajtási határidõnek.

A jövõben városunk nem egyedüli vásárlóként, hanem a – kedvezõbb ár elérése érdekében – települési összefogás alapján fogja megrendelni a szükséges villamosenergiát és földgázt. Az aktuális likviditási jelentés és az elõzõ évi városi költségvetés utolsó módosításának megtárgyalása után következett a 2020-as büdzsé megtárgyalása és elfogadása. (A költségvetés fontosabb jellemzõit, így a felújítások és beruházások sorát külön cikkben foglaljuk össze.)

A folytatásban rendeletmódosítások következtek. Néhány pontban megváltoztatták az önkormányzat Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, többek között még inkább kiemelve a szakbizottsági munka fontosságát. A lakásrendelet módosításának célja, hogy a jövõben valóban az arra rászorulók kaphassanak, és csak meghatározott idõszakra önkormányzati vis maior lakást, így a váci embereket irritáló visszaélések ezen a téren is megszûnjenek. Ezt követõen a jegyzõ beszámolt a Polgármesteri Hivatal 2019-es munkájáról és elfogadták a polgármester idei szabadságolási ütemezését is. Az utóbbi betartása megelõzheti az olyan eseteket, melynek eredményeként például az októberben leváltott városvezetõk összesen tízmilliót meghaladó szabadságmegváltást kaptak.
Településrendezési témájú elõterjesztések elfogadása után több kérelemrõl is döntöttek. Például a nõi kézilabda egyesület sportcsarnokbérléssel kapcsolatos kérelmét is támogatták. Egyetértésre leltek a primer prevenciós pályázatokra elnyert támogatások felhasználásának beszámolói is.

A nyílt ülés zárásaként elõbb az elõzõ ülésen kérdést feltevõk reagáltak a kapott válaszokra, majd a napirend utáni hozzászólások között Manninger Péter revideálta azon korábbi nyilatkozatát, mely szerint a jelenlegi városvezetés „komoly leépítéseket írt elõ a cégek vezetõinek”. Mokánszky Zoltán a többmilliós szabadságmegváltása kapcsán bírálta a városi honlapot. Rozmaring Sándor a hétvégi naszályi városrész takarítási akció résztvevõinek mondott köszönetet.

Az új képviselõi kérdések között Ferjancsics László az egyik jelenleg is képviselõ személy esetleges – felügyelõ bizottsági tagságért kapott - törvénysértõ javadalmazására kért vizsgálatát vetette fel, Csereklye Károly pedig az uszoda sátortetõ bérlésére fogalmazott meg kérést.

Ezt követõen – az önkormányzati törvény elõírásának megfelelõen – zárt ajtók mögött méltatlansági eljárás alá vonásról döntöttek. Az elfogadott határozat szerint felkérték a Pénzügyi-Ügyrendi Bizottságot Petõ Tibor méltatlansági eljárásának lefolytatására, valamint arra, hogy a március 18-i testületi ülésre tegye meg az ezzel kapcsolatos javaslatait.

A Váci Dunakanyar Színházzal kapcsolatban közös megegyezéssel február 29. nappal - nem polgármesteri és nem is önkormányzati kezdeményezésre - megszüntetik Kis Domonkos Márk ügyvezetõi jogviszonyát. Titkos urnás szavazással július 31-ig megválasztották dr. Varga Katalint az intézmény ügyvezetõjének, kinek az elõzõ vezetõnél kisebb lesz a javadalma. Egy újabb döntés értelmében a polgármester beterjeszti a Kormányhoz a színház közös mûködtetésére vonatkozó kérelmét.

Feladó: Városháza

EU pályázatok