címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 30. | kedd
Katalin és Kitti napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Vác idei költségvetésérõl

Vác idei költségvetésérõl

Mint ahogyan arról a testületi összefoglalónkban említést tettünk, a képviselõk február 19-én kétharmados többséggel elfogadták Vác idei költségvetését. A rendelet felkerült a hivatalos városi weboldalra (vac.hu), itt csak néhány fontosabb szegmensrõl teszünk említést.

A költségvetés fõösszege meghaladja a 7 milliárd forintot. Ezen belül a mûködési kiadások összege 6,2 milliárd, ami mintegy 160 millióval meghaladja a tavalyit. Felújítási feladatokra 66 milliót, beruházási kiadásokra pedig a 928 millió forintot biztosítottak.

A tervezett felújítási kiadások jelentõsebb tételei között van óvodák tetõfelújítása, játszótér felújítások, az Althann utca, a Sejcei út, a Gombási út, a Zöldfa utca szakaszainak útfelújítása és több járdarész (Zichy u., Hattyú u., Flórián u., Szélsõ sor) rendbetétele. A közmûfejlesztések során tervbe vették több csapadékvíz elvezetõ felújítását és 10 milliót szánnak új közvilágítási hálózat kiépítésére is. A járda-, út- és parkolóhálózat fejlesztésre több, mint 100 millió forintos forrás szerepel a büdzsében, ám ebben 23 millióval még benne van a választási kampány hajrájában sebtében átadott, de ki nem fizetett Damjanich téri lámpás gyalogátkelõ költsége is.
A zöldterületek közül a Kõhíd útira, Deákváron pedig a Munkácsy- és a KRESZ-parkra jut felújítási forrás. Kisvácon parkolók épülhetnek az Árpád iskolánál, Alsóvároson játszótér felújítás valósulhat meg, Deákváron közvilágítás fejlesztés várható több helyen. A Belvárosban több új szemetes kerül kihelyezésre, a Kálváriához kutyaürülék-gyûjtõedény kerülhet ki.

A költségvetésben szereplõ felújításokat és beruházásokat nem szavazták meg a kormánypárti képviselõk (köztük Mokánszky Zoltán és Petõ Tibor volt alpolgármesterek), mint ahogy a város költségvetését sem.
Az idei költségvetést is terheli a sportlétesítmény beruházásokra korábban felvett fejlesztési hitel 53 milliós részlete is. A pénzeszköz átadások legnagyobb összege ezúttal is a Volánbusznak fizetendõ 96 millió forint, mely a helyi buszjáratok fenntartási költsége. A köznevelési, közmûvelõdési feladatok támogatásának több, mint felét a Váci Dunakanyar Színház városi közpénzbõl biztosított jelentõs támogatása teszi ki.

Mint Matkovich Ilona polgármester elmondta, sokan dolgoztak azon, hogy az örökölt igen rossz pénzügyi helyzet ellenére megalapozott, fontos fejlesztéseket és felújításokat tartalmazó költségvetést készítsenek úgy, hogy közben például a köztisztaságra a korábbinál több jusson.

Feladó: Városháza

EU pályázatok