címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 29. | péntek
Auguszta napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Nem kért bocsánatot a törvénytelenül pénzt felvevõ volt alpolgármester

Nem kért bocsánatot a törvénytelenül pénzt felvevõ volt alpolgármester

Határozathozatal során megsértette a rendeltetésszerû joggyakorlás elõírásait a képviselõ-testület, errõl beszélt szerdai sajtótájékoztatóján Mokánszky Zoltán. A kormánypárti képviselõ – a Váci Napló Online tudósítása szerint – elmondta: a kormányhivatal megállapította, hogy a képviselõ-testületi határozat felelõseként képviselõ nem jelölhetõ meg, ennek következtében a törvényességi és felügyeleti fõosztály a polgármester felé törvényességi felügyeleti eszközzel élt.

A városháza nevében az elhangzottakra Ferjancsics László alpolgármester reagált. Szerinte valótlant állít, aki arról beszél, hogy a kormányhivatal esetleg a polgármestert kötelezte volna valamire. A valóság az, hogy a jegyzõt tájékoztatták szakmai álláspontjukról, mely azonban nem tekinthetõ kötelezõ jogi iránymutatásnak. Emlékeztetett: a képviselõ-testület arra is felszólította a Fidesz-KDNP képviselõjét, hogy kérjen bocsánatot a váci polgároktól amiatt, mert felesleges kiadásnak nevezte a fõtér átépítése elõtti régészeti feltárást. Ha Mokánszky Zoltánra hallgatott volna 2004-ben a képviselõk többsége, akkor bizony nem tárták volna fel a Szent Mihály templomot, így ma nem lennének kiállítva a fellelt tárgyak és a város múltjának egy részét homály fedné.

A volt alpolgármester attól függetlenül tartozik emiatt bocsánatkéréssel, hogy õt erre a képviselõ-testület kötelezheti-e, vagy sem, illetve, hogy ezen határozatban mást kellett-e volna a végrehajtónál megjelölni. A képviselõ-testület kérte õt, ám Mokánszky úr azóta sem szolgáltatott válaszokat deákvári elmaradt fejlesztésre és felújításra vonatkozóan.

De nem csak a bocsánatkérésre és válaszokra várnak a váciak, hanem arra is, hogy Mokánszky Zoltán visszafizesse azt az általa felvett milliós nagységrendû összeget, melyet a felügyelõ bizottsági tagsága során törvénytelenül tett zsebre. Mert a váci költségvetésnek ezekre a pénzekre is szüksége lenne az elvonások miatti nehéz gazdasági helyzetben. Amit csak tetéz Mokánszky úr alpolgármesterségének öröksége: a többszázmilliós tartozásállomány és ki nem fizetett számlák, melyek önmagukban is rendkívül komoly terhet rónak a költségvetésre.

Igaz, ezek a szekrénybõl kidõlõ csontvázak viszont – ellentétben a volt alpolgármesterrel – nem részesültek közpénzes luxusrepülõs Japán utazásban…

Feladó: Városháza

EU pályázatok