Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2020. július 14., kedd]

Bérlakások: jelentősen nőhet a vételár-kedvezmény

Lehetőséget nyújtana Vác városa az önkormányzati bérlakások régebbi bérlőinek az ingatlan megvásárlására. A testület szerdán tárgyalja azt az előterjesztést, amely lehetővé tenné, hogy az évek óta tisztességesen fizető bérlők jelentős kedvezménnyel vásárolják meg bérlakásukat.

A rendeletmódosítás azokat a lakásbérlőket érintené, akik legalább öt éve élnek önkormányzati ingatlanban, azaz még a korábbi városvezetések alatt szereztek jogosultságot. A mai városvezetés ezzel a szigorítással azt küszöbölné ki, hogy valaki a jelentős vételár-kedvezmény érdekében először bérlővé akarjon válni, majd szinte rögtön megvásárolhassa a lakást, azaz visszaéljen a lehetőségekkel.

A város tulajdonában több, mint 400 bérlakás van, ami jóval magasabb szám, mint a hasonló nagyságú településeké. Tolna megye székhelyén, Szekszárdon például 318 ilyen ingatlan volt a 2019-es adatok alapján. De, például Rétságon a tízet, Szécsényben az ötvenet sem éri el az ilyen lakások száma, míg Dunakeszin, Szentendrén, Gödön és Gödöllőn is sokkal kevesebb önkormányzati lakás van, mint Vácon.

A váci önkormányzat a kilencvenes évek elején sokszáz lakást értékesített a bérlőknek, most főleg azok jelentkezését várják, akik akkor valamiért nem éltek a lehetőséggel. A tervezett szabályok szerint, ha egyösszegben vásárolja meg valaki a bérleményét (akár hitelből), akkor összesen 35 % vételár-kedvezményben részesülhet, vagy pedig élhet a 15 éves kamatmentes törlesztés lehetőségével is, ebben az esetben 10 % kedvezményt vehet igénybe.

Lakásügyek: újabb elhanyagolt terület
A lakásállományt az új vezetés megdöbbentő állapotban találta a tavaly októberi megválasztása után; több ingatlan jelentősen leromlott állapotba került az évek alatt. Ráadásul, a bérlők által felhalmozott, több mint 80 millió forintnyi tartozás az állomány közel harmadát terheli, miközben a kilakoltatásokat esetenként kilenc éves késéssel, csupán a leváltása előtt nem sokkal indította el a régi vezetés.
Volt olyan lakó, aki 2007 óta nem fizetett az önkormányzatnak (mégis a lakásban maradhatott), pedig egy szociális bérlakás esetében az összeg jóval alacsonyabb (legfeljebb 15 ezer forint), mint a piaci díj. De, vannak 2-5 ezer forintos havi bérleti díjak is. A legnagyobb adós 3 millió forint feletti összeggel tartozott év elején a városnak. Ezek a be nem fizetett pénzek a város működtetésére, fejlesztésére szánt keretből hiányoznak, így végső soron a tisztességes váciak a legnagyobb kárvallottjai a helyzetnek.

A város vezetése eltökélt az önkormányzati bérlakásokkal kapcsolatos tartozások igazságos, és a váciak számára megnyugtató rendezésében. A februárban megkezdett rendbetételt ugyan az önkormányzat kénytelen volt szüneteltetni a koronavírus-járvány miatt, viszont a veszélyhelyzet megszűnésével tovább folytatódhat a munka, amely kizárólag a helyiek érdekét, a város vagyonának észszerű használatát szolgálja.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. július 13., hétfő]

Megkezdődött a Duna-parti kerékpárút felújítása

A helyszínen tartott sajtótájékoztatón ismertették a váci polgárokkal azt a felújítási munkát, amely a Duna-parti kerékpárút két, jelen állapota miatt veszélyes és sok panaszra okot adó szakaszának megújítását célozza.

A Buki tó feletti, Halfogó utcai részen Matkovich Ilona polgármester és Kászonyi Károly, az érintett választókerület önkormányzati képviselője adott információkat a hétfő reggel elkezdett és a tervek szerint szerdáig tartó munkákról.

Matkovich Ilona többek között megemlítette, hogy a városban húzódó kerékpárutakon ilyen jelentős felújítás még nem történt. Az ismert és sok bosszúságot okozó hibák nem újkeletűek, ám az előző években az akkor ellenzékben lévő képviselők hiába szorgalmazták a javításokat. Most végre erre is sor kerülhet. A váci kerékpárút-hálózat két legrosszabb állapotú, ugyanakkor igen forgalmas szakaszáról van szó. Az egyik a Boronkay iskola alatti, a másik Építők útjánál lévő a Felső-Gombás patakon átívelő kerékpáros híd utáni, a Buki tóig húzódó rész.

Elhangzott: nem csupán hibajavításról van szó, a felgyűrődéses részeken az út szerkezetét is módosítani kell. A mostani munka eredetileg tavasz közepére volt betervezve, ám a koronavírus-járvány közbeszólt. Bár már tart a kerékpáros szezon, de a korlátozásokkal járó tevékenységet igyekeztek a kevésbé forgalmas, hételeji időszakra ütemezni. A kivitelező cég 3 napos határidővel vállalta a 10 millió forintos összeget is meghaladó értékű munkát, amely több, mint 300 folyóméteren mintegy ezer négyzetmétert érint majd.

Kászonyi Károly örömét fejezte ki, hogy a kisváci választókerület problémái közül egyre többet sikerül megoldani. A korábbi éveknél több fejlesztés, felújítás egy új városvezetői koncepció mentén valósulhat meg. Ez alapján egy-egy adott területen az építési szabályok módosításával járó beruházásokra csak a váciak érdekében vállalt egyéb fejlesztési/felújítási kivitelezés, anyagi hozzájárulás esetén kap a kérelmező engedélyt. A kerékpárút kapcsán például egy vendéglátóipari egység járul hozzá, hogy ezentúl biztonságosabban használhassák azt az erre közlekedők.

A kivitelezők ezúton is kérik a kerékpárosok türelmét, illetve, hogy a munkák határidőre történő elvégzését segítsék a munkaterület elkerülésével, vegyék figyelembe a figyelmeztető táblákat, használják a terelőutakat.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. július 13., hétfő]

Jó hangulatú nyílt nap a városházán

Számos család, régi és új váciak egyaránt ellátogattak a „Vác a Tiéd!" nevű, hagyományteremtő céllal megtartott ingyenes rendezvényre. A városházi programok nem titkolt célja volt, hogy a váciakat még közelebb hozza városunkhoz.

A gyermekeket bábszínház, egész napos interaktív kiállítás és szabadon használható játékok szórakoztatták a városháza udvarán. A nagyobbak ugyanitt Kolodko Mihály, Vácon élő szobrászművész világhírű miniatűr alkotásait tekinthették meg. A családi kvíz értékes nyereményekért feltett kérdései közül több még a tősgyökeres váciakat is megizzasztotta.

A nyílt napon három turnusban ismerkedhettek meg az érdeklődők a Városháza barokk épületével, így lehetőség volt bejárni azokat a termeket is, ahol sokszor a városunk életét meghatározó döntések születtek. Az ezt követő városi sétán Forró Katalin, a Tragor Ignác Múzeum igazgatója mutatta be Vác fontosabb helyszíneit sok érdekes, de kevéssé ismert információt megosztva a résztvevőkkel.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. július 12., vasárnap]

A szelektív hulladék begyűjtése következik

A Váci Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai az előttünk álló héten – július 13. hétfőtől július 17. péntekig – az összegyűjtött szelektív hulladékot viszik el az ingatlanok elől.

A háztartásokban a kommunális szeméttől külön gyűjtött, újrahasznosítható szelektív hulladék (műanyag, papír, fém) nem csak szelektív zacskóba, hanem színes (sárga, kék) kukákba is kirakható. A szolgáltató így is elviszi (ezeket is üríti) a szelektíves napon. A kukákat az ingatlantulajdonos vásárolhatja meg, például a volt hajógyár területén működő kereskedésben.

Hogy városunk különböző pontjain mikor van szállítási nap, az a mellékelt listából ismerhető meg.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
szelekutcaast.pdf

Közélet [2020. július 12., vasárnap]

Tisztelettel köszöntjük a szépkorú Stefanik Lászlót és Szabó Mártont

Kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötte otthonában Stefanik Lászlót és Szabó Mártont Inotay Gergely alpolgármester és Hegyvári Ágnes, a Polgármesteri Hivatal előadója, akik átadták számukra a miniszterelnöki üdvözlő dokumentumot, illetve városunk ajándékát.

***

Laci bácsi (felső képünkön) immár 65 éve él városunkban és szerencsére ma is egy remek formában, aktív mindennapokat töltő vidám úriembert köszönthet fel születésnapján 2 lánya, 3 unokája és 2 dédunokája. Közel egy fél évszázadot töltött el munkahelyén, egy igazi klasszikus textilipari gyárban Újpesten, ahová naponta utazott be dolgozni. Boldog házasságban töltött el több évtizedet első szerelmével-feleségével. Minden nap kiadós sétákat tesz és régi alsóvárosi polgárként nagyon sok jó ismerőssel találkozva beszéli meg a nagyvilág, hazánk és városunk híreit.

***

Marci bácsi (alsó képünkön) feleségével, Éva nénivel – akivel immár több, mint hat évtizede élnek boldog házasságban – és fiával él. Tősgyökeres váci polgár, a járműiparból ment nyugdíjba gyáregység vezetőként., majd egy évtizedig kereskedelmi vállalkozóként tevékenykedett. Igen aktív tagja 2005 óta az Esze Tamás Honvéd Nyugdíjas Egyesületnek, ahol az Irodalmi Kör vezetője és lelkes tagja a dalárdának is. Büszkén említette, hogy rímes prózai alkotásaival a legutóbbi években eredményesen szerepelt az Országos Nyugdíjas Ki Mit Tud?-okon, ahol nem egyszer arany minősítést érdemelt ki.

***

Önkormányzatunk ezúton is még sok, családja körében egészségben és boldogságban eltöltött esztendőt kíván a két örökifjú váci ünnepeltnek.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. július 11., szombat]

Szerdától ismét fizetni kell a parkolásért

Mint arról korábban több alkalommal hírt adtunk, a veszélyhelyzet kormányrendeleti befejeződése után a koronavírus-járvány miatti ingyenes parkolás újra fizetőssé válik. Az újraindulás tervezett időpontja városunkban: július 15. szerda.

A térítésmentes parkolási időszakot az önkormányzat felhasználta arra, hogy részben átszervezze a város parkolási rendszerének működtetését. Ennek része, hogy a Városfejlesztő Kft-től a felszíni parkolás üzemeltetését a Polgármesteri Hivatal veszi át, amely az eddigi ellenőrzési feladatok mellett ellátja az ügyfélszolgálattal összefüggő – pótdíj befizetés, engedélyek és kedvezmények kiadása, bérleteladás – teendőket is. A módosítástól azt várja az önkormányzat, hogy ugyanazon szolgáltatások több millió forinttal kisebb költséggel is elláthatók lesznek.


A szervezeti, műszaki, pénzügytechnikai feltételeket már kialakították és megteremtik az ügyfelek fogadására alkalmas infrastrukturális feltételeket is a Városházán. Újdonság, hogy bankkártyával is vásárolható lesz majd bérlet, illetve helyben lesz rendezhető a pótdíj is. Ezzel egy időben megteremtődik a közterületfoglalási-, behajtási- és más díjak fizetési lehetősége is.

A változatlan fizetős zónahatárok és a korábbival megegyező díjak mellett tehát a tervek szerint szerda reggeltől a korábbi feltételekkel (például a megszokott SMS küldési telefonszámokon) ismét fizetős lesz a parkolás mind a váci mélygarázsban, mind a felszíni térítésköteles területeken.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. július 10., péntek]

Hétfőtől felújítási munkák a Duna-parti kerékpárút két szakaszán

A jövő hét első napjától (július 13-tól), előreláthatóan szerdáig fokozott óvatosságra kérik a Duna-parti kerékpárút Kisvác utáni szakaszán közlekedőket. A Boronkay iskola alatti és a Buki tó feletti részen ugyanis jelentős hosszban útjavítást végeznek olyan helyeken, ahol a kitüremkedések és a kátyúk már hosszabb idő óta okoznak bosszúságot a bringásoknak.

Az útfelújítások miatt két szakasz közelében terelésekre kell számítani az Árok utca - Építők útja és az Építők útja - Halfogó utca közötti szakaszokon. Külön kérik, hogy a Felső-Gombás patak hídjai közül ne a kerékpárúthoz építettet használják, hanem az attól 150 méterre húzódó régi 2-es főút mellettit. Kérik a kerékpárosokat és az útszakasz más használóit, hogy a balesetek megelőzése érdekében ne megszokásból közlekedjenek, a terelőutakat használják.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. július 10., péntek]

Készül az ügyfélszolgálati iroda

Városi alkalmazottak munkájával, alacsony költséggel városházi helyiséget alakítanak ki polgárokat is fogadni tudó irodává a Polgármesteri Hivatalban. Ezt követően az újrainduló fizetős parkolás ügyintézését kulturált körülmények között, egy helyen tudják lebonyolítani az ügyfelek.

Mint arról nemrég hírt adtunk – vac.hu: Közélet, 2020. június 29. – a veszélyhelyzet alatti díjmentes időszakban az önkormányzat részben átszervezte a város parkolási rendszerét. Ez, a változatlan zónák és díjak mellett, azt is jelenti, hogy a Városfejlesztő Kft-től a felszíni parkolás üzemeltetését a Polgármesteri Hivatal veszi át. A jövőben tehát az eddigi ellenőrzési feladatok mellett a hivatal látja el az ügyfélszolgálattal összefüggő – pótdíj befizetés, engedélyek és kedvezmények kiadása, bérleteladás – teendőket is.

Az ügyfelek kényelmesebb kiszolgálása érdekében már folynak az ehhez szükséges átalakítási, felújítási munkák az épület földszintjén, amelyek elkészültéig az ügyek intézésére ide érkező polgárok türelmét kéri a városvezetés. A szervezeti módosítástól azt várja az önkormányzat, hogy ugyanazon szolgáltatások több millió forinttal kisebb költséggel is elláthatók lesznek.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. július 10., péntek]

Három szakbizottsági és egy rendkívüli testületi ülés

A veszélyhelyzet miatti több hónapos szünet után júliusban már ismét a korábban megszokott formában ülésezik Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete. Az előkészítő szakbizottsági tanácskozások e hét első három napján zajlottak le, valamint hétfőn sor került egy rendkívüli testületi ülésre is. Ezekről számolunk be az alábbiakban időrendi sorrendben.

Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság (GVB)
Hétfőn több, mint egy tucat tárgykörben hozta meg döntéseit a GVB. Ezek egy részében javaslatot fogalmazott meg a képviselő-testület számára, míg jelentős számú ingatlanügyben átruházott hatáskörben önálló döntéseket hozott. Tudomásul vették a bizottsági tagok a Közterület-Felügyelet helyszíni bírságolással kapcsolatos, illetve a Vác és Környéke TDM Nonprofit Kft. első félévi munkájára vonatkozó tájékoztatóját. A Közlekedési Munkacsoport mellett újabb szakcsoport alakul meg: a Környezetvédelmi Munkacsoport tagjai szintén díjazás nélkül segítik majd az önkormányzat döntéshozatalát. A bizottság közterületi parkolók építésével értett egyet: kettő a Luxemburg utcában, három pedig a Szent Miklós téren fog épülni. Döntésük értelmében Kisvácon, a Foktövi utcában 3,5 tonnás korlátozó tábla kerül majd ki. Az ingatlan ügyekben pályázatot írtak ki az Eszterházy utcai, városháza alatt található volt étterem helyiségének bérletére.

Rendkívüli testületi ülés
Ugyancsak hétfőn egy munkaterven kívüli testületi ülésre is sor került. A két napirendi téma sürgősségét határidők szabták meg. Elsőként a másnapi Centroszet Kft. taggyűlésével kapcsolatban fogadott el állásfoglalást a testület – Inotay Gergely alpolgármestert delegálva a társaság taggyűlésére –, majd úgy döntött, hogy a város indul egy, a belterületi utak felújítását célzó pályázaton. A megjelölt célok: a Budapesti főút, a Jávorszky sétány és a Zöldfa utca egy-egy szakaszának rendbetétele.

Pénzügyi-Ügyrendi Bizottság (PÜB)
A kedden megtartott tanácskozásán a PÜB elfogadta a Váci Városfejlesztő Kft. májusban elvégzett munkáiról szóló beszámolót, majd megvitatta az aktuális likviditási jelentést és a költségvetés újabb módosításáról szóló előterjesztést. Döntés született arról, hogy a váci sportcsarnokot testnevelési órákra is használó két középiskola (a Madách és a Bernáth) kedvezményes áron veheti igénybe a létesítmény küzdőterét a tanórák idejére. Végül javasolta a képviselő-testületnek, hogy egy védőnői körzettel bővítsék a gyermekvédelmi hálózatot.

Emberi Kapcsolatok Bizottsága (EKB)
A sort szerdán délután az EKB ülése zárta. Ennek első részében a város művelődési intézményeiről szóló előterjesztéseket tárgyalta a tagság. Megismerték az Alsóvárosi Óvoda intézményvezetői pályázatára jelentkező jelölt elképzeléseit, kialakították a színház igazgatói pályázatának javasolt tartalmát és véleményt mondtak a levéltár alapító okiratának módosítási tervéről. Szóba került a következő nevelési évre érvényes óvodai csoportlétszámok ügye, valamint megtárgyaltak egy fogorvosi szerződés kapcsán tett szándéknyilatkozat. Ez a bizottság több napirendi pontban is – személyiségi jogi előírások miatt – zárt ülést is tartott, melyben a lakásügyeken túl a városi kitüntetésekre érkezett javaslatokat is véleményezték.

Mind a rendkívüli testületi ülésen, mind a szakbizottsági tanácskozásokat az adott grémium tagsága teljes létszámban vett részt.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. július 9., csütörtök]

Vác és Szentendre: szorosabb együttműködés

Szorosabb együttműködésről és közös érdekérvényesítésről tárgyalt a műemlékvédelemre vonatkozóan is Vác és Szentendre vezetése szerdán. A Duna túlpartján fekvő, városunknál alig kisebb település azután kezdeményezett találkozót, hogy kiderült: a korábban megítélt milliárdos kormányzati támogatás hozzáférhetetlensége miatt nemcsak náluk került veszélybe néhány egyedülálló építészeti örökség. Mint ismert, a városunk részére 2017-ben megítélt négymilliárd forintos támogatásból lehetne megújítani többek között Vác két emblematikus műemléképületét: a Március 15. tér 10. számú (zöld) házat és a szintén a főtéren álló régi Würth házat (a rózsaszín épületet). Mindkét műemlék épület olyan elhanyagolt állapotban van, hogy bármikor komoly gond lehet vele, amivel Vác és egyben Magyarország is építészeti kincseket veszítene el. Ám városunk – Szentendréhez hasonlóan – a mai napig nem tudott hozzájutni a helyzet rendezéséhez szükséges megítélt milliárdokhoz.

A váci városházán folytatott megbeszélésen a műemlékvédelmi kérdéseken és az egyelőre elérhetetlen állami támogatásokon kívül számos témakörben zajlott szakmai tapasztalatcsere. Vác és Szentendre vezetése egyeztetett az önkormányzati lakáshelyzetről, valamint a kormányzati elvonásokról és azok városainkra gyakorolt jelentős negatív hatásairól.

A városházi egyeztetés után a résztvevők megtekintették a városházával szemben található zöld házat, továbbá a tetőszerkezet állapota miatt két éve zárva álló görög templomot, valamint az önkormányzathoz nemrég visszakerült „elefántos házat”.

A városokat a polgármesterek (Szentendrét Fülöp Zsolt, Vácot Matkovich Ilona), a jegyzők, az alpolgármesterek és a polgármesteri hivatalok több osztályvezetője képviselte.

Feladó: Városháza