Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2020. július 20., hétfő]

Újabb bírósági ítéletek: ismét hazudtak a polgármesterről

A múlt héten érkezett elsőfokú bírósági ítéletek szerint mind az origo.hu oldalnak, mind a Hír TV-nek helyreigazítást kell közölnie városunkkal és a polgármesterrel kapcsolatos valótlan állítása miatt.

Bayer Zsolt és a székely zászló
A Hír TV Sajtóklub című négyszer leadott műsorában hangzott el Bayer Zsolttól az az állítás, miszerint a váci polgármester „éppen azért rúg ki egy kisgyermekes családot az önkormányzati lakásból”, mert a család hölgytagja székely zászlót tartott a kertben, „és hát felszólították, hogy ezt fejezze be, és ő mondta, hogy neki nincs kedve befejezni”. A műsorvezető „kis polgármester asszonynak” nevezve a váci városvezetőt, azt is kijelentette, hogy „most közölték, hogy azonnali felmondás és menjen az utcára egy általános iskolás gyerekkel”

A hamis állítás miatt a polgármester perelte be a médiát a Fővárosi Törvényszéken, amely ítéletben kötelezte a Hír TV-t, hogy a jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a valótlan állítások miatt helyreigazító közleményt tegyen közzé, az említett műsorhoz hasonló módon, azok sugárzásával egyező napokon és idősávban. A közlemény szövege is kötött:
„Helyreigazítás Vác város polgármesterével kapcsolatos valótlan tényállítás miatt
A Sajtóklub című 2020. március 2-án 21:05 órától, 2020. március 03.-án 06:00 órától, 2020. március 4.-én 02:00 órától, 2020. március 05. 13:05 órától sugárzott műsorunkban valótlanul állítottuk, hogy a váci polgármester asszony éppen azért rúgott ki egy kisgyermekes családot az önkormányzati lakásból, mert a családnak a hölgy tagja székely zászlót tartott.”


Az origo.hu is félretájékoztatta az olvasóit
Ám nem csupán a televízióadásokban, hanem – immár többedszer bírósági ítélettel bizonyítva – internetes oldalakon is sorra jelennek meg Vácot lejáratni szándékozó, rendre valótlan írásokat közlő, hazug váci online oldalakra támaszkodva olyan információk, melyek következményeként helyreigazításra kötelezik a hírközlőt. Egy másik, szintén a polgármester által indított perben érkezett meg a múlt héten a Fővárosi Törvényszék ítélete, mely szerint az origo.hu oldalnak 15 napon belül közölnie kell a következőt:
„Helyreigazítás:
Az origo.hu-n a „A váci színház színészei inkább felmondtak, mint hogy elfogadják az igazgatójukat elüldöző ellenzéki polgármester ajánlatát” című, 2020. március 3-án megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a Váci Dunakanyar Színház színészeinek túlnyomó része inkább felmondott, semmint, hogy elfogadják a polgármester ultimátumát. A valóság az, hogy az új ügyvezető munkába állása óta egyetlen munkaviszonyban álló színművész sem mondott fel, egyetlen színész sem kérte esetleges megbízási szerződése felbontását és egyetlen színész sem tett bármilyen együttműködést megszakítani kívánó nyilatkozatot sem.”


… és akik helyben buknak sajtópert
Mint a Városháza már közölte, az elmúlt időszakban a gondola.hu még pervesztés nélkül, önként tette helyre valótlan állítását, ám aztán – részben a Vác Online weboldalon közöltekre hivatkozva, részben az ott megjelentek alapján – a hírtv.hu és a Magyar Nemzet néven megjelenő napilap online változata már bírósági döntés alapján lett arra kötelezve, hogy a megadott helyreigazítást megjelentesse.
De nem maradt ki a pervesztések sorából maga a Vác Online sem, amelyet egy olyan írása miatt marasztalt el két hete az elsőfokon eljáró Budakörnyéki Törvényszék, melynek hamis tartalmára alapozva az internetes lap a város irányítóit rögtön a címben „Alkalmatlan városvezetés” szóösszetétellel illette.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. július 19., vasárnap]

A felelős gazdálkodást büntetik, a dőreséget jutalmazzák?

Júniusban a kért 204 millió forintos rendkívüli önkormányzati támogatás helyett mindössze négymillió forint érkezett az államtól Vác számlájára. A tavaly decemberi hétmillió forinthoz képest is elképesztően alacsony összeg még arra sem elég, hogy azokat a kiadásokat fedezze, amelyek az állam helyett az önkormányzatra hárultak a veszélyhelyzet idején. Kiváló lehetőség lett volna arra, hogy legalább a töredékét visszaadják annak a több mint 150 millió forintnak, amit a koronavírusra hivatkozva a kormány elvett a váciaktól. Többek között azt a 115 milliós gépjárműadót, ami egy olyan alapba került, amelyből aztán százmilliárdos nagyságrendben költöttek luxusberuházásokra és profi sportra.

Vác előző kormánypárti vezetése ugyanilyen működési támogatásként 2018 áprilisában 228 millió forintot kért és 180 millió forintot kapott, majd a szeptemberben kért 324 millió helyett 50 millió forintot kaptak év végén. 2019 augusztusában a kért 200 millió forintból 120 milliót utaltak a város számlájára, ennek ellenére több mint félmilliárdos tartozásállománnyal adták át a várost tavaly októberben.

Vác októberben megválasztott vezetése a megszorítások és az örökölt adósságállomány ellenére is kézben tartja a város pénzügyeit. A korábbi szervezeti felépítés és az önkormányzati vagyonállomány átalakításával, a felesleges kiadások megszüntetésével továbbra is biztosított városunk stabil működése.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. július 19., vasárnap]

A zöldhulladék begyűjtése következik

A szelektív hulladékok elszállítását követő héten - július 20-tól 24-ig - ezúttal a zöldhulladékot viszik el házhoz menő rendszerben a Váci Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai.

A levágott növények az erre rendszeresített zöld zsákban helyezhetők ki. A faágas, fásszerű növényi hulladék kötegelve is elszállításra kerül, de ezen esetben be kell tartani az előírásokat: maximum 1 köbméter térfogatú, 1,5 méter hosszú és legfeljebb 6 cm átmérőjű gallyak tehetők ki, amelyeket legalább egy helyen össze kell kötni.

Hogy városunk különböző pontjain mikor van szállítási nap, az a mellékelt listából ismerhető meg.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
utcalissttzoldd.pdf

Közélet [2020. július 17., péntek]

HELYSZÍN- ÉS IDŐPONTVÁLTOZÁS

A kedvezőtlen időjárás miatt a ma 20.30-as kezdéssel a Városháza udvarára tervezett színházi előadás ELMARAD! A tervek szerint július 20-án, hétfőn 20.30-kor kerül sor a Madách Imre Művelődési Központban a Varsói melódia című előadásra.

A Váci Nyár programban szombaton szintén este fél kilences kezdéssel meghirdetett Fullajtár Andrea zenés est ugyancsak a művelődési központban lesz az eredeti időpontban!

Feladó: Városháza

Közélet [2020. július 17., péntek]

Szombattól lehet bringázni a kerékpárút felújított szakaszán

Péntek délután eltűnnek a szalagkorlátok, megszűnnek a terelések, így használhatják a bringások a váci Duna-parti kerékpárút felújított szakaszát – tájékoztatott pénteken Ferjancsics László alpolgármester.

A felújítási munkák megkezdését – amely mindezidáig a legjelentősebb javítási tevékenység volt városunk kerékpárútjain – Matkovich Ilona jelentette be a hétfői sajtótájékoztatóján. A kisváci és a Buki tó feletti szakaszokon 300 folyóméteren, mintegy 1000 négyzetméteres olyan részt tettek rendbe szakemberek, melyekre hosszú évek óta sok panasz volt a balesetveszélyessége miatt.

Az eddig a legrosszabb állapotban lévő helyi kerékpárút-szakaszokat eredetileg már tavasszal helyreállították volna, ám a koronavírus-járvány közbeszólt. Igaz, már tart a kerékpáros szezon, de a 10 millió forint értékű munkálatokat úgy ütemezték, hogy az a legkevésbé legyen zavaró. Így a hétvégére már szabaddá vált ez a szakasz is.

A következő hét elejére maradnak a takarítási és néhány helyen a szegélyezési munkák, emiatt kérjük a bringásokat, fokozott figyelemmel használják majd a most már a felgyűrődött, töredezett, veszélyes helyektől megszabadított kerékpárút részeket.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. július 17., péntek]

Kevesebb gondot okoz a jövőben a burkolatbontás

Az ELMŰ illetékeseivel egyeztetett tegnap Kiss Zsolt alpolgármester a Földváry tér környéki burkolatbontásokról. A munkálatokra az elektromos hálózat fejlesztése miatt van szükség. Az egész várost érintő, több éves folyamat most ért el Alsóváros azon részéhez, ahol már évek óta gondot okoz a parkolás, ezért a közelmúltban több lakossági megkeresés is érkezett a burkolatbontással kapcsolatban.

A megbeszélések eredményeképp a kivitelező a jövőben szorosabb kommunikációt folytat a lakossággal és egyszerre kisebb felületet bont meg, hogy a lehető legkevesebb parkolóhely essen ki ideiglenesen a forgalomból.

A jövőben szigorúbb feltételekkel engedélyezik a bontást és a hivatal kiemelten ellenőrzi az átvételt is. A burkolatbontás utáni javításnak hatéves garanciája van, amelyet az előző városvezetés elhanyagolt. Ahol lehet és szükséges, ott a hivatal most érvényesíti ezt a garanciát és kéri az esetleges süllyedések, töredezettségek kijavítását.

Korábban a Földváry tér önkormányzati képviselői közül Fehér Zsolt írt arról, hogy az önkormányzat járdabontás esetén már megköveteli a kivitelezőtől, hogy ne csak a felbontás csíkjában, hanem a járda teljes szélességében aszfaltozzon.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. július 17., péntek]

Művészeti és sportfoglalkozások az ingyenes városi táborban

Városunk idén nyáron is lehetőséget biztosít a fiatalok napközis táboroztatására. A Simon Antal iskolában csaknem 100 gyermek vesz részt a színes programokon. Az önkormányzat által szervezett ingyenes napköziben ugyanis nemcsak a megőrzés, hanem a gyermekek szórakoztatása is cél: a fiatalokat festéssel, kosárfonással és különböző sportlehetőségekkel várják.

A városi intézmények, a könyvtár kettő, a múzeum három és a művelődési központ négy napközis tábort szervezett a nyárra, nagy részük telt házzal indult. A könyvtár július 27-31 közötti programjaira még várják az alsó tagozatos diákok jelentkezését július 20-ig. A napközis táborok díja egységes 23 ezer forint, melyben az étkezés is benne van.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. július 16., csütörtök]

Nemzetközi hírű művészek kiállítása a városhoz visszakerült Kékházban

Megnyílt Adorján Attila festőművész és Varga Mátyás szobrászművész közös kiállítása a Főtéren levő Kékházban, vagy ahogy sokan ismerik, az elefántos házban.

Az épület idén tavasszal, tizenhárom év után került vissza a város kezelésébe, most pedig két olyan kortárs művész kiállításával válik látogathatóvá, akiknek alkotásait világszerte keresik és elismerik. A megnyitóval egyúttal kezdetét vette a péntektől vasárnapig tartó Váci Nyár programsorozat is.

Matkovich Ilona polgármester az esemény megnyitóján hangsúlyozta: mindenképp szerettek volna egy kisebb rendezvénysorozatot a járványhelyzet miatt lemondott Váci Világi Vigalom helyett.

A Váci Nyár háromnapos programjában hangsúlyos szerepet kap a művészet és a kultúra. A Városháza udvarán, a Pannónia Házban és a Fehérek Templomában megtartott programok a péntek esti és a szombat esti színházművészeti előadás kivételével ingyenesen látogathatók.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. július 16., csütörtök]

Nyugodt légkörű volt az idei közmeghallgatás

Néhány egyéni problémát érintő, illetve politikai indíttatású felszólalás kivételével konstruktív, közérdekű problémafelvetéseket tartalmazó közmeghallgatást tartott szerdán este Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete.

A Városháza nagytermében mintegy félszáz polgár volt jelen a két és félórás eseményen, melyen – Manninger Péter és Pető Tibor kivételével – minden képviselő részt vett. Bevezetőjében Matkovich Ilona polgármester ismertette a közmeghallgatás jogi hátterét, a lebonyolítás menetét.

Ezt követően már a lakosságé volt a szó, és a váci polgárok szép számban mondták el észrevételeiket, javaslataikat, gondjaikat. Minden városrészről hangzott el az adott területre már nagyon régóta jellemző probléma. Az egész városra érvényes felszólalások közül az autóbusz menetrenddel kapcsolatos három felvetésre Ferjancsics László válaszolt. Az alpolgármester elmondta: a beérkezett észrevételeket és az ezeken alapuló módosítási javaslatokat már elküldték a Volánbusznak, amely fogadókész azzal kapcsolatban, hogy - előreláthatóan augusztus 3-tól - néhány járat indulási időpontja megváltozzon, melyek a sejceieket, illetve a belvárosi és kórházi munkavállalókat jobb közlekedését szolgálják. Ezt a tanévkezdéskor az iskolai időszakra érvényes kiegészített menetrend váltja majd fel.

Az ingatlanok előtti zöldterület karbantartásáról szóló kérdésekre Kiss Zsolt reagált. Mint mondta: általános az a pozitív hozzáállása a lakóknak, hogy saját környezetüket maguk ápolják. Mivel hazánk városaiban a vácihoz hasonló a szabályozás, ezen nem változtatnak, azonban természetesen azoknál, akiknél ezen munkák elvégzése jelentős nehézséggel jár – idős koruk, betegségük vagy a kiugróan magas területnagyság miatt –, az önkormányzat igyekszik megoldást találni.

Többen jelezték, hogy előrelépést tapasztalnak a köztisztaság és a város rendbetétele terén, ám elhangzottak olyan konfliktusokat okozó gondok is, amely inkább a társadalmi együttélés emberi normáinak figyelmen kívül hagyásából erednek, semmint az önkormányzat, a polgármesteri hivatal, vagy a városüzemeltetésért felelős cégek hibájából, hanyagságából. Három felszólaló sürgette, hogy az önkormányzati bérlakások azon bérlőit, akik a közösségi együttélés szabályai ellen súlyosan vétenek – ők általában tartoznak is a városnak – mihamarabb lakoltassák ki. A városvezetés részéről elhangzott, hogy a kormány által hozott szabályozás miatt jelenleg kilakoltatásra nincs lehetősége a városnak.

Az idei közmeghallgatás utolsó nagyobb szakaszában egy kérdésre Matkovich Ilona részletesen megindokolta azokat a lépéseket, melyek eredményeként a vírushelyzetben hozott döntéseket, a beruházásokról szóló határozatokat, illetve a kormányzati forráselvonásból adódó gazdasági kényszerintézkedéseket meg kellett hoznia a városvezetésnek.

Azok, akik névvel és címmel tették meg felszólalásukat és a helyszínen nem kaptak kérdésükre választ, a törvény által megszabott határidőn belül írásban kapnak reagálást.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. július 16., csütörtök]

Szeretettel köszöntjük a szépkorú Aczél Ferencnét

Oklevéllel és virággal köszöntötte kilencvenedik születésnapja alkalmából Aczél Ferencné Gizi nénit Inotay Gergely, Vác alpolgármestere és Hegyvári Ágnes, a Polgármesteri Hivatal munkatársa.

„Még most is annyi ereje van, hogy azt még egy fiatal is irigyelheti” – jellemezte a látogatás során lánya Gizi nénit. Maga gondozza a kis veteményest és az utcakertet – a járvány alatt szerettei rosszallása ellenére „szökött ki”, hogy rendbe tegye a háza előtti virágos területet.

Aczél Ferencné Vácon született és egész életét a városban töltötte. Évtizedekig dolgozott a Forte-gyárban, majd a kisváci nyomdából ment nyugdíjba. A családot sikerült egy helyen tartania: lánya, két unokája és három dédunokája a közvetlen közelében élnek.

Önkormányzatunk ezúton is még sok, családja mellett egészségben és boldogságban eltöltött esztendőt kíván Gizi néninek.

Feladó: Városháza