Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2020. augusztus 21., péntek]

Szent István-napi ünnepség Vácott

Nagy érdeklődés mellett tartotta meg augusztus 20-án városunk az Államalapításra és Szent Istvánra emlékező tisztelgő ünnepségét. A Konstantin téri szobornál megrendezett méltóságteljes esemény ezúttal is a már megszokott hagyományok szerint zajlott.

A Himnusz közös eléneklését követően Meláth Attila baptista lelkész mondott tartalmas ünnepi beszédet. Bevezetőjében kitért arra, hogy Szent István nyíltan vallotta: az államalapítás érdekében a Nyugat felé fordulva kell elérni a magyarság asszimilálódását, a terült egyéb népeivel történő megbékélését. A folytatásban részletesen ismertette István életútját, megemlítve azt, hogy – miként az ő korában is – ma is vannak győztesek és vesztesek az élet különböző területein. Ünnepi beszédének befejezéseként Meláth Attila a hit erejét hangsúlyozta, majd felhívta a figyelmet arra is, hogy feltétlenül tisztelnünk és segítenünk kell a tőlünk különbözőeket, a nálunk valamilyen okból gyengébbeket, elesettebbeket.

Az új kenyér megszentelése után Matkovich Ilona polgármester átadta Bogányi Tibor karnagynak a Vác Város Díszpolgára kitüntetést. Ebben az évben posztumusz Pro Urbe egyéni díjjal ismerték el Dr. Chikán Csaba közjegyző érdemeit. (Az elismerést özvegye, Dr. Chikánné Sarodi Judit vette át.)

Egyéni Pro Urbe díjjal ismerte el a város dr. Bánhidi Péter háziorvos és Mikesy György volt intézményigazgató munkásságát. A közösségi Pro Urbe kitüntetésben idén a Jávorszky Ödön Kórház és az Idősek Otthona és Klubja kollektívája részesült. (Méltatásuk mellékletünkben olvasható.)

A rendezvény végén a város vezetői, a pártok, szervezetek képviselői megkoszorúzták Szent István szobrát, majd közösen elénekelték a Szózatot.

Az ünnepségen közreműködött a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar, a Váczi Néptáncegyüttes, Bodolai Péter operaénekes, valamint a Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
meltatas.pdf

Közélet [2020. augusztus 19., szerda]

Szeptemberben indul a tanévre kibővített helyi buszmenetrend

A jelenlegi tervek szerint szeptember elején a korábbi oktatási években megszokott rend szerint veszi kezdetét hazánkban a tanév. Emiatt városunkban jelentős mértékben bővül a veszélyhelyzetben, majd az azt követő nyári szünetben érvényes helyi autóbusz közlekedés. – erre vonatkozóan került megállapodás közeli helyzetbe a Volánbusz és az önkormányzat, kik a héten egyeztetett, alább részletezett menetrend véglegesített változatát a jövő héten fogadják el.

A szeptember elsején életbe lépő módosítás kiegészíti a ma érvényben lévő menetrendet a tanítási napokon közlekedő járatokkal, valamint ezen napokon néhány járat végállomása és indulási megállója módosul. Így a 360-as járat (Kórház-Nagymező u.-Szérűskert) a Buki sor helyett tanítási napokon az iskolavárosi buszfordulóig közlekedik a reggeli órákban, valamint 13-15 óra között.

Az Iskolavárosba jutást segítő buszok visszakerülnek a menetrendbe, így a 360-as vonalon már két busz lesz a Nagymező utcából 7 óra után, a 361-es járat korábbi két busza is közlekedni fog Deákvárról a megszokott 7 óra utáni időpontokban.

Újdonság, hogy a 365-ös járat 3 busza (a 6.30-as, valamint a menetrendbe most bekerülő 7.00-ás és a Híradó térről induló 7.10-es) a főtéri megállót követően nem az autóbusz állomásra érkezik, hanem az Iskolavárosig közlekedik, mely újabb kapcsolatot teremt Deákvárról, Alsóvárosból és a Belvárosból a Szérűskertbe.

Hasonlóképpen a 364-es busz (Belváros-Alsóváros-Kórház-Deákvár-Aut. áll.) a tanítás délutáni befejezésekor, azaz 13-16 óra között induló járatai nem az autóbusz-állomásról, hanem az Iskolavárosból indulnak. A menetrendbe új járat került, mely 19.15-kor indul a buszállomásról, ezzel a 19 órakor végzők Deákvár felé való utazása lesz biztosított.
A 363-as sejcei busz autóbusz-állomásra 7.15-re érkező járatának végállomása az Iskolavárosban lesz, így a Sejcéből és a Gombási útról érkező tanulók és tanárok átszállás nélkül juthatnak el iskoláikba. Az Iskolavárosból Sejce is közvetlen járattal lesz elérhető az onnan 13.30-kor induló busszal.

A helyi menetrend nem tartalmazza, de a Volánbusszal folytatott tárgyalások eredményeként a Balassagyarmati út felől érkező helyközi járatok – melyek helyi bérlettel és díjszabással vehetők igénybe – egy része szeptembertől megáll majd a Hunyadi utcánál és a Rákóczi téren is, fel- és leszállni is lehet majd.

A végleges menetrendeket a jövő héten teszi közzé mind az önkormányzat, mind a Volánbusz.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. augusztus 19., szerda]

Felújított Szabadság zászló a Duna-parton

A váci Szabadság zászló ismét régi helyén, régi pompájában lengedez a Duna-parton. A meglehetősen rossz állapotú, hosszú éveken át elhanyagolt tartórudat tavasz végén szállíttatta el az önkormányzat. A felújítás a tervezett határidőre, az államalapítás ünnepének előkészületeként megvalósult.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. augusztus 18., kedd]

Az Államalapítás ünnepe városunkban

Ebben az esztendőben is a hagyományos keretek között ünnepel városunk augusztus 20-án. A központi ünnepségre csütörtökön 18 órától a Konstantin téri Szent István szobor környezetében kerül sor.

Az Államalapítás és Szent István előtt tisztelgő ünnepségen Meláth Attila Pro Urbe-díjas baptista lelkész végzi el az újkenyér szentelését, illetve mond ünnepi beszédet. Ezt követően Matkovich Ilona, Vác polgármestere átadja az idei díszpolgári címmel járó elismerést és a Pro Urbe kitüntetéseket.

Az ünnepségen közreműködik a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar, a Váczi Néptáncegyüttes, Bodolai Péter operaénekes, valamint a Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium.

A váci rendezvény részeként augusztus 22-én szombaton este héttől a Székesegyházban Dr. Bednarik Anasztázia orgonaművész ingyenes hangversenyét élvezhetik az érdeklődők, melyen közreműködik Bénikné Dézsi Bernadett operaénekes.

Az ünnepnapon városunk nyitva tartó kiállítótermei belépődíj nélkül látogathatók.

(A városi ünnepség helyszíne rossz idő esetén a Madách Imre Művelődési Központ.)

***

A Volánbusz értesíti a tisztelt utasokat, hogy 2020. augusztus 20-án (csütörtökön) az ünnepi rendezvény miatt 17 és 20 óra között a Belvárost érintő autóbuszok terelő útvonalon közlekednek. Részletek mellékletünkben.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
buszterel.pdf

Közélet [2020. augusztus 17., hétfő]

Ügyfélfogadási rend a Polgármesteri Hivatalban

Ezúton is tájékoztatjuk a tisztelt ügyfeleket, hogy miniszteri rendelet értelmében 2020. augusztus 21. (péntek) munkaszüneti nap, ezért a Váci Polgármesteri Hivatal is zárva tart.

A rendelet szerinti munkanapot a hivatali dolgozók 2020. augusztus 28-án (pénteken) dolgozzák le. Aznap az ügyfélfogadási rend a következőképpen alakul:
8.00-tól 12.30-ig és 13.00-tól 16.00-ig (pénztárzárás: 15.30)

Feladó: Városháza

Közélet [2020. augusztus 16., vasárnap]

A zöldhulladék begyűjtése következik

A szelektív hulladékok elszállítását követő – augusztus 17-tel induló – héten ezúttal a zöldhulladékot viszik el házhoz menő rendszerben a Váci Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai.

A levágott növények az erre rendszeresített zöld zsákban helyezhetők ki. A faágas, fásszerű növényi hulladék kötegelve is elszállításra kerül, de ezen esetben be kell tartani az előírásokat: maximum 1 köbméter térfogatú, 1,5 méter hosszú és legfeljebb 6 cm átmérőjű gallyak tehetők ki, amelyeket legalább egy helyen össze kell kötni.

Hogy városunk különböző pontjain mikor van szállítási nap, az a mellékelt listából ismerhető meg. A menetrend – mind a kommunális, mind a zöldhulladék elszállítás vonatkozásában – az ünnep és a hosszú hétvége ellenére változatlan lesz.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
utcalissttzoldd.pdf

Közélet [2020. augusztus 14., péntek]

Következik az idei harmadik földi szúnyoggyérítés

Ezúton is értesítjük a lakosságot, hogy városunk területén az idei harmadik, földi úton történő szúnyoggyérítésre augusztus 17-én hétfőn kerül sor az az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezésében.

A kezelés a napnyugta utáni órákban. Rossz idő esetén a védekezés 2020. augusztus 18-19-én, ugyanebben az időben történik.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

***

A lakosság részére javasolt teendők:
A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. augusztus 14., péntek]

Segítség a mozgáskorlátozottaknak

Mind a három esetben pozitív elbírálást kaptak a városfejlesztési bizottság csütörtöki ülésén a mozgáskorlátozottak által használható várakozóhelyek kialakítására beadott kérelmek.

A beérkezett kérések három helyszínen összesen négy olyan, felfestéssel jelzett várakozóhely kialakítására vonatkoztak, melyek kizárólag mozgáskorlátozott személyek által használt autók számára biztosítanak parkolási lehetőséget. Ezek közül a Nagymező utca 7. számú épületnél két, a Csányi körút 88-nál már meglévő egy mellé egy második, a Sas utca 1. számú ingatlan előtt pedig egy ilyen hely kialakítására kerül sor.

Az engedélyezések kapcsán Ferjancsics László emlékeztetett rá, hogy – bár ő maga is több alkalommal szorgalmazta az ehhez hasonló kérelmek teljesítését – a korábbi években volt, hogy elutasításra kerültek az ilyen, mozgáskorlátozott emberek életét megkönnyítő kezdeményezések.

„Külön öröm számomra, hogy most lehetőség van – az elmúlt évek gyakorlatán részben változtatva – segíteni az igénylőknek. A most engedélyezett 4 új hely közül három alsóvárosi választókörzetemben található, megalapozott kéréseken alapulnak.” – mondta az alpolgármester.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. augusztus 13., csütörtök]

Nyolc lakásbérlő máris jelezte vételi szándékát

Csütörtöki ülésén határozatban támogatta a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság annak a nyolc bérlőnek a kérelmét, akik jelezték a Váci Városfejlesztő Kft.-nél, hogy a város által biztosított lehetőséggel élve megvásárolnák önkormányzati bérlakásukat.
A bérlőknek a döntés nyomán most az ingatlanok forgalmi értékét megállapító független értékbecslővel kell felvenniük a kapcsolatot.

***

Vác képviselő-testülete pár hete döntött arról, hogy kedvezőbb feltételekkel biztosítja az önkormányzati bérlakások megvásárlását a régi, legalább 5 éve bent lakó, tisztességesen fizető bérlőknek.
A lakás megvásárlása csupán egy lehetőség, ami kizárólag az ott lakót, és bizonyos esetekben családtagjait illeti meg. Az, aki nem akarja vagy nem tudja megvásárolni az önkormányzati tulajdonban álló bérlakását, továbbra is változatlan feltételekkel bérlő marad, mivel az önkormányzat másnak nem kívánja értékesíteni az ingatlant, csak a bérlőknek.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. augusztus 13., csütörtök]

Városi ünnepség és sörnapok

Kézművesek utcájával és ingyenes kísérőprogramokkal vár mindenkit augusztus 20-21-22-én a VII. Dunakanyar Sörnapok.

Az önkormányzat által támogatott rendezvény szervezői - a városvezetéssel folytatott egyeztetéseknek megfelelően - az előírt higiéniai szabályokat betartva, valamint az ide vonatkozó rendeletek alapján biztosítják majd a vásározók számára a nyugodt részvételt.
A rendezvény területén a szervezők kézfertőtlenítő pontokat helyeznek el, a sörpadokat távolabb rakják egymástól, folyamatos lesz azok takarítása is. Minden árusnál megtalálhatóak lesznek a kézfertőtlenítők; az étel-ital kereskedők pedig gumikesztyűben és maszkban fognak kiszolgálni.

A kormányzati létszámkorlátozás nem érinti a vásározást és a vidámparkot, de a szervezők, ha úgy ítélik meg, a színpadi programokat felfüggeszthetik. A koncertek alatt külön Covid-felelős gondoskodik majd a látogatói létszám kontrolljáról.

A szervezők - a városvezetéssel közösen - úgy döntöttek, hogy idén nem tartanak tűzijátékot, így ezáltal is megszűnik annak a kockázata, hogy a területen sűrű tömeg alakul ki.

Feladó: Városháza