Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2020. szeptember 6., vasárnap]

A szelektív hulladék begyűjtése következik

A Váci Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai az előttünk álló héten – szeptember 7. hétfőtől szeptember 11.. péntekig – az összegyűjtött szelektív hulladékot viszik el az ingatlanok elől.

A háztartásokban a kommunális szeméttől külön gyűjtött, újrahasznosítható szelektív hulladék (műanyag, papír, fém) nem csak szelektív zacskóba, hanem színes (sárga, kék) kukákba is kirakható. A szolgáltató így is elviszi (ezeket is üríti) a szelektíves napon. A kukákat az ingatlantulajdonos vásárolhatja meg, például a volt hajógyár területén működő kereskedésben.

Hogy városunk különböző pontjain mikor van szállítási nap, az a mellékelt listából ismerhető meg.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
szelekutcaast.pdf

Közélet [2020. szeptember 4., péntek]

Tesztüzemben a főtéri kamerarendszer

Eredményes pályáztatást és műszaki üzembehelyezést követően ma megkezdte működését a Március 15. tér déli és északi végében található rendszámfelismerő kamerarendszer. Egy hét próbaüzem után a tervek szerint szeptember 11-e, péntektől már büntetni fogják a szabályokat be nem tartó járművezetőket.

Rendszám felismerő kamerarendszert telepített a nyílt önkormányzati pályázaton nyertes cég a Főtér két végéhez – a Rév közhöz és a Bécsi kapuhoz –, mely a behajtási engedélyek meglétét fogja ellenőrizni. Ezt a megoldást – a sok problémát előidéző és gyakran meghibásodó süllyedő oszlopok helyett – még a februári költségvetés elfogadásakor javasolta Jess Kinga tanácsnok, a belvárosi körzet önkormányzati képviselője.

A rendszer működési elvéről Szeri Mihály, a Közterület-Felügyelet vezetője elmondta: a kamerák leolvassák a rendszámot a főtéri be- és kilépésnél, majd a telepített háttér informatika összeveti a kapott adatokat az engedéllyel rendelkező gépjárművek listájával. Ha nincs egyezés, akkor azonnal megindul a bírságolási folyamat. A program azt is észleli, ha valamely gépjármű az engedélyezett 30 percen túl tartózkodik a téren, vagy csak áthajt azon. (Azaz, kevesebb, mint 5 perc időtartam alatt behajt, majd elhagyja a területet.) Az utóbbi tevékenység sem engedélyezett, még akkor sem, ha az autónak van behajtási engedélye.

„A süllyedőkapus bóják nem fognak már működni, tehát balesetveszélyes fizikai akadályok már nem lesznek. Természetesen közúti jelzőtáblákkal hívjuk fel a gépjárművezetők figyelmét a korlátozott behajtásra. A tervek szerint egyhetes lesz a próbaüzem, amikor a szabálysértéseket csak regisztrálja a rendszer, de még nem büntetünk. Nyilvánosságra fogjuk hozni a szabálytalankodók számát és a már büntetéssel járó időszak kezdetének időpontját is.” – tájékoztatott Szeri Mihály.

Ferjancsics László a rendszer beindításának apropóján emlékeztetett: választási kampányukban ezen a téren is rendet ígértek, melynek fontos része a korlátozott övezetekbe való behajtások és az ott parkolások korrekt ellenőrzése, a városháza előtti VIP parkoló forgalmának jelentős csökkentése. Az alpolgármester kiemelte továbbá, hogy az új rendszer a korábbinál kisebb fenntartási és üzemeltetési költséggel jár és ha beválik, akkor a Görgey és az Eötvös utcák behajtási pontjainál is hasonló módon fogják ellenőrizni a szabályok betartását.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. szeptember 3., csütörtök]

Szeretettel köszöntjük a két szépkorú Ilonka nénit

Kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötte otthonában Juhász Ferencnét (Iluska nénit) és Hajós Lajosnét (Ilona nénit) Inotay Gergely alpolgármester és Hegyvári Ágnes, a Polgármesteri Hivatal munkatársa, akik átadták számukra a miniszterelnöki üdvözlő dokumentumot, illetve városunk ajándékát.


Kedvenc becenevén szólítva Iluska néni (felső képünkön) tősgyökeres váci polgár: itt született és egész életét a városban élte le. Négy fiából sajnos, már csak kettő él, két unokája és három dédunokája van. A férje, akivel hat évtizedet töltött boldog házasságban már nincs köztünk. Ám most sem él egyedül Ica néni, hiszen több éve vele lakik élettársa. Egy családi vállalkozás szorgos tagjaként dolgozott, de ma is elég mozgékonyak a mindennapjai. A tévénézés mellett a klasszikus magyar írók regényei tartoznak a kedvencei közé.


***

Ilona néni (alsó képünkön) lányával, Klárával él Deákváron. Szintén tősgyökeres váci, aki fiatalon, 18 éves korában ment férjhez. Lányán kívül egy fiúgyermeke is van. Két unokája mellett a négy esztendős dédunokája a kedvence, mivel a család nagyon összetartó és gyakran időznek a nagyinál/dédinél. Ica néni a váci postán dolgozott 35 évig, ahonnan osztályvezetőként ment nyugdíjba. Nagyon boldogan él könyvelő leányával, kedvenc időtöltése az olvasás mellett a keresztrejtvényfejtés.


Önkormányzatunk ezúton is még sok, családja körében egészségben és boldogságban eltöltött esztendőt kíván a két örökifjú váci ünnepeltnek.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. szeptember 2., szerda]

Látogatási tilalom a Jávorszky kórházban

Az intézmény hivatalos weboldalán közzétett tájékoztatás szerint 2020. szeptember 3-tól a Jávorszky Ödön Kórház minden osztályára kiterjedő látogatási tilalom lesz érvényben.

Az intézkedéssel kapcsolatos részletek a javorszky.hu oldalon olvashatók.

Feladó: Városháza

Szeptember 5-én szombaton a szokásos ligettakarításra várják az érdeklődőket. A rendszeres civil program – amelyet a városi önkormányzat is támogat – délelőtt 9-kor indul. Részletek a szervezők által összeállított és a hírhez mellékelt ismertetőben.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
ligettakarit.pdf

Közélet [2020. szeptember 1., kedd]

Idén már másodszor: szombaton leadhatja az elektronikus hulladékot

Az elmúlt közel egy évtized gyakorlatával ellentétben a váci önkormányzat fontos feladatának tekinti a város közterületeinek rendben tartása mellett a lakosság hulladékleadási gondjainak enyhítését is. Így idén már másodszor biztosít lehetőséget arra, hogy a háztartásokban feleslegessé vált elektronikai hulladékot leadhassák a polgárok. Erre szeptember 5-én (szombaton) 9 és 16 óra között kerül sor.

Mint azt az ismételt akció kapcsán Kiss Zsolt alpolgármester: új rendszerben, a takarékosság jegyében szervezik az akciót, elkerülve a korábban rendre jelentős közpénz kiadással járó begyűjtést. Így most is egy külsős cég bevonásával lesz lehetősége a váciaknak, hogy ingyenesen adhassák le a felesleges elektronikai eszközeiket.

A szervezők – Vác Város Önkormányzata, a Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. és az Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. – kérik a helyi polgárokat, hogy a még szétbontatlan, feleslegessé vált, árammal, elemmel, vagy akkumulátorral működő eszközeiket, lemerült akkumulátoraikat adják le.

A leadás feltétele, hogy az átadó személy váci lakos legyen, ezt valamely okmányával bizonyítsa. A szervezők javasolják, hogy a tumultus elkerülése végett a kora délutáni órákban keressék fel a Deákvári fasor 2. szám alatti leadási helyszínt Kérik továbbá a polgárokat, hogy a járványveszély miatt elővigyázatosságból tartsák be a szükséges egymás közötti távolságot, használjanak védőmaszkot és kesztyűt.

Az idei második elektronikai hulladék leadását biztosító begyűjtés egyéb részletei mellékletünkben találhatók.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
elektrfelhivas.pdf

Közélet [2020. augusztus 31., hétfő]

Nyugvópontra juthat a deákvári SPAR-parkoló ügye

A környéken lakók és az általuk használt autók számának korábbi erőteljes növekedése miatt kialakult parkolási gondok enyhítését igyekszik elérni az a négyoldalú megállapodás, melynek tartalmával a váci képviselő-testület az augusztus 27-én megtartott rendkívüli ülésén egyetértett.

A Rozmaring Sándor képviselő által kezdeményezett szerződés résztvevői az önkormányzaton kívül az üzletet működtető SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft., a parkolótulajdonos pénzintézet, illetve a Váci Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület.

A megállapodásban az érintettek saját feladatkörükhöz kapcsolódó kötelezettséget vállalnak. Az önkormányzat gondoskodik a változás kommunikációjáról, illetve a felfestésekkel, kitáblázásokkal összefüggő feladatok elvégzi saját költségvetése terhére. A polgárőrök tájékoztatást adnak a megfelelő parkolási lehetőségekről, illetve szórólapokat helyeznek el erről az autókon.

A szabályos és az egyezséget betartó várakozás mikéntjéről Rozmaring Sándor az alábbi tájékoztatást adta: „A SPAR az üzlet nyitvatartási idejében is biztosítani fog 30 olyan parkolóhelyet, melyeket a nem ott vásárlók ekkor is igénybe vehetnek. Ez egy zöld zóna lesz. A piros felfestéssel jelölt zónában a nyitvatartás alatt csak a vásárlók autói várakozhatnak. A piros zóna az üzletzárást követően már mindenki számára használható lesz, azzal a feltétellel, hogy a következő napi nyitást megelőzően fél órával a vásárlóknak fenntartott helyeket szabaddá kell tenni az üzletet igénybe nem vevőknek. Kérek mindenkit, hogy ezeket a korlátozásokat fegyelmezetten tartsa be. Remélem, így a környéken lakók számára konfliktusmentesen sikerül lehetőséget biztosítani a megnyugtató parkoláshoz.” – mondta az önkormányzati képviselő.

Hozzátette, az önkormányzat a probléma megoldásában közvetítői szerepet tud betölteni – egy kisebb mértékű anyagi ráfordításon túl –, innentől kezdve a SPAR-on és a személygépjárművek tulajdonosain múlik, hogy betartják-e a jó kompromisszumokat tartalmazó megállapodást.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. augusztus 30., vasárnap]

Új aszfaltréteg az Akó utca egy szakaszán

Új aszfaltburkolatot kap az Akó utca alsó, Papvölgy utcától kezdődő, nagyjából 50 méteres szakasza szeptember 3-án csütörtökön (rossz időjárás esetén másnap, azaz pénteken). A munkálatok napján az Akó utca-Papvölgy utca kereszteződést várhatóan 9-16 óra között lezárják, ezalatt kerülni a Csöbör utca - Aroma utca irányában lehet.


A szakaszon érintett lakók egy részének összefogásával, anyagi támogatásával megvalósuló beruházást az önkormányzat koordinálja, a szükséges egyeztetéseket a körzet önkormányzati képviselője, Tótváradi-Nagy Bence (Összefogás Vácért) segíti.

Az útrész felújítása részben kezelni fogja azt a problémát, hogy egyes ingatlantulajdonosok nem a telkükön belül szikkasztják el a csapadékvizet, hanem szabálytalanul az utcára vezetik, aminek következtében már közepes esőzésnél is lemossa a kővel szórt utcák anyagát a víz. A vonatkozó jogszabály betartására a korábbi városvezetés már felszólította az érintetteket, a jelenlegi vezetés fel fog lépni a szabálytalan gyakorlatot követők ellen.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. augusztus 30., vasárnap]

A zöldhulladék begyűjtése következik

A szelektív hulladékok elszállítását követő – augusztus utolsó napjával induló – héten ezúttal a zöldhulladékot viszik el házhoz menő rendszerben a Váci Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai.

A levágott növények az erre rendszeresített zöld zsákban helyezhetők ki. A faágas, fásszerű növényi hulladék kötegelve is elszállításra kerül, de ezen esetben be kell tartani az előírásokat: maximum 1 köbméter térfogatú, 1,5 méter hosszú és legfeljebb 6 cm átmérőjű gallyak tehetők ki, amelyeket legalább egy helyen össze kell kötni.

Hogy városunk különböző pontjain mikor van szállítási nap, az a mellékelt listából ismerhető meg.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
utcalissttzoldd.pdf

Közélet [2020. augusztus 29., szombat]

Városvezetői tapasztalatcsere Szombathelyen

A héten Vas megye fővárosába, Szombathelyre látogatott a kölcsönös tájékoztatás és az elmúlt időszak önkormányzati tapasztalatának megvitatására városunkból Matkovich Ilona polgármester, Kiss Zsolt alpolgármester és Iványi Károlyné kabinetvezető.

A dr. Nemény András polgármester által vezetett helyi tárgyalópartnerekkel – dr. László Győző és Horváth Soma alpolgármesterekkel, Kopcsándi Katalin polgármesteri titkárral és Bokányi Adrienn tanácsnokkal – folytatott eszmecsere vezértémája az előttünk álló uniós támogatási ciklusra vonatkozó lehetőségek áttekintése volt. Ez a korábbi tapasztalatokra alapozott folyamat olyan módosítására irányul mindkét város esetében, melynek eredményeként a település közvetlenül juthat az uniós forrásokhoz.

Mivel a megyeszékhely Szombathely már sikeresen indult ilyen pályázaton, a városvezetők a váci lehetőségeket is áttekintették. A tárgyalásokon sor került még a konkrét városüzemeltetési tapasztalatok kicserélésére, az önkormányzati bérlakásokkal való gazdálkodás lehetőségeinek formáira is. De szóba került a sport- és kulturális létesítmények működtetésének problematikája, illetve a kommunikációs tevékenység hatékonyságának bővítési lehetősége.

Matkovich Ilona a látogatásról elmondta: bár Szombathely a nagyobb léptékű költségvetésével és megyeszékhely mivoltával részben eltér városunk jellemzőitől, azt tapasztalta, hogy az alapvető gazdálkodási, politikai és városüzemeltetési problémák hasonlóak a két településen. Kiemelte továbbá, hogy a váci városvezetés a jövőben is folytatni kívánja azokat a tapasztalatszerző megbeszéléseket, melyek helyben is hasznosítható megoldásokat kínálnak a városunkban meglévő gondokra.

Feladó: Városháza