Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

A nyári hónapok történéseinek összefoglalásával és a már megszokott informatív, színes tartalommal ismét megjelent a váci önkormányzat ingyenes havilapja, a Váci Hírnök.

A címoldalon a legmagasabb szintű idei városi kitüntetések díjazottjainak csoportképe látható. A lapban rövid áttekintés olvasható a polgármestertől az elmúlt hónapok történéseiről, de a lakásgazdálkodás bérlők számára kedvező lehetőségeit is ismertetik.
A helyi autóbuszmenetrendi változások legfontosabb tudnivalót, továbbá az előző szám óta meghozott testületi döntések közérdeklődésre számító elemeit is felsorolják. Az olvasók a nyári fejlesztések, események vázlatos ismertetése mellett megtalálják a koronavírus elleni helyi védekezés váci összefoglalóját is.

A friss lapszámban az egyik Pro Urbe-díjas kitüntetettről, dr. Bánhidi Péterről olvasható portré, de az olvasók megtudhatják azt is, hogy miként áll néhány sportegyesület a vírushelyzet által okozott helyzetben. A megszokott Anyakönyvi hírekben a legutoljára közölt névsortól a lapzártáig mindenki szerepel. Természetesen megtalálható a lapban a patikák ügyeleti rendje és az orvosi ügyeletek elérhetősége is, mint ahogyan felsorolják a legfontosabb hivatali és képviselői elérhetőségeket is.

A Váci Hírnök ingyenesen új, nyomtatott számát a hétvégén kezdik terjeszteni. Kérjük, ha a következő hét végéig nem kapná meg, ezt jelezze a Váci Városimázs Kft. elérhetőségein. Elektronikus formában pedig honlapunkról már letölthető az újság.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. szeptember 11., péntek]

Meghosszabbítják a főtéri kamerarendszer tesztüzemét

Mintegy 70 szabálytalankodó autós úszta meg a bírságolást a főtérre történő behajtást ellenőrző rendszámfelismerő kamerarendszer egyhetes tesztüzeme alatt. Ennyien voltak, akik a Rév közhöz és a Bécsi kapuhoz telepített kamerák felvétele alapján egyáltalán nem rendelkeztek behajtási engedéllyel, vagy a meglevővel éltek szabálytalanul.

A jogosulatlan behajtások nagy száma miatt szeptember 11-től még nem indították be azt az automatikus folyamatot, amelynek végén akár 50 ezer forint bírságot is kiszabhatnak. Az autósok még egy hét türelmi időt kapnak, ezért a tesztüzem egy héttel meghosszabbodik.

Az új rendszer lényege, hogy a kamerák leolvassák a rendszámot a főtéri be- és kilépésnél, majd a telepített háttérinformatika összeveti a kapott adatokat az engedéllyel rendelkező gépjárművek listájával. Ha nincs egyezés, akkor azonnal megindul a bírságolási folyamat. A program azt is észleli, ha valamely gépjármű az engedélyezett 30 percen túl tartózkodik a téren, vagy csak áthajt azon. (Azaz, kevesebb, mint 5 perc időtartam alatt behajt, majd elhagyja a területet.) Az utóbbi tevékenység sem engedélyezett, még akkor sem, ha az autónak van behajtási engedélye.

Ferjancsics László a rendszer beindításának apropóján korábban emlékeztetett: választási kampányukban ezen a téren is rendet ígértek, melynek fontos része a korlátozott övezetekbe való behajtások és az ott parkolások korrekt ellenőrzése, a városháza előtti VIP parkoló forgalmának jelentős csökkentése. Az alpolgármester kiemelte továbbá, hogy az új rendszer a korábbinál kisebb fenntartási és üzemeltetési költséggel jár és ha beválik, akkor a Görgey és az Eötvös utcák behajtási pontjainál is hasonló módon fogják ellenőrizni a szabályok betartását.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. szeptember 10., csütörtök]

A járványhelyzetről tájékoztatták a kulturális intézmények dolgozóit

A Városházán tájékoztatta Matkovich Ilona polgármester a városi kulturális intézmények dolgozóit a koronavírus második hullámával kapcsolatban. A városvezető megköszönte a dolgozók kitartását és rugalmasságát az intézmények kényszerű tavaszi bezárásával kapcsolatban.

Hangsúlyozta: ebben az időszakban jelentős problémát okozott, hogy az intézkedések miatt az intézményeknek nem volt hónapokon keresztül bevétele, amelyet így az önkormányzatnak kellett kipótolni. A gyermekek táboroztatását a járványhelyzet ellenére sikeresen megoldották a városi intézmények.

A polgármester abban bízik, hogy a tavaszihoz hasonló korlátozó intézkedésekre nem kerül sor ősszel, ugyanakkor a kulturális ágazatra most sem fog kisebb teher nehezedni. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának jelzése alapján egyelőre nem kell intézménybezárásoktól tartani.

Matkovich Ilona szerint az önkormányzatnak és az intézményvezetőknek is nagy a felelőssége ebben a helyzetben; el kell kerülni, hogy gócpont alakuljon ki Vácon, miközben a kulturális dolgozóknak biztosítani kell a szükséges óvintézkedések szigorú betartásával a munkát és a bért.
A kormányzati döntés értelmében megszűnik a kulturális dolgozók közalkalmazotti munkaviszonya, szeptember 14-ig kell nyilatkozni az érintetteknek arról, hogy elfogadják-e a továbbfoglalkoztatási ajánlatot. Nemleges válasz esetén a munkaviszony megszűnik. A változtatást elfogadó dolgozók a Munka Törvénykönyve hatálya alá kerülnek, kompenzációként 6%-os béremelést kapnak január 1-ig visszamenően.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. szeptember 9., szerda]

Vác, Újbuda – az uniós források lehetősége

Folytatva a kormánytól független források megszerzésére irányuló tapasztalatszerzést, városunkban tárgyalt Újbuda önkormányzatának egyik vezetője.

Matkovich Ilona a Városházán fogadta Barabás Richárdot, Budapest XI. kerületének alpolgármesterét és asszisztensét, Ábrahám Mátét. Váci részről a megbeszélésen polgármesterünkön kívül jelen volt Ferjancsics László alpolgármester, Grmela Judit aljegyző, Iványi Károlyné kabinetvezető, Varga Katalin intézményvezető és Szabó László referens.

A megbeszéléseken az aktuális önkormányzati feladatok áttekintése és a kölcsönös tájékoztatás mellett a fő téma az a nyertes újbudai uniós pályázat volt, mely során az Európai Bizottság 11 európai önkormányzat – köztük Újbuda – innovációs elképzelésére nyújt jelentős összeget. Mint azt Barabás Richárd elmondta, az Európai Regionális és Fejlesztési Alapból az unió innovatív, fenntartható városfejlesztéssel kapcsolatos kezdeményezéseket támogat. Az elnyert 1,5 milliárdos forrást a kerület olyan kulturális közösség létrehozására fordítja, mely az internetes lehetőségeken alapul.

A tárgyalás váci résztvevői megismerhették a nyertes pályázat kialakításának, beadásának és az elbírálás szempontjainak részleteit, így a jövőben az új uniós pályázati ciklus hasonló lehetőségeivel már városunk is megpróbálhat élni.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. szeptember 6., vasárnap]

A szelektív hulladék begyűjtése következik

A Váci Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai az előttünk álló héten – szeptember 7. hétfőtől szeptember 11.. péntekig – az összegyűjtött szelektív hulladékot viszik el az ingatlanok elől.

A háztartásokban a kommunális szeméttől külön gyűjtött, újrahasznosítható szelektív hulladék (műanyag, papír, fém) nem csak szelektív zacskóba, hanem színes (sárga, kék) kukákba is kirakható. A szolgáltató így is elviszi (ezeket is üríti) a szelektíves napon. A kukákat az ingatlantulajdonos vásárolhatja meg, például a volt hajógyár területén működő kereskedésben.

Hogy városunk különböző pontjain mikor van szállítási nap, az a mellékelt listából ismerhető meg.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
szelekutcaast.pdf

Közélet [2020. szeptember 4., péntek]

Tesztüzemben a főtéri kamerarendszer

Eredményes pályáztatást és műszaki üzembehelyezést követően ma megkezdte működését a Március 15. tér déli és északi végében található rendszámfelismerő kamerarendszer. Egy hét próbaüzem után a tervek szerint szeptember 11-e, péntektől már büntetni fogják a szabályokat be nem tartó járművezetőket.

Rendszám felismerő kamerarendszert telepített a nyílt önkormányzati pályázaton nyertes cég a Főtér két végéhez – a Rév közhöz és a Bécsi kapuhoz –, mely a behajtási engedélyek meglétét fogja ellenőrizni. Ezt a megoldást – a sok problémát előidéző és gyakran meghibásodó süllyedő oszlopok helyett – még a februári költségvetés elfogadásakor javasolta Jess Kinga tanácsnok, a belvárosi körzet önkormányzati képviselője.

A rendszer működési elvéről Szeri Mihály, a Közterület-Felügyelet vezetője elmondta: a kamerák leolvassák a rendszámot a főtéri be- és kilépésnél, majd a telepített háttér informatika összeveti a kapott adatokat az engedéllyel rendelkező gépjárművek listájával. Ha nincs egyezés, akkor azonnal megindul a bírságolási folyamat. A program azt is észleli, ha valamely gépjármű az engedélyezett 30 percen túl tartózkodik a téren, vagy csak áthajt azon. (Azaz, kevesebb, mint 5 perc időtartam alatt behajt, majd elhagyja a területet.) Az utóbbi tevékenység sem engedélyezett, még akkor sem, ha az autónak van behajtási engedélye.

„A süllyedőkapus bóják nem fognak már működni, tehát balesetveszélyes fizikai akadályok már nem lesznek. Természetesen közúti jelzőtáblákkal hívjuk fel a gépjárművezetők figyelmét a korlátozott behajtásra. A tervek szerint egyhetes lesz a próbaüzem, amikor a szabálysértéseket csak regisztrálja a rendszer, de még nem büntetünk. Nyilvánosságra fogjuk hozni a szabálytalankodók számát és a már büntetéssel járó időszak kezdetének időpontját is.” – tájékoztatott Szeri Mihály.

Ferjancsics László a rendszer beindításának apropóján emlékeztetett: választási kampányukban ezen a téren is rendet ígértek, melynek fontos része a korlátozott övezetekbe való behajtások és az ott parkolások korrekt ellenőrzése, a városháza előtti VIP parkoló forgalmának jelentős csökkentése. Az alpolgármester kiemelte továbbá, hogy az új rendszer a korábbinál kisebb fenntartási és üzemeltetési költséggel jár és ha beválik, akkor a Görgey és az Eötvös utcák behajtási pontjainál is hasonló módon fogják ellenőrizni a szabályok betartását.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. szeptember 3., csütörtök]

Szeretettel köszöntjük a két szépkorú Ilonka nénit

Kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötte otthonában Juhász Ferencnét (Iluska nénit) és Hajós Lajosnét (Ilona nénit) Inotay Gergely alpolgármester és Hegyvári Ágnes, a Polgármesteri Hivatal munkatársa, akik átadták számukra a miniszterelnöki üdvözlő dokumentumot, illetve városunk ajándékát.


Kedvenc becenevén szólítva Iluska néni (felső képünkön) tősgyökeres váci polgár: itt született és egész életét a városban élte le. Négy fiából sajnos, már csak kettő él, két unokája és három dédunokája van. A férje, akivel hat évtizedet töltött boldog házasságban már nincs köztünk. Ám most sem él egyedül Ica néni, hiszen több éve vele lakik élettársa. Egy családi vállalkozás szorgos tagjaként dolgozott, de ma is elég mozgékonyak a mindennapjai. A tévénézés mellett a klasszikus magyar írók regényei tartoznak a kedvencei közé.


***

Ilona néni (alsó képünkön) lányával, Klárával él Deákváron. Szintén tősgyökeres váci, aki fiatalon, 18 éves korában ment férjhez. Lányán kívül egy fiúgyermeke is van. Két unokája mellett a négy esztendős dédunokája a kedvence, mivel a család nagyon összetartó és gyakran időznek a nagyinál/dédinél. Ica néni a váci postán dolgozott 35 évig, ahonnan osztályvezetőként ment nyugdíjba. Nagyon boldogan él könyvelő leányával, kedvenc időtöltése az olvasás mellett a keresztrejtvényfejtés.


Önkormányzatunk ezúton is még sok, családja körében egészségben és boldogságban eltöltött esztendőt kíván a két örökifjú váci ünnepeltnek.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. szeptember 2., szerda]

Látogatási tilalom a Jávorszky kórházban

Az intézmény hivatalos weboldalán közzétett tájékoztatás szerint 2020. szeptember 3-tól a Jávorszky Ödön Kórház minden osztályára kiterjedő látogatási tilalom lesz érvényben.

Az intézkedéssel kapcsolatos részletek a javorszky.hu oldalon olvashatók.

Feladó: Városháza

Szeptember 5-én szombaton a szokásos ligettakarításra várják az érdeklődőket. A rendszeres civil program – amelyet a városi önkormányzat is támogat – délelőtt 9-kor indul. Részletek a szervezők által összeállított és a hírhez mellékelt ismertetőben.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
ligettakarit.pdf

Közélet [2020. szeptember 1., kedd]

Idén már másodszor: szombaton leadhatja az elektronikus hulladékot

Az elmúlt közel egy évtized gyakorlatával ellentétben a váci önkormányzat fontos feladatának tekinti a város közterületeinek rendben tartása mellett a lakosság hulladékleadási gondjainak enyhítését is. Így idén már másodszor biztosít lehetőséget arra, hogy a háztartásokban feleslegessé vált elektronikai hulladékot leadhassák a polgárok. Erre szeptember 5-én (szombaton) 9 és 16 óra között kerül sor.

Mint azt az ismételt akció kapcsán Kiss Zsolt alpolgármester: új rendszerben, a takarékosság jegyében szervezik az akciót, elkerülve a korábban rendre jelentős közpénz kiadással járó begyűjtést. Így most is egy külsős cég bevonásával lesz lehetősége a váciaknak, hogy ingyenesen adhassák le a felesleges elektronikai eszközeiket.

A szervezők – Vác Város Önkormányzata, a Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. és az Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. – kérik a helyi polgárokat, hogy a még szétbontatlan, feleslegessé vált, árammal, elemmel, vagy akkumulátorral működő eszközeiket, lemerült akkumulátoraikat adják le.

A leadás feltétele, hogy az átadó személy váci lakos legyen, ezt valamely okmányával bizonyítsa. A szervezők javasolják, hogy a tumultus elkerülése végett a kora délutáni órákban keressék fel a Deákvári fasor 2. szám alatti leadási helyszínt Kérik továbbá a polgárokat, hogy a járványveszély miatt elővigyázatosságból tartsák be a szükséges egymás közötti távolságot, használjanak védőmaszkot és kesztyűt.

Az idei második elektronikai hulladék leadását biztosító begyűjtés egyéb részletei mellékletünkben találhatók.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
elektrfelhivas.pdf