címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 25. | csütörtök
Márk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Polgármesteri egyeztetések intézményvezetõkkel

Polgármesteri egyeztetések intézményvezetõkkel

Vác nevelési-oktatási intézményeinek vezetõivel a közétkeztetési rendszer észszerûsítésérõl, a szociális szféra irányítóival pedig az aktuális járványhelyzetrõl egyeztetett a Városházán Matkovich Ilona polgármester és Inotay Gergely alpolgármester.

A közétkeztetés területén végrehajtott változtatásokról a városvezetõ hangsúlyozta: az átalakításra azért volt szükség, mert Vácon meglehetõsen magas ráfordítással mûködtek a konyhák, az állam ráadásul csak elõírja a kötelezõ feladatot, a költségeknek azonban csak egy részét finanszírozza. A város költségvetését több, mint 300 millió forinttal terheli meg az állami elõírás.

Az országos példák alapján megkezdett központosítás keretében városunkban három fõzõkonyha alakult át tálalókonyhává, ezekben továbbra is a városi intézményeknél elõállított ételt szolgálják fel. Az ellátás megmarad a korábbi színvonalon.

Mintegy félezer középiskolás diák ellátását, az eddig a Karolina Általános Iskolának fõzõ Apor Vilmos Katolikus Fõiskola konyhája fogja végezni.

A polgármester hangsúlyozta, hogy ez az új rendszer nagyobb biztonságot nyújt a konyhai dolgozóknak és az intézményeknek egyaránt egy, a tavaszihoz hasonló iskolabezárási hullám esetén is.


***


A szociális intézmények vezetõivel tartott megbeszélésen a város vezetõi megköszönték a résztvevõknek a koronavírus elsõ hulláma alatt végzett munkát. Külön kiemelték az idõsotthonokat, ahol a szigorú elõírásoknak és a dolgozóknak köszönhetõen egyetlen fertõzött sem volt a veszélyeztetett korosztályból.

A hajléktalanellátással kapcsolatban is köszönetet mondott a polgármester, ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a hajléktalanokkal kapcsolatban érezhetõ a városlakók között jogos feszültség, melynek enyhítésére már történtek eredményes lépések.

Matkovich Ilona ismertette, hogy az országos rendelkezéseknél nagyobb szigorításokra egyelõre nincs szükség Vácon. Az önkormányzat minden segítséget megad az intézményeknek a további eredményes védekezéshez, ezért a tavaszról maradt és az újonnan vásárólt fertõtlenítõgépekbõl, plexifalakból és érintésmentes lázmérõkbõl a szociális intézmények is igényelhetnek.

Feladó: Városháza

EU pályázatok