Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2020. szeptember 16., szerda]

Szándékos rongálás a játszótereken – nyomravezetői díj

Az elmúlt három napban sorozatos, szándékos rongálások történtek az önkormányzati fenntartású városi parkokban, játszótereken. Padokat, hintákat, játszóeszközöket tettek használhatatlanná vandál kezek a Kálvin utcai játszótéren, a Duna-parton, a Damjanich téren, a Földváry téren és a Deákvári főtéren. Felvetődik annak a gyanúja is, hogy szervezett, előre kitervelt károkozásról van szó.

Matkovich Ilona felvette a kapcsolatot a váci rendőrkapitánnyal és ismeretlen tettes(ek) ellen feljelentést tesz. Felkérte továbbá a polgárőrséget, illetve a Közterület-felügyelet munkatársait, hogy a város hasonló közterületeit fokozott figyelemmel ellenőrizzék.

A polgármester ezúton is felkéri a váci polgárokat, amennyiben hasonló rongálást tapasztalnak, azt a városházi zöldszámon – 06 80 890 020 – azonnal jelentsék be, ugyanakkor a balesetveszélyessé vált, vagy megrongált eszközökhöz ne nyúljanak hozzá, hogy a hatóságok nyomokat rögzíthessenek. Egyúttal a nyomravezetőnek az önkormányzat 100 ezer forint nyomravezetői díjat ajánl fel.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. szeptember 16., szerda]

Dunakanyar Színház: az új évad előadásaival nyitnak a fiatalok felé

A lehető legszigorúbb járványbiztonsági intézkedéseket bevezetve, a fiatal színházkedvelő közönség megnyerésének szándékával magas színvonalú előadásokkal kezdi az őszi évadot a megújult Dunakanyar Színház – hangzott el az intézmény évadnyitó sajtótájékoztatóján.

A Dunakanyar Színházzal együttműködő Orlai Produkció vezetője a város fiataljait is szeretné megszólítani. Orlai Tibor szerint ennek egyik első lépéseként a tehetséges fiatal rendező, Horváth János Antal fog rendezni több darabot is. A producer hangsúlyozta, hogy a színházi élet krémjét hozzák el Vácra (a többi közt Hernádi Juditot, Gálvölgyi Jánost és Udvaros Dorottyát), és ez a munka igazolni fogja a Dunakanyar Színház újjászületésének létjogosultságát.

Matkovich Ilona polgármester azt hangsúlyozta, hogy az önkormányzat fenntartásában működő intézmény élére sikerült alkalmas ügyvezetőt és művészeti vezetőt találni, az Orlai Produkcióval létrejött együttműködés pedig rövid és hosszú távú hasznot is hoz a Dunakanyar Színháznak. A városvezető abban bízik, hogy a művészet szabadságának biztosításával az intézmény előbb-utóbb találkozási ponttá válik a kultúra iránt érdeklődő környékbeliek számára.

A város vezetése korábban többször hangsúlyozta, mindent megtesznek azért, hogy a vírushelyzet közepette se kelljen tartani az esetleges megbetegedésektől. Varga Katalin ügyvezető igazgató a sajtótájékoztatón részletesen ismertette a biztonsági előírásokat – köztük a maszkviselésre és az ültetésre vonatkozó szabályokat is – amelyek az előadásoktól függően változhatnak. Az önkormányzat ezen felül maszkokkal és ózongenerátorokkal segíti az intézmény fertőtlenítését. Amennyiben a járvány súlyosbodik, és elrendelik a kulturális intézmények bezárását: a meghirdetett őszi évad eseményei az újranyitás után lesznek megtartva. A koronavírusban megbetegedett nézők jegyei sem vesznek kárba, azokat egy másik, későbbi előadásra becseréli a színház.
Ugyanakkor Molnár Bence művészeti vezető szerint a koronavírus az előadások többségét nem veszélyezteti, egyedül a határon túli vendégelőadások sorsa függhet a jövőbeni kormányzati döntésektől.

***

A színházi évad szeptember 25-én Hernádi Judit zenés estjével indul. Ezt szeptember utolsó napján egy Mroľek-dráma, az Emigránsok bemutatója követi. Október 4-én a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadása, egy hétre rá a gyermekek részére a kaposvári Bábszíntér Vitéz László darabja szerepel a műsoron. Októberben Misi mókus kalandjai elevenednek meg egy bábelőadáson, a felnőtteket pedig dráma, színmű és vígjáték is várja majd.

A teljes tervezett repertoár képeinkre kattintva tekinthető meg.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. szeptember 14., hétfő]

Sok szeretettel köszöntjük a 100 éves Magdi nénit

Ma ünnepli születésének 100. évfordulóját Zemplényi Ernőné (született: dr. Major Magdolna). A kivételesen jeles évforduló alkalmából megszervezett családias ünnepségen önkormányzatunk nevében Kiss Zsolt alpolgármester és Hegyvári Ágnes, a Polgármesteri Hivatal munkatársa köszöntötte az ünnepeltet, és adta át az írásos miniszterelnöki üdvözlete mellett a váci önkormányzat virágcsokrát.

Az elmúlt évszázad történelmének nagy pillanatait átélt Magdi néni a negyvenes években költözött Vácra vasútmérnök férjével. Mivel akkor már hat éve gyógyszerészként dolgozott, előbb az akkor még a bírósággal szembeni, majd ennek áthelyezése után a Zöldfa utcai alsóvárosi patikában tevékenykedett. Nagyon sok gyógyszerész tanulót segített tanulmányaiban. Ugyan 1979-ben nyugdíjas lett, de még 12 évig segítette munkájával kollégáit. Igen eredményes munkájáért három évvel ezelőtt a Semmelweis Egyetemen platinaoklevelet vehetett át.

Az ünnepelt igazi gyógyszerész családban született, három gyermeke, két unokája és egy dédunokája van. Egy tavalyi baleset miatt jelenleg kerekesszékbe kényszerül, ezért ma már együtt él egyik lányával, Zsuzsával. Mindig aktív, mozgékony volt, ezért nehezen éli meg mozgásának mostani kötöttségét. Ugyanakkor ma sem szed semmilyen orvosságot, csupán vitaminokat.

A meghitt jubileumi ünnepségen családja, barátai, ismerősei, tanítványai mellett a megyei gyógyszerészkamara elnöke és önkormányzatunk nevében Kiss Zsolt alpolgármester köszöntötte
Minden váci polgár nevében szívből gratulálunk Zemplényi Ernőné dr. Major Magdolna 100. születésnapja alkalmából és kívánunk neki még szerettei körében, egészségben eltöltött sok-sok boldog esztendőt!

Feladó: Városháza

Közélet [2020. szeptember 13., vasárnap]

Tájépítész-hallgatók vizsgálják a város zöldfelületeit

Folytatják a város fafelmérését, újratervezik a Munkácsy-parkot és vizsgálják az ártéri tanösvényt a Szent István Egyetem tájépítész hallgatói, akik egyhetes szakmai gyakorlatukat töltötték Vácon.

A fiatalok a Munkácsy parkot tanulmányozva alternatívákat dolgoznak ki a terület átalakítására annak érdekében, hogy az jobban szolgálhassa a pihenni vágyókat. Elvégzik az ártéri tanösvény ökológiai és állagvizsgálatát is, amely szükséges a tanösvény látogathatóvá tételéhez. A fiatalokat Matkovich Ilona polgármester, Jess Kinga önkormányzati képviselő, tanácsnok és Bíró György környezetvédő tájépítész fogadta a Városházán.

A Szent István (akkor Kertészeti) Egyetem Tájvédelmi Karával még 1996-ban kötött együttműködési megállapodást Vác önkormányzata. Ennek értelmében a város szakmai feladatokat biztosít a diákoknak, akik cserébe szakirányú elméleti segítséget nyújtanak az itt élők számára. A közös munka eredményeképp jött létre a többi közt a Gyadai tanösvény, a sződligeti kerékpáros pihenő, valamint elkészültek a helyi védettségű természetvédelmi területek kezelési tervei is.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. szeptember 13., vasárnap]

A zöldhulladék begyűjtése következik

A szelektív hulladékok elszállítását követő héten (szeptember 14-től szeptember 18-ig) ezúttal a zöldhulladékot viszik el házhoz menő rendszerben a Váci Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai.

A levágott növények az erre rendszeresített zöld zsákban helyezhetők ki. A faágas, fásszerű növényi hulladék kötegelve is elszállításra kerül, de ezen esetben be kell tartani az előírásokat: maximum 1 köbméter térfogatú, 1,5 méter hosszú és legfeljebb 6 cm átmérőjű gallyak tehetők ki, amelyeket legalább egy helyen össze kell kötni.

Hogy városunk különböző pontjain mikor van szállítási nap, az a mellékelt listából ismerhető meg.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
utcalissttzoldd.pdf

Közélet [2020. szeptember 12., szombat]

Hivatalosan is átadták a felújított sportcentrumot

Szombaton délelőtt tartották meg a váci Kosdi utcában található, és immár Vanyek Béla Sportcentrum nevet viselő létesítmény avató ünnepségét.

A még a 2018-as választást megelőzően meghozott kormánydöntés szerint a Váci Reménység SE számára az állam 774 millió forintot biztosított a teljes felújításra. A beruházás kivitelezése egy ideig húzódott, melynek következménye lett, hogy az adott összegből az eredetileg tervezett műszaki tartalom nem valósulhatott meg. Az új vezetésű váci önkormányzat mindenben segítette a tervek megvalósulását, a Kosdi utca út- és járdaburkolatának kismértékű módosításához is hozzájárult.

A munkák tavaly nyáron kezdődtek és egy esztendő alatt fejeződtek be. A sportolók pár hete már birtokukba vették a létesítményt, ma pedig megtartották a hivatalos átadót is.

Az ünnepi eseményen a klub elnöke, Kovács Örs Levente (képünkön) köszöntőjét különböző sportversenyek, bemutatók követték. A résztvevők megemlékeztek a nemrég elhunyt váci atléta edzőre, a Pro Urbe díjas Szikora Gyulára. Délután egykor Beer Miklós nyugalmazott megyéspüspök szentelte fel a megújult létesítményt. Az avatóünnepségen városunk polgármesterén, Matkovich Ilonán kívül jelen volt az országos vívószövetség, továbbá az atlétikai szövetség alelnöke és Vác országgyűlési képviselője is.

A sportcentrum hivatalos átadóját a Misztrál zenekar előadása zárta.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. szeptember 12., szombat]

Polgármesteri egyeztetések intézményvezetőkkel

Vác nevelési-oktatási intézményeinek vezetőivel a közétkeztetési rendszer észszerűsítéséről, a szociális szféra irányítóival pedig az aktuális járványhelyzetről egyeztetett a Városházán Matkovich Ilona polgármester és Inotay Gergely alpolgármester.

A közétkeztetés területén végrehajtott változtatásokról a városvezető hangsúlyozta: az átalakításra azért volt szükség, mert Vácon meglehetősen magas ráfordítással működtek a konyhák, az állam ráadásul csak előírja a kötelező feladatot, a költségeknek azonban csak egy részét finanszírozza. A város költségvetését több, mint 300 millió forinttal terheli meg az állami előírás.

Az országos példák alapján megkezdett központosítás keretében városunkban három főzőkonyha alakult át tálalókonyhává, ezekben továbbra is a városi intézményeknél előállított ételt szolgálják fel. Az ellátás megmarad a korábbi színvonalon.

Mintegy félezer középiskolás diák ellátását, az eddig a Karolina Általános Iskolának főző Apor Vilmos Katolikus Főiskola konyhája fogja végezni.

A polgármester hangsúlyozta, hogy ez az új rendszer nagyobb biztonságot nyújt a konyhai dolgozóknak és az intézményeknek egyaránt egy, a tavaszihoz hasonló iskolabezárási hullám esetén is.


***


A szociális intézmények vezetőivel tartott megbeszélésen a város vezetői megköszönték a résztvevőknek a koronavírus első hulláma alatt végzett munkát. Külön kiemelték az idősotthonokat, ahol a szigorú előírásoknak és a dolgozóknak köszönhetően egyetlen fertőzött sem volt a veszélyeztetett korosztályból.

A hajléktalanellátással kapcsolatban is köszönetet mondott a polgármester, ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a hajléktalanokkal kapcsolatban érezhető a városlakók között jogos feszültség, melynek enyhítésére már történtek eredményes lépések.

Matkovich Ilona ismertette, hogy az országos rendelkezéseknél nagyobb szigorításokra egyelőre nincs szükség Vácon. Az önkormányzat minden segítséget megad az intézményeknek a további eredményes védekezéshez, ezért a tavaszról maradt és az újonnan vásárólt fertőtlenítőgépekből, plexifalakból és érintésmentes lázmérőkből a szociális intézmények is igényelhetnek.

Feladó: Városháza

A nyári hónapok történéseinek összefoglalásával és a már megszokott informatív, színes tartalommal ismét megjelent a váci önkormányzat ingyenes havilapja, a Váci Hírnök.

A címoldalon a legmagasabb szintű idei városi kitüntetések díjazottjainak csoportképe látható. A lapban rövid áttekintés olvasható a polgármestertől az elmúlt hónapok történéseiről, de a lakásgazdálkodás bérlők számára kedvező lehetőségeit is ismertetik.
A helyi autóbuszmenetrendi változások legfontosabb tudnivalót, továbbá az előző szám óta meghozott testületi döntések közérdeklődésre számító elemeit is felsorolják. Az olvasók a nyári fejlesztések, események vázlatos ismertetése mellett megtalálják a koronavírus elleni helyi védekezés váci összefoglalóját is.

A friss lapszámban az egyik Pro Urbe-díjas kitüntetettről, dr. Bánhidi Péterről olvasható portré, de az olvasók megtudhatják azt is, hogy miként áll néhány sportegyesület a vírushelyzet által okozott helyzetben. A megszokott Anyakönyvi hírekben a legutoljára közölt névsortól a lapzártáig mindenki szerepel. Természetesen megtalálható a lapban a patikák ügyeleti rendje és az orvosi ügyeletek elérhetősége is, mint ahogyan felsorolják a legfontosabb hivatali és képviselői elérhetőségeket is.

A Váci Hírnök ingyenesen új, nyomtatott számát a hétvégén kezdik terjeszteni. Kérjük, ha a következő hét végéig nem kapná meg, ezt jelezze a Váci Városimázs Kft. elérhetőségein. Elektronikus formában pedig honlapunkról már letölthető az újság.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. szeptember 11., péntek]

Meghosszabbítják a főtéri kamerarendszer tesztüzemét

Mintegy 70 szabálytalankodó autós úszta meg a bírságolást a főtérre történő behajtást ellenőrző rendszámfelismerő kamerarendszer egyhetes tesztüzeme alatt. Ennyien voltak, akik a Rév közhöz és a Bécsi kapuhoz telepített kamerák felvétele alapján egyáltalán nem rendelkeztek behajtási engedéllyel, vagy a meglevővel éltek szabálytalanul.

A jogosulatlan behajtások nagy száma miatt szeptember 11-től még nem indították be azt az automatikus folyamatot, amelynek végén akár 50 ezer forint bírságot is kiszabhatnak. Az autósok még egy hét türelmi időt kapnak, ezért a tesztüzem egy héttel meghosszabbodik.

Az új rendszer lényege, hogy a kamerák leolvassák a rendszámot a főtéri be- és kilépésnél, majd a telepített háttérinformatika összeveti a kapott adatokat az engedéllyel rendelkező gépjárművek listájával. Ha nincs egyezés, akkor azonnal megindul a bírságolási folyamat. A program azt is észleli, ha valamely gépjármű az engedélyezett 30 percen túl tartózkodik a téren, vagy csak áthajt azon. (Azaz, kevesebb, mint 5 perc időtartam alatt behajt, majd elhagyja a területet.) Az utóbbi tevékenység sem engedélyezett, még akkor sem, ha az autónak van behajtási engedélye.

Ferjancsics László a rendszer beindításának apropóján korábban emlékeztetett: választási kampányukban ezen a téren is rendet ígértek, melynek fontos része a korlátozott övezetekbe való behajtások és az ott parkolások korrekt ellenőrzése, a városháza előtti VIP parkoló forgalmának jelentős csökkentése. Az alpolgármester kiemelte továbbá, hogy az új rendszer a korábbinál kisebb fenntartási és üzemeltetési költséggel jár és ha beválik, akkor a Görgey és az Eötvös utcák behajtási pontjainál is hasonló módon fogják ellenőrizni a szabályok betartását.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. szeptember 10., csütörtök]

A járványhelyzetről tájékoztatták a kulturális intézmények dolgozóit

A Városházán tájékoztatta Matkovich Ilona polgármester a városi kulturális intézmények dolgozóit a koronavírus második hullámával kapcsolatban. A városvezető megköszönte a dolgozók kitartását és rugalmasságát az intézmények kényszerű tavaszi bezárásával kapcsolatban.

Hangsúlyozta: ebben az időszakban jelentős problémát okozott, hogy az intézkedések miatt az intézményeknek nem volt hónapokon keresztül bevétele, amelyet így az önkormányzatnak kellett kipótolni. A gyermekek táboroztatását a járványhelyzet ellenére sikeresen megoldották a városi intézmények.

A polgármester abban bízik, hogy a tavaszihoz hasonló korlátozó intézkedésekre nem kerül sor ősszel, ugyanakkor a kulturális ágazatra most sem fog kisebb teher nehezedni. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának jelzése alapján egyelőre nem kell intézménybezárásoktól tartani.

Matkovich Ilona szerint az önkormányzatnak és az intézményvezetőknek is nagy a felelőssége ebben a helyzetben; el kell kerülni, hogy gócpont alakuljon ki Vácon, miközben a kulturális dolgozóknak biztosítani kell a szükséges óvintézkedések szigorú betartásával a munkát és a bért.
A kormányzati döntés értelmében megszűnik a kulturális dolgozók közalkalmazotti munkaviszonya, szeptember 14-ig kell nyilatkozni az érintetteknek arról, hogy elfogadják-e a továbbfoglalkoztatási ajánlatot. Nemleges válasz esetén a munkaviszony megszűnik. A változtatást elfogadó dolgozók a Munka Törvénykönyve hatálya alá kerülnek, kompenzációként 6%-os béremelést kapnak január 1-ig visszamenően.

Feladó: Városháza