Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2020. szeptember 29., kedd]

ÁSZ: az előző években törvénysértő módon működött a váci színház

Törvénysértő módon gazdálkodott a Váci Dunakanyar Színház Kft. vagyonával a társaság előző vezetése az Állami Számvevőszék befejezett és ma közzétett vizsgálata alapján. A revizorok a színház 2015 és 2018 közötti tevékenységét vizsgálták.

A jelentés megállapítja, hogy a vizsgált időszakban nem állítottak össze olyan leltárt, amely ellenőrizhető módon tartalmazta volna a meglevő eszközöket és forrásokat mennyiségben és értékben is. Ennek alapján az éves beszámolók részét képező mérlegek sem voltak megalapozottak 2015 és 2018 között, emiatt nem volt biztosított a vagyonvédelem. Ezen időszakban Vác polgármestere Fördős Attila, a színház igazgatója Kis Domonkos Márk volt.

A váci színház előző vezetése nem tett eleget az állam felé fennálló adatszolgáltatási kötelezettségének sem, mert a 2017 évi beszámolóját törvénysértő módon nem küldte meg az illetékes miniszternek.

A tavaly indult állami ellenőrzés célja az volt, hogy kiderüljön, biztosított volt-e a színházi vagyon védelme, a nyilvántartások szabályszerű vezetése és a vagyon kezelése megfelelt-e a jogszabályi kötelezettségeknek.

A város tulajdonában lévő színházban a városháza ellenőrzési osztálya is vizsgálatokat folytatott. Minden vizsgálatukban szabálytalanságok sorát állapították meg, melyek mindegyike a volt igazgató, Kis Domonkos idején történt.

Kis Domonkos Márk februárban távozott a Dunakanyar Színház éléről, azóta az egymilliárd forintból megvalósuló állami Déryné-programot vezeti.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. szeptember 28., hétfő]

Megújul a Budapesti főút járdaszakaszának jelentős része

Teljes szélességében újraaszfaltozzák a Budapesti főút páros oldalának mintegy kétszáz méteres járdaszakaszát. Az ELMŰ a hálózat korszerűsítése miatt dolgozott a területen, Vác vezetése a hasonló munkálatokkal kapcsolatos koncepciónak megfelelően jelezte a szolgáltató felé, hogy a megbontott útburkolat aszfaltos részénél teljes szélességben kell a felületet újra burkolnia.Így végre jó állapotú burkolat kerülhet a korábbi töredezett felület helyére.

Az ELMŰ által végzett munkálatok a Bajcsy-Zsilinszky utcában folytatódnak, ahol a bontásban érintett burkolatszakaszt ugyancsak teljes szélességében újraaszfaltozzák.

A közeli Tímár utca útburkolata is az önkormányzati fellépésnek köszönhetően újul meg teljes szélességben – tájékoztatott Inotay Gergely alpolgármester. Mint hozzátette, a város többi részére is vonatkozik az útburkolat minőségi helyreállítására vonatkozó előírás, amit a városvezetés a jövőben is érvényesíteni fog.

Az új városvezetés kiemelten figyel az út- és járdafelújításokra. Fenntartói, lakossági és önkormányzati finanszírozásban megújult többek között a vasútállomás közelében lévő, parkolásra alkalmas terület, a Gödöllői úton található vasúti átjáró útszakasza, a Zichy és a Zöldfa utcai járda egy-egy része, és a Duna-parti kerékpárút jelentős szakasza. Aszfaltréteget készíttettek az Akó utca elhanyagolt részén, és a Beniczky utca egy szakaszán, valamint kijavították a veszélyes úthibát a Csányi körút Honvéd utcai kereszteződésében.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. szeptember 28., hétfő]

Munkatársakat keresnek az önkormányzati intézmények

Nyílt pályáztatással keresnek különböző képzettségű munkatársakat a váci önkormányzati intézmények, illetve egyes szolgáltatások, elvégzendő munkák ellátására is várják a jelentkezőket. A jelenleg aktuális pályázatokból ismertetünk párat.

A Váci Polgármesteri Hivatal műszaki ügyintéző (mérnök) munkakörre írt ki pályázatot, melynek jelentkezési határideje szeptember 30. Szintén a váci hivatal keres igazgatási ügyintéző munkakörbe jelentkezőt. Erre október 10-ig lehet beadni a pályázatot.

Vác Város Önkormányzata a belterületi aszfalt és nagykocka kő burkolatú utak felújítására nyílt pályázatot hirdet. A jelentkezők október 2. 10 óráig adhatják be a szükséges dokumentumokat.

A Városfejlesztő Kft. kertészeti és útkarbantartási munkákra keres munkaerőt, továbbá várnak ács/tetőfedő szakmunkást és segédmunkást is. A sportintézményekbe karbantartót és takarítót, a hulladékgazdálkodási cégnél pedig gépkocsivezetőt és rakodómunkást vesznek fel.

A városban működő oktató-nevelő intézményekben dolgozó iskolaorvosi munkakörökre pályázatokat hirdetett a Szociális Szolgáltatások Háza. Ezen feladatokra november 26-ig lehet beadni a jelentkezést.

Az Idősek Otthona és Klubja – jelentkezési határidő nélkül, a pályázók folyamatos behívásával – gondozó/ápoló munkakör betöltésére írt ki pályázatot. Az intézmény mosatási szolgáltatás elvégzésére is nyílt pályázatot hirdet, melyre az ajánlatokat október 9. 10 óráig lehet benyújtani.

A Madách Imre Művelődési Központ pedig részmunkaidős takarítókat keres 6 órás állásba azonnali belépéssel.

Mindezen pályázatokról részletes tudnivalók weboldalunk Pályázatok rovatában találhatók.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. szeptember 27., vasárnap]

Újabb ózongenerátorok a városi intézményeknek

Bár központi támogatást a járványveszély csillapítására továbbra sem kap városunk, az önkormányzat saját forrásból, illetve a segítőkész polgárok segítségével folyamatosan igyekszik védőeszközök beszerzésével is megóvni a váci embereket a koronavírus újabb támadásától. Ennek jegyében több városi intézmény számára vásároltak és adtak át nagyteljesítményű ózongenerátorokat az elmúlt napokban.

A Váci Dunakanyar Színház részére átadott felszerelés átadóján Inotay Gergely alpolgármester elmondta: a tavaszi veszélyhelyzet a teljes zárásé, a nyár a fokozatos nyitásé, míg az ősz az óvatosan megengedő rendezvényszervezés ideje lett. Ennek a kihívásnak akar az önkormányzat megfelelni akkor, amikor intézményeit – legyen az nevelési, szociális vagy kulturális – felszereli a védekezéshez, megelőzéshez szükséges tisztító és fertőtlenítő szerekkel, eszközökkel.

Mint mondat: „A leghatékonyabb fertőtlenítő eszközét ma a Dunakanyar Színház, a művelődési központ és a bölcsőde veheti tulajdonába. Előbbi két intézményünk olyan nagy teljesítményű készüléket kap, ami alkalmas a nagy termek tökéletes vírusmentesítésére, hogy közönségünk mindenkor biztonságosan látogathassa a megrendezésre kerülő előadásokat, rendezvényeket.”

Újságírói kérdésre elhangzott, hogy az eszközök összértéke közel egymillió forint. Ennek forrása a STOP KORONAVÍRUS VÁC adománygyűjtő OTP-bankszámla (Vác Város Önkormányzata 11742094-15395429-10330009), amelyre továbbra is köszönettel veszik szervezetek, magánemberek támogató befizetéseit.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. szeptember 27., vasárnap]

A zöldhulladék begyűjtése következik

A szelektív hulladékok elszállítását követő héten (szeptember 28-tól október 2-ig) ezúttal a zöldhulladékot viszik el házhoz menő rendszerben a Váci Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai.

A levágott növények az erre rendszeresített zöld zsákban helyezhetők ki. A faágas, fásszerű növényi hulladék kötegelve is elszállításra kerül, de ezen esetben be kell tartani az előírásokat: maximum 1 köbméter térfogatú, 1,5 méter hosszú és legfeljebb 6 cm átmérőjű gallyak tehetők ki, amelyeket legalább egy helyen össze kell kötni.

Hogy városunk különböző pontjain mikor van szállítási nap, az a mellékelt listából ismerhető meg.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
utcalissttzoldd.pdf

Közélet [2020. szeptember 26., szombat]

Ideiglenesen lezárják a Bajcsy-Zsilinszky utca egy szakaszát

A kivitelező cég tájékoztatása szerint 2020. szeptember 28. (hétfőtől) az ELMŰ megbízásából közműépítési munkálatokat fognak végezni a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca Burgundia utca és a Budapesti főút közötti szakaszán. Emiatt a kivitelezés idejére ez a terület a gépjárműforgalom elől elzárásra kerül.

Várható befejezési határidő: 2020. 10. 09. (péntek)

A lezárásról az érintett ingatlanok postaládájába, illetve az ott várakozó gépjárművekre tájékoztató értesítés lesz elhelyezve.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. szeptember 26., szombat]

DMRV - a jövő héttől enyhülhet a szaghatás

A váci szennyvíztisztító telep környezetében és már a város egyéb területein is tapasztalható bűzhatás miatt sok lakossági bejelentés érkezett a DMRV-hez és az önkormányzathoz is. A már hosszú évek óta rövidebb-hosszabb ideig és eltérő intenzitással terjengő szag miatt a városvezetés többször kérte az állami céget a probléma megszüntetésére.

A város kérésére tegnap helyszíni bejárásra biztosítottak lehetőséget a DMRV vezetői. A testületből csak az Összefogás Vácért frakció képviseltette magát, így jelen volt Kiss Zsolt alpolgármester is. Az eseményre meghívást kapott a témában sajtótájékoztatót tartó Mokánszky Zoltán volt alpolgármester is, aki azonban nem élt a lehetőséggel.

A bejáráson a vízmű szakemberei ismertették a probléma forrását és a jövő hétre a bűz enyhülését ígérték. Hangsúlyozták, hogy az erős szaghatás megszüntetésén már a hiba észlelésekor elkezdtek dolgozni, de azt annak összetettsége miatt nem lehetett azonnal megoldani.

A jelenség összefüggésben van a telepen zajló felújítással, amelyet 2020 november helyett várhatóan csak 2021 júniusára fejez be az M-E konzorcium, melynek a vezetője a felcsúti Mészáros és Mészáros Kft.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. szeptember 25., péntek]

Változik a Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási rendje

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2012. (III.22.) számú önkormányzati rendelet 50.§ (2) bekezdése alapján a Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási rendje 2020. október 1-jétől az alábbiak szerint módosul:

Hétfő: 14:00 - 18:00 óráig

Szerda: 8:00 - 12:00 óráig és 13:00 - 16:00 óráig

Ebédidő: 12:30 - 13:00 között minden nap.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. szeptember 25., péntek]

Bérbeadó üzlet-, iroda és műhely helyiségek

A Váci Városfejlesztő Kft. Vagyonhasznosítási részlege önkormányzati ingatlanok hasznosítását célzó új pályázati kiírásokat hirdetett meg. Ezek között találunk bérbe vehető helyiségeket, megvásárolható, illetve bérelhető mezőgazdasági művelésre alkalmas területeket.

Így például kiadó:
- a Földváry téri volt zöldségbolt (képünkön),
- a Naszály úton árusító faház,
- a Deákvári főtéren buszmegálló építmény,
- Köztársaság út 8. üzlet,
- Március 15. tér 16-18., 25. és 27. szám alatti üzlethelyiségek,
- a Park utcában műhelycsarnokok,
- a piac területén irodahelyiségek.

De több mezőgazdasági terület haszonbérlete, értékesítése is megtalálható a kiadott közleményben.

(Aktuális részletek oldalunk Pályázatok rovatában szeptember 23-i dátummal.)

Feladó: Városháza

Közélet [2020. szeptember 24., csütörtök]

Lejárt a kommunális adó befizetésének őszi határideje

A kommunális adó befizetése kétszerre történhet, az idei második alkalom pótlékmentes – egyben a teljes éves összegre vonatkozó – kiegyenlítésének határideje 2020. szeptember 15. volt.

A befizetésre kötelezettek idén is év elején postai úton kapták meg mind a március közepéig, mind az ősszel befizetendő 10-10 ezer forintról szóló csekket. Sajnálatos módon azonban a külön-külön befizetést választók közül többen a szeptember közepén esedékes részletet sem a megkapott csekken, sem egyéb úton nem egyenlítették ki.
A befizetési határidő be nem tartása esetén a kiegyenlítés napjáig késedelmi pótlék kerül megállapításra. A komolyabb pótlék felhalmozását elkerülendő, a Városháza kéri a tartozókat, hogy fizessék be az adó összegét.

Amennyiben a második félévi teljesítéshez szükséges csekk nincs már meg, jelezzék ezt a 06-27-513-447-es, ill. a 06-27/513-422-es telefonszámokon, illetve személyesen a Polgármesteri Hivatal Adóirodájában, ügyfélfogadási időben: hétfő: 14-18, illetve szerda: 8-12 és 13-16 óra között.

Természetesen teljesíthetik befizetéseiket banki átutalással is, ez esetben az átutalási megbízás közlemény rovatában az értesítőn megtalálható mutatószámot fel kell tüntetni. Bankszámlaszám: 11742094-15395429-02820000.

Feladó: Városháza